Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Επιμένει για το φυσικό αέριο η Περιφέρεια ΑΜΘ

Επιμένει για το φυσικό αέριο η Περιφέρεια ΑΜΘ

0
pavlidis 31 -empros

Γ. Παυλίδης για ΤΑΡ: «Δεν είναι δυνατό να μας κατονομάζουν ενεργειακό κόμβο και ως τοπική κοινωνία να έχουμε ακριβό κόστος ενέργειας και θέρμανσης»

Επιμένει στις διεκδικήσεις της σχετικά με το φυσικό αέριο η Περιφέρεια ΑΜΘ, παρά το διπλό «όχι» που είπαν οι Αζέροι στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των τιμών φυσικού αερίου που θα προμηθευόμαστε από τον TAP καθώς και για την επιβολή τελών για τη διέλευσή του επί ελληνικού εδάφους. «Δεν είναι δυνατό να μας χαρακτηρίζουν ενεργειακό κόμβο και ως τοπική κοινωνία να έχουμε ακριβό κόστος ενέργειας και ακριβό κόστος θέρμανσης και να είμαστε αποκλεισμένοι», δήλωσε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης.

«Οι θέσεις τις οποίες διατυπώσαμε είναι απολύτως δίκαιες. Δεν είναι δυνατό να μας κατονομάζουν ενεργειακό κόμβο και ως τοπική κοινωνία να έχουμε ακριβό κόστος ενέργειας και ακριβό κόστος θέρμανσης και να είμαστε αποκλεισμένοι», σχολίασε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Περαιτέρω τόνισε πως και ο TAP και ο ΔΕΣΦΑ πρέπει να μας δώσουν αυτό που δικαιούμαστε, κι αυτό δεν πρέπει να παρακωλύεται από ατυχείς νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Στο πετρέλαιο θέρμανσης το μεγάλο ποσοστό -πέρα από 50%- είναι φόροι προς το ελληνικό δημόσιο. Αντιλαμβάνεται κανείς με πολύ μεγάλη καθαρότητα ότι το ελληνικό δημόσιο, εισπράττει από τη δική μας θέρμανση 300 εκ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα από τους κατοίκους της Αττικής -που έχουν και το φυσικό αέριο με 55 λεπτά-πληρώνουν το 1/10 από εμάς. Η περιφέρεια δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια κι αυτά τα έχω πει με τον πιο εμφατικό τρόπο και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή η περιοχή δεν θα μείνει στην άκρη. Δεν θα είναι η γνωστή παραμεθόρια περιοχή που θα αδικείται», είπε με έμφαση.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παυλίδη η τοπική κοινωνία θέλει να αξιοποιήσει όλα τα οφέλη που φέρνει στην περιοχή μας ο αγωγός. Άλλωστε αυτό το είχε επισημάνει προσωπικά ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης, στον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα Ραχμάν Μουσταφάγιεβ, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην περιοχή μας, τον Οκτώβριο του 2014. Λίγους μήνες μετά, ο περιφερειάρχης συναντήθηκε με την ηγεσία του τότε υπουργείου Περιβάλλοντος από την οποία ζήτησε δημιουργία σημείων λήψης φυσικού αερίου, αλλά και Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ ενόψει της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού (TAP). Παράλληλα είχε ζητήσει την εξασφάλιση ανταποδοτικών τελών, για τις τοπικές κοινωνίες, κατά τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όταν μιλούσα για ανταποδοτικά τέλη στην περιφέρεια μας, αντιλήφθηκα ότι στο μεν εσωτερικό της χώρας δεν υπήρξαν οι δέουσες θετικές αντιδράσεις και υποστηρίξεις. Υπέπεσε, όμως, στην αντίληψή μου, ότι υπήρξε συζήτηση σε κάποια κέντρα εκτός της Ελλάδας, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επιβάλει ανταποδοτικά τέλη στον αγωγό. Εμείς στην διεκδίκηση μας αυτή μένουμε αμετακίνητοι. Ζητάμε ανταποδοτικά τέλη. Όπου διέρχονται αγωγοί, διαπιστώσαμε ότι πληρώνουν Το ίδιο και στη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Παυλίδης. Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εμφανίζεται έτοιμη να διεκδικήσει, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η αντίδραση της, στα «όχι» των Αζέρων.

Αποτελεσματικό συντονισμό ζητούν οι Περιφερειάρχες για τις πρόσφατες καταστροφές

Ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των συναρμόδιων Φορέων με τις 13 Περιφέρειες, για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών στις βασικές υποδομές που προέκυψαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, ήταν το αντικείμενο συνάντησης εργασίας, του Προέδρου της ΕΝ.Π.Ε., Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, το μέλος του Δ.Σ της ΕΝ.Π.Ε., Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, καθορίστηκαν οι αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, για την άμεση συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση των καταστροφών στο οδικό δίκτυο και τις δημόσιες υποδομές.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση καταγραφή και οικονομική εκτίμηση των καταστροφών από τις Περιφέρειες, σε συνεργασία με τους Δήμους κάθε Περιφερειακής Ενότητας και η αποστολή των στοιχείων, σε συνεργασία με το Υπουργείο στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έγκρισης των σχετικών χρηματοδοτήσεων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, τα πιεστικά ζητήματα που σχετίζονται με το αίτημα της ΕΝ.Π.Ε. για παράσταση στην ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ και ο προγραμματισμός για την έναρξη του νέου Προγράμματος, στο οποίο ο ρόλος των 13 Περιφερειών στη διαχείριση των κονδυλίων είναι κεντρικός.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε, μετά τη συνάντηση: «Είχαμε καταρχήν την ευκαιρία να συγχαρούμε τον Υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ελληνική οικονομία Αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας, τόσο για το νέο ΕΣΠΑ ώστε να μην χαθεί χρόνος, αλλά και ούτε ένα ευρώ από την πραγματική οικονομία όσο και για την άμεση αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών στις δημόσιες υποδομές από τις πρόσφατες πλημμύρες».

Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τους Περιφερειάρχες της Χώρας, ζητώντας την οριοθέτηση των περιοχών που εηλήγη-σαν από τις καταστροφικές πλημμύρες – κατολισθήσεις, για την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων, αποζημιώσεων και αποκατάσταση των πληγέντων και των υποδομών.

Η επιστολή

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στη χθεσινή μας συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου συμφωνήσαμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες άμεσης καταγραφής και εκτίμησης των καταστροφών που επήλθαν από τις πρόσφατες πλημμύρες του Ιανουαρίου, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα σε αίτημα για συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο και τις δημόσιες υποδομές.

Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να προβείτε σε αίτημα για την οριοθέτηση των περιοχών που έχουν πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και τη λεπτομερή καταγραφή και οικονομική εκτίμηση του κόστους αποκατάστασης των καταστροφών στις δημόσιες υποδομές και το οδικό δίκτυο. Παρακαλείσθε για την αποστολή των σχετικών στοιχείων με φωτογραφικό υλικό και οτιδήποτε άλλο θεωρείτε αναγκαίο στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (info@enpe.gr) το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015.

Επισημαίνεται ότι το ΤΑΕΕ χρηματοδοτεί την αποκατάσταση καταστροφών μόνο των δημόσιων υποδομών. Ωστόσο η καταγραφή και εκτίμηση του οικονομικού κόστους στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις ζημιές που έχουν υποστεί ιδιώτες, οι οποίες εκτιμώνται μόνο για τον συνυπολογισμό των κατώτατων ορίων που προβλέπονται από τον Κανονισμό της EE, για την ενεργοποίηση της συνδρομής του Ταμείου Αλληλεγγύης.»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …