Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

0

Άναψαν τα καζάνια για τα τσίπουρα
Από τις 19 Οκτωβρίου τα καζάνια του τσίπουρου πήραν μπρος. Οι μερακλήδες που φτιάχνουν το τσίπουρο, τόσο για δική τους κατανάλωση όσο και για εμπορία, πήραν θέσεις. Είχαν προετοιμαστεί σχετικά, είχαν οργανωθεί με τα απαραίτητα για την περίσταση, από καιρό, είχαν τα στέμφυλα στα δοχεία και περίμεναν την ώρα να ξεκινήσουν την απόσταξή τους. διπλή απόσταξη βέβαια για να μην «χτυπάει» πολύ το τσίπουρο. Άλλοι βάζουν αρωματικά φρούτα για να δώσουν μια φρουτώδη γεύση, άλλη γλυκάνισο και οι περισσότεροι έτσι σκέτο, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο, όπως βγαίνει από τη μάνα του.
Όπως ίσως γνωρίζουν οι φίλοι αναγνώστες, η διαδικασία απόσταξης είναι χρονοβόρα και της υπομονής. Γι’αυτό και διοργανώνονται τσιμπούσια στα αποστακτήρια για να περνάει η ώρα. Τα καζάνια εργάζονται συνήθως επί 24ωρου βάσης και αξίζει να τη ζήσει την εμπειρία αυτή κάποιος.
Γ.Δ.


Ξεκίνησαν και τα ελαιοτριβεία
Μαζί με τα αποστακτήρια τσίπουρου εγκαινιάζεται και η περίοδος των ελαιοτριβείων. Που ξεκίνησαν ήδη στο νομό μας και δουλεύουν στο φουλ και μάλιστα νύχτα-μέρα χωρίς σταματημό. Είναι γνωστό σε όλους ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια πως έχουν φυτευτεί χιλιάδες δέντρα ελιάς, κατά κύριο λόγο για εξαγωγή λαδιού και λιγότερο βρώσιμες. Στο νομό μας έχουν φυτευτεί διάφορες ποικιλίες, κοντά στις δέκα.  Η παραγωγή λαδιού σε ποσοστό 50 τοις εκατό καλύπτει τις ανάγκες του παραγωγού συν μια ποσότητα προς συγγενείς και φίλους. Εμπόριο  και διάθεση γίνεται από το υπόλοιπο ποσοστό.
Σημειώνουμε. Το λάδι που παράγουν οι ντόπιοι ερασιτέχνες αλλά και όσοι το πωλούν είναι καλής ποιότητας. Μάλιστα οι παραγωγοί στα μέρη μας μαζεύουν τον καρπό σε σύντομο χρόνο και τον παραδίδουν στο ελαιοτριβείο σε καλή κατάσταση. Από την άλλη, οι παράκτιες περιοχές του νομού βοηθούν ακόμη περισσότερο στο να παραχθεί καλής ποιότητας ελαιόλαδο.
Γ.Δ.


Δύο φωτογραφίες…

Ο αγαπητός συμπολίτης Θάνος Μαυροδής έφερε στην εφημερίδα δύο φωτογραφίες. Από δύο κάρα. Το ένα βαμμένο, φροντισμένο, διακοσμημένο. Το άλλο παρατημένο σε μια αλάνα με τις δύο ρόδες του να λείπουν, σαπισμένα τα ξύλα του, μισοκατεστραμμένο, έτοιμο να διαλυθεί. Η αρχή και το τέλος. Η ομορφιά και η ασχήμια. Η φροντίδα και η εγκατάλειψη στις δύο φωτό που «τραβήχτηκαν» το 2003.
Γ.Δ.


Νέα δημοσκόπηση
Οι δημοσκοπήσεις πλέον θα είναι συχνές από δω και πέρα, όταν μάλιστα όπως λέγεται έχουμε εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. Έτσι, την Παρασκευή δημοσιοποιήθηκε μια πρόσφατη της pulse για τον Σκάι, που δίνει προβάδισμα 11 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στην αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά διευρύνεται με τη ΝΔ να αποσπά το 33% στην συγκεκριμένη μέτρηση.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί υστερώντας κατά 11 μονάδες με  22%. Τρίτη δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή με 8%. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 7,5% και πέμπτο κατατάσσεται το ΚΚΕ, με 6,5%.  Κανένα άλλο κόμμα δεν περνά το όριο του 3% για είσοδο στο κοινοβούλιο. Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες ισοδυναμούν στο 1,5. Η ΝΔ διατηρεί σημαντικό προβάδισμα και στην παράσταση νίκης, 59% έναντι 22%, με το χάσμα να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο για το τρέχον έτος.


Πριν αλέκτωρ λαλήσει…
«Δεν θα ανεχθώ καμία διγλωσσία στο εξής και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας», δήλωνε από τους κήπους του Μεγάρου Μαξίμου πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την αποπομπή Κοτζιά και την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο. Ένα μήνυμα με αποδέκτη τον κ. Καμμένο προφανώς κι όχι τον αποπεμφθέντα κ. Κοτζιά που ήταν ο εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής. Ωστόσο, πριν περάσουν λίγες μέρες και με την ευκαιρία της ψήφισης της συνταγματικής αναθεώρησης από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων κι ενώ ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα θερμό συγχαρητήριο μήνυμα στον ομόλογό του κ. Ζάεφ, «για το σημαντικό βήμα προς την ειρήνη και την ευημερία των δύο λαών», την ίδια στιγμή ο Πάνος Καμμένος έγραψε στο twitter «Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας όποιος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2 εκ. μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι»…
Ο ένας ντρέπεται ο άλλος πανηγυρίζει! Αν αυτό δεν είναι διγλωσσία, τότε ποιο είναι; Και φυσικά ο κ. Τσίπρας παρά την αυστηρή του προειδοποίηση θα ανεχθεί και αυτή την ανοιχτή πρόκληση του Καμμένου, μέχρι τη στιγμή που συμφωνημένα θα προχωρήσουν σε διαζύγιο. Αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος που θα ωφελεί και τους δύο. Μέχρι τότε θα παρακολουθούμε αυτό το θέατρο του παραλόγου…


Σκάνδαλο;
Δύο Καβαλιώτες αυτοδιοικητικοί φέρονται να εμπλέκονται σε οικονομικό σκάνδαλο σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας. Μάλιστα κατά τις πληροφορίες της Εφημερίδας «Χρονόμετρο», πρόκειται για σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ στην ΑΜΘ. Στους δύο εμπλεκόμενους έχουν τεθεί διάφορα ερωτήματα για την υπόθεση αλλά αρνούνται ν’απαντήσουν.
Γ.Δ.


Για τον Σημιτσή
Φίλος μας έστειλε ενημερωτική επιστολή σχετικά με πληροφορίες για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κωστή Σημιτζή. Ιδού το κείμενο: «Το κατέχει το αντικείμενο. Ο Κωστής Σημιτσής διετέλεσε εκτός από δήμαρχος Καβάλας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων. Αυτό θα τον βοηθήσει στην επικοινωνία του με τους δήμους της Περιφέρειας κατά τον προεκλογικό αγώνα, ενώ έχει και μια σύγχρονη αντίληψη για το θεσμό των περιφερειών. Να μη ξεχνάμε ότι συμμετέχει σε θεσμικά περιφερειακά όργανα, ταξιδεύει συχνά ως μέλος της Επιτροπής Περιφερειών σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, παρακολουθεί τις εξελίξεις και την πορεία ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Απλά το πεδίο των Περιφερειακών Εκλογών είναι πιο ευρύ από εκείνο των Δημοτικών Εκλογών.
Σ.Α.


Παλιά τέχνη η εξαγορά συνειδήσεων
Δεν είναι κάτι νέο η εξαγορά έναντι χρηματικού ποσού κάποιου ή κάποιων. Η διαφορά έγκειται στο ποιον εξαγοράζουμε, διότι από αυτό εξαρτάται το ύψος της «αποζημίωσης». Αλλού είναι λίγες δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ κι αλλού ένα ή περισσότερα εκατομμύρια ευρώ. Κάθε εξαγορά έχει την τιμή της λοιπόν και πάντα στο ανάλογο νόμισμα της εποχής και της χώρας. Αυτό που έγινε στα Σκόπια και ήδη καταγγέλθηκε, έγινε σε ευρώ, σκληρό νόμισμα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ύψος του ποσού έφθασε τα 2 εκ. ευρώ ανά κεφάλι βουλευτή που ψήφισε και στήριξε τον Ζάεφ στη βουλή για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και από κει στην Ε.Ε.
Γ.Δ.


Χρήματα κυρίως χρειάζονται
Τη μέθοδο της εξαγοράς συνειδήσεων τη ζήσαμε την περίοδο του 1965, με τη γνωστή αποστασία βουλευτών. Και τότε εκμαυλίστηκαν βουλευτές ν’ αποχωρήσουν από την Ένωση Κέντρου και να στηρίξουν τις πολιτικές επιλογές του παλατιού και των ΗΠΑ. Η μέθοδος γνωστή και παγίως εφαρμόσιμη.  Και αλλού προσφέρουν χρήματα και αλλού προσφέρουν θέσεις υπουργικές και εν γένει αξιώματα καλά αμειβόμενα.
Ελάχιστα έχουν αλλάξει στο θέμα της εξαγοράς συνειδήσεων οι μέθοδοι. Χρήματα χρειάζονται κατ’αρχάς. Οι ελαστικές συνειδήσεις θα βρεθούν, αυτό είναι γνωστό…
Γ.Δ.


2 χρόνια από τότε που έφυγε ο Γ. Παυλίδης
Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο Γιώργος Παυλίδης. Μια προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλη της σφραγίδα της στην αυτοδιοίκηση την οποία υπηρέτησε ως Νομάρχης Ξάνθης και ως Περιφερειάρχης ΑΜΘ. Αυτό για το οποίο ξεχώριζε πάντα ο Γιώργος Παυλίδης ήταν ότι είχε όραμα και ιδέες και αναλάμβανε πρωτοβουλίες. Ήταν πραγματικά ακούραστος, είχε ηγετικές ικανότητες και ενέπνεε τους συνεργάτες του. Σήμερα 2 χρόνια μετά με όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στην παράταξη την οποία ίδρυσε είναι αισθητή παρά ποτέ η απουσία του.
Η «απόγονοι» δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…