Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Συνεδρίασε το συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας – σοβαρή έλλειψη χειριστών μηχανημάτων

Συνεδρίασε το συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας – σοβαρή έλλειψη χειριστών μηχανημάτων

0
politiki prostasia

Σε ετοιμότητα ο Νομός σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων

Ζαγναφέρης: Οι πρόσφατες θεομηνίες προπόνηση για μας, θα είμαστε σε ετοιμότητα για οτιδήποτε συμβεί

Συνεδρίασε χθες, Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης με θέμα: Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων – χιονοπτώσεων και παγετού για την χειμερινή περίοδο 2014-2015. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι παρουσίασαν την ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται οι υπηρεσίες του, αλλά και τα προβλήματα που συνήθως υπάρχουν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης ανέφερε επιγραμματικά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα από τους αρμόδιους φορείς: αυτοψίες από τις υπηρεσίες και σύνταξη εκθέσεων ιδιαίτερα στα σημεία όπου κατά το παρελθόν σημειώθηκαν προβλήματα. Προληπτικός καθαρισμός των ρεμάτων αρμοδιότητας του κάθε φορέα για την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής, συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων των οδών, ενημέρωση για παρεμβάσεις που έγιναν ή είναι προγραμματισμένες να γίνουν, καταγραφή των υπαρχόντων μηχανημάτων για τους ανωτέρω σκοπούς αλλά και των χειριστών τους, καθαρισμός όλων των αποστραγγιστικών καναλιών και πολλά άλλα σημεία, τα οποία δόθηκαν σε έντυπη μορφή σε όλους τους παρισταμένους. Ο κ. Ζαγναφέρης αναφερόμενος στις παράνομες συνδέσεις αγωγών λυμάτων στο δίκτυο των ομβρίων σε πολλές περιοχές αλλά και της απόφραξης σωληνωτών από ιδιώτες σε διάφορα αποστραγγιστικά κανάλια με σκοπό την άρδευση, τόνισε την ανάγκη επιβολής των προβλεπόμενων προστίμων για την πάταξη των φαινομένων. Αναφερόμενος τέλος στον κ. Καφούτη, πρ. προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος απέρχεται, επεσήμανε την ανάγκη πλήρωσης της θέσης άμεσα.

Εκπρόσωποι των Δήμων παρουσίασαν τα προβλήματα των περιοχών τους, με τον Δήμο Τοπείρου να εστιάζει στις περιοχές της Κεντητής και του Δεκάρχου, οι οποίες πλημμυρίζουν πολύ συχνά. Από την πλευρά του Δήμου Αβδήρων αναφέρθηκαν τα προβλήματα στα αναχώματα του Κοσύνθου από τον Ζυγό προς την Βιστονίδα λόγω και των έργων στις γέφυρες των Πηγαδίων, όπως και στην περιοχή του Σελέρου, και σε πέντε σημεία στο Σούνιο και την Λευκόπετρα όπου ο χείμαρρος υπερβαίνει σε έντονες βροχοπτώσεις το επίπεδο των γεφυρών.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Χουβαρδάς αναφέρθηκε στα προβλήματα που σημειώνονται στα Κιμμέρια και τόνισε ότι πρέπει να δοθούν κανόνες εμπλοκής, ώστε να γνωρίζει η κάθε υπηρεσία τις αρμοδιότητές της. Προς τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας ζητήθηκε να μεταφερθεί το αίτημα για ενημέρωση στο κλείσιμο των δρόμων, το οποίο βάσει νόμου μόνο η Τροχαία μπορεί να αποφασίσει και όχι η Περιφέρεια, για να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις μηχανημάτων αλλά και ιδιωτών. Ο δε κ. Μαμαλίγκας από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας τόνισε την ανάγκη μελέτης και τήρησης των ΦΕΚ που έχουν εκδοθεί και των διαφόρων εγκυκλίων για να υπάρχει σωστός σχεδιασμός και συντονισμός ενεργειών από την κάθε υπηρεσία.

Αφού εξέθεσαν οι διάφοροι φορείς τους προβληματισμούς τους και δήλωσαν την ετοιμότητά τους για παρέμβαση όποτε τους ζητηθεί, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων σε κάποιες περιοχές της ορεινής Ξάνθης κυρίως, με τον Δασαρχείο και την Περιφέρεια να μην έχουν ξεκαθαρίσει τι ανήκει σε ποιον. Εκ μέρους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ξάνθης η προϊσταμένη κα Χρυσάνα Λάμπρου απάντησε σε όσα ερωτήματα τέθηκαν και αφορούσαν την Υπηρεσία της, τονίζοντας ότι έχουν επιφορτισθεί με ευθύνες που δεν τους αναλογούν, κυρίως σε ό,τι αφορά τα οδικά δίκτυα. «Είμαστε υπεύθυνοι για τον έλεγχο 450 χλμ οδικού δικτύου ανά δεκαπενθήμερο» είπε χαρακτηριστικά η κα Λάμπρου, έκανε δε και αυτή από την πλευρά της σαφές ότι θα πρέπει οι Δήμοι να παρεμβαίνουν με επιβολή προστίμων σε όσους επιβαρύνουν τους χειμάρρους και τα ρέματα. «Θέτουμε σε κίνδυνο τόσο τους ιδιώτες που προσλαμβάνουμε για τους καθαρισμούς, όσο και τους μηχανικούς της Υπηρεσίας» είπε με έντονο ύφος η προϊσταμένη, αναφερόμενη στο μεγάλο αριθμό νεκρών ζώων μέσα στα ρέματα όπως και οικιακών σκουπιδιών.

Ήταν γενικά εμφανής η έλλειψη της δυνατότητας άμεσης επικοινωνίας των διάφορων εμπλεκόμενων φορέων σε έκτακτα περιστατικά. Ο Διευθυντής κ. Χουβαρδάς έδωσε το κινητό του σε όλους τους παριστάμενους φορείς, ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση και συντονισμός επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Τονίστηκε για μία ακόμη φορά το χρονίζον πρόβλημα της έλλειψης χειριστών των ειδικών μηχανημάτων που απαιτούνται σε περιπτώσεις πλημμυρών και χιονοπτώσεων. Ένας εκ των χειριστών είναι αυτή την στιγμή οδηγός του Περιφερειάρχη κ. Παυλίδη και ζητήθηκε η συμβολή του αν χρειαστεί. Ο Αντιδήμαρχος κ. Τσέπελης τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη σωστής επικοινωνίας σε περιπτώσεις χιονόπτωσης και παγετού, όταν παρίσταται ανάγκη να μην λειτουργήσουν τα σχολεία «περιμένουμε να πάει 7 η ώρα και να μας καλέσουν οι καθηγητές να ρωτήσουν αν θα πάνε στο σχολείο. Πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα τα τηλέφωνα και να αναλάβουν ευθύνη οι καθηγητές σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης». Μένει τώρα να δούμε αν όντως είναι όλοι σε ετοιμότητα όπως εξαγγέλλουν. Μακάρι να μην χρειαστεί καμιά υπηρεσία να επέμβει, αλλά ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …