Σχόλια 11/11/14

0
Μόλις τακτοποιήσουν τα κόκκινα δάνεια ας δούνε τι θα κάνουν και με τα κόκκινα πλοία που αλωνίζουν…


Πάμε καλά
Μια χαρά πάει ο καιρός κι ας μην έχει παράπονα κανείς. Φθινοπωρινός με αρκετό ήλιο τις ώρες της ημέρας που κάνει και τη σχετική ζεστούλα.
Λίγο το πρωί και το βράδυ υπάρχει κάποια ψύχρα, όμως αυτό δεν αλλάζει την όλη θετική εικόνα.
Εξάλλου γι’ αυτό ακόμη και δεν έχουν ανάψει τα καλοριφέρ στις οικοδομές, γεγονός ιδιαίτερα ευχάριστο και…οικονομικό.
Ας ελπίσουμε η καλοκαιρία να συνεχιστεί. Κατανοητό γιατί…
« Ε»


Χωρίς σοβαρή επένδυση
Η διαπίστωση είναι κοινή στον κόσμο της Ξάνθης. Μια σοβαρή και αξιόλογη επένδυση στο νομό δεν έγινε αυτά τα χρόνια. Και από ότι δείχνουν τα πράγματα, ούτε πρόκειται να γίνει στο εγγύς μέλλον. Απεναντίας, οι μόνες επιλογές που βλέπουμε είναι να δημιουργούνται διάφορα καφέ, μανάβικα, φούρνοι, κουρεία και κομμωτήρια. Έτσι όμως, μ’ αυτήν την επιλογή αφενός ανάπτυξη δεν έχεις και δεύτερο δεν καταπολεμάς την ανεργία.
Με ένα κράτος δε που στέκεται απέναντι από τον επιχειρηματία, με μια δημόσια διοίκηση δυνάστη και με απλωμένο χέρι και δημιουργώντας διάφορες δυσκολίες, πώς να έρθει να επενδύσει ο άλλος τα χρήματά του;
Όταν ένα νομικό σύστημα αποδέχεται ότι «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», όταν η φορολογία επιχειρήσεων είναι στα ύψη, όταν συνεχώς αλλάζουν τα δεδομένα εκ μέρους της κάθε κυβέρνησης, όταν αλλάζουν συνέχεια ως προς το νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση, λειτουργία μιας επιχείρησης, όταν δήμοι από καπρίτσιο δυσκολεύουν τη νέα επένδυση γιατί αυτοί έκριναν ότι δεν πρέπει να γίνει, ε, τι επένδυση να γίνει;
Έτσι και στην περιοχή μας. Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις και αντέχουν στην κρίση και δίνουν δουλειές. Ευτυχώς διότι νέα επένδυση πολύ δύσκολα θα δούμε για ν’ απορροφήσουν άτομα, για να μειωθεί η ανεργία που όλοι τάχα θέλουν να συμβεί.
Και βέβαια όπως το’ χουμε ξαναπεί: διέξοδος για το νομό μας είναι ο πρωτογενής τομέας με την μεταποίηση των προϊόντων του και η αξιοποίηση των ανθρώπων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου προς τις νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές αυτών.
« Ε»


Διαψεύσεις Μετεωρολόγων
Μόνον σεισμούς και καταποντισμούς δεν προέβλεψαν οι Μετεωρολόγοι για το Σαββατοκύριακο! Τελικά, ευτυχώς βέβαια, διαψεύστηκαν περίτρανα για άλλη μια φορά.
Μάλιστα στην περιοχή μας έπεσε την Κυριακή μια απαλή βροχή για κάποιες ώρες κι αυτό ήταν όλο. Το δε Σάββατο ήταν μια θαυμάσια φθινοπωρινή ημέρα που την χάρηκαν και την απόλαυσαν ιδιαίτερα με έξοδο οι Ξανθιώτες στα διάφορα καφέ και αναψυκτήρια.
Τώρα ως προς την Μετεωρολογική, μάλλον την «πάτησε» μεγαλοπρεπώς όχι για τη μη σωστή ανάγνωση των στοιχείων, αλλά γιατί «κάτι» την τελευταία στιγμή, λέμε, άλλαξε τα δεδομένα.
Ότι κι αν συμβαίνει, για μας καλύτερη η αλλαγή διότι πέρασε όλη αυτή η πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων χωρίς κανένα πρόβλημα. Ήταν μια ευχάριστη και ευπρόσδεκτη διάψευση.
« Ε»


Περί Εύας Τσακίρη
«Ποτέ δεν αφήνεις ένα θέμα για την επομένη. Είναι κανόνας στη δημοσιογραφία».
Γνώριζε η εφημερίδα μας εδώ και καιρό τα σχετικά με την πρόταση Δημαρχόπουλου προς Τσακίρη. Εδώ και δυο μήνες κοντά. Παρακληθήκαμε να μην βγάλουμε τίποτε και το τηρήσαμε. Όμως τελικά το θέμα διέρρευσε από αλλού. Κανένα πρόβλημα για μας. Τέλος πάντων η κρούση προς την κυρία Τσακίρη όντως έγινε. Και η Τσακίρη ήταν θετική πλέον.
Αλλά, υπήρχε θέμα με τη σύνταξή της. Οπότε έπρεπε να υπάρξει κάποια γνώμη από αξιόπιστη πηγή πώς μπορεί, αν μπορεί, να ξεπεραστεί το εμπόδιο.
Αυτά για την ιστορία της όλης υπόθεσης που βέβαια γεννά ερωτηματικά η επιλογή Δημαρχόπουλου, ας μην κρυβόμαστε.
Εκτός αν υπάρχει κάτι άλλο από πίσω. Λέμε…
« Ε»


Αλλάζει πάλι κόμμα ο Μαριάς
Με το ένα πόδι εκτός των ΑΝΕΛ βρίσκεται ο γνωστός πολιτικός Νότης Μαριάς, μοναδικός ευρωβουλευτής του κόμματος. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ, κατηγορώντας τον για μνημονιακή διολίσθηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Προειδοποίησε πως θα διακόψει κάθε συνεργασία με το κόμμα, εάν στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί δεν επικυρωθεί η προγραμματική συμφωνία κατά του Μνημονίου. Τέλος, επισήμανε πως δεν εξελέγη ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά ως εκπρόσωπος των αντιμνημονιακών δυνάμεων και πολιτών.
Αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει κόμμα αρκετά αντιμνημονιακό για να χωρέσει τον κ. Μαριά. Κι αφού εξασφάλισε πέντε ανέμελα καλοπληρωμένα χρόνια στην Ευρώπη τώρα κουνάει το μαντήλι στο κόμμα που τον εξέλεξε. Ωραίος μάγκας ο Μαριάς!


Αμφίπολη: Την Τετάρτη νέες επίσημες ανακοινώσεις
Με αγωνία περιμένουν όλοι τις ανακοινώσεις την Τετάρτη για τον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης, την οποία ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Τασούλας χαρακτήρισε “κάτι συγκλονιστικό και ένα συναρπαστικό αφήγημα”.
Μέχρι εκείνη την ημέρα θα συλλέγονται στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Τασούλα και όλοι αγωνιούν για τα νέα πιθανά ευρήματα. Ο κ. Τασούλας διευκρίνισε πως η Αμφίπολη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με απληστία εικόνων, ενώ ξεκαθάρισε πως ο αρχαίος τάφος και οι αρχαιολογικές έρευνες δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Σημείωσε δε πως οι εργασίες συνεχίζονται στο όρυγμα του τέταρτου χώρου.


Μια σωστή επιλογή
Δεν μας εξέπληξε η είδηση ότι ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος πρότεινε στην πρώην δήμαρχο Αβδήρων Εύα Τσακίρη να αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα στο δήμο Ξάνθης καθώς ήταν σε γνώση μας πολύ καιρό πριν από τότε που πρωτοανάλαβε τα ηνία του δήμου. Ο δήμαρχος Ξάνθης αμέσως μετά την εκλογή του ήθελε να ενεργοποιήσει αυτή τη θέση για να έχει στο πλευρό του κάποιον που θα αναλάβει διοικητικό, συντονιστικό και οργανωτικό ρόλο στο δήμο και αυτό που πρωτίστως απαιτείται για τη θέση αυτή είναι η εμπειρία στην λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι διοικητικές ικανότητες. Και η κα Τσακίρη αδιαμφισβήτητα τα κατέχει και τα δύο και πολύ καλά μάλιστα. Γι αυτό άλλωστε ήταν και η πρώτη επιλογή του δημάρχου Ξάνθης. Μια επιλογή που αν και δεν έχει επισημοποιηθεί προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από μερίδα του Τύπου.
Μ.Ξ.


Σφράγιση καταστημάτων…
Έμαθα πως άλλα δυο μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν ως χώροι δεξιώσεων είναι έτοιμα προς σφράγιση για το ίδιο λόγο που είχε σφραγιστεί ένας ακόμη χώρος δεξιώσεων της ίδιας εταιρείας πριν λίγο καιρό. Και τα τρία αυτά μαγαζιά θα σφραγιστούν γιατί σε έλεγχο που τους έγινε βρέθηκαν να έχουν κάνει πολεοδομικές παραβάσεις. Πέρα από τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην εταιρεία θα έχει και στην κοινωνία της Ξάνθης γιατί αυτά τα μαγαζιά τα κλείνουν για δεξιώσεις γάμων μήνες πριν και θα προκληθεί αναστάτωση όπως είναι φυσικό αφού θα χρειαστεί να γίνουν ακυρώσεις.
Μ.Ξ


Παραδοσιακός οικισμός με την ‘’παραδοσιακή’’ του εικόνα
Το Σάββατο που μας πέρασε γιόρτασε η Σταυρούπολη τους Ταξιάρχες εφόρους της. Υπέροχο φθινοπωρινό τοπίο, χρώματα, αρώματα, γεύσεις, μουσικές, χοροί, χαμόγελα και ένας ήλιος που και αυτός χαμογελούσε με αυτά που έβλεπε. H αγάπη των κατοίκων του χωριού και η φιλοξενία τους εκφραζόταν με κάθε δυνατό τρόπο. Τρία φαγητά προσφέρθηκαν αφειδώς σε όλο τον κόσμο, που δεν ήταν λίγος, η καλύτερη θέση μας προσφερόταν τόσο μέσα στον ναό, όσο και στο γλέντι μετά την εκκλησία. Μέχρι και την ώρα που έφυγα από το χωριό, όλοι δεν σταματούσαν να με ευχαριστούν για την τιμή που τους έκανα, κάνοντάς με να νιώθω αμήχανα μιας και μόνο λάμβανα χωρίς να δώσω. Αυτό που χάλασε την όλη υπέροχη εικόνα ήταν η στενάχωρη διαπίστωση που ισχύει δυστυχώς για τα περισσότερα χωριά της περιοχής μας: δεν υπήρχαν νέοι. Ελάχιστα νέα παιδιά συναντήσαμε και ευτυχώς που ήταν και το παιδικό χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων να δώσει μια δροσερή νότα νιότης. Σε κάποια συζήτηση άκουσα μια κυρία να λέει ότι ένα μόνο νέο παιδί δουλεύει από τα λίγα που έμειναν στο χωριό. Πώς να μείνει λοιπόν κάποιος νέος και τι να κάνει αν αποφασίσει να μείνει; Γι’ αυτό χαίρομαι πολύ που βλέπω τον φίλο μου Παναγιώτη Παναγιωτίδη τόσο δραστήριο και ζωντανό. Πονάει πραγματικά το χωριό του και το βοηθά με όλες του τις δυνάμεις. Κατά τα παλαιά πρότυπα είναι ο ψάλτης του χωριού, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, τραγουδά, παίρνει μέρος ακόμη και στις εκδηλώσεις του ΚΑΠΗ Σταυρουπόλεως και πολλά άλλα. Ο Θεός να τον έχει καλά, γιατί τέτοιες νεανικές παρουσίες χρειάζονται όσο και το νερό στην ξερή γη.
Χ.Δ.


Είμαστε πράγματι σε ετοιμότητα;
Παρακολούθησα χθες την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας για την διάγνωση της ετοιμότητας του Νομού μας σε περίπτωση χιονοπτώσεων ή πλημμύρας. Παρά την αισιόδοξη στάση του κ. Ζαγναφέρη ομολογώ ότι τα όσα άκουσα μόνο αισιοδοξία και ασφάλεια δεν μου προξένησαν. Είναι γνωστό ότι η περιοχή μας πλήττεται κατά καιρούς από κύματα κακοκαιρίας, τα οποία δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Μετά από τόσα χρόνια και με την παρουσία τόσων υπηρεσιών δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε βασικά προβλήματα. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν! Εκεί εστιάστηκε το πρόβλημα και μου ακούστηκε πολύ παράδοξο. Φάνηκε να είναι πραγματικό όμως με τα όσα περιστατικά αναφέρθηκαν. Δεν μπορεί να βρει ο αρμόδιος μιας υπηρεσίας τoν αρμόδιο μιας άλλης. Το αποτέλεσμα; Χρονοτριβή, έξοδα σε μεταφορικά μέσα, σε ανθρώπινο δυναμικό το οποίο μεταβαίνει σε λάθος μέρος ενώ είναι απαραίτητο αλλού και άλλα τραγελαφικά. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα περιπολικού που προσέκρουσε με εκχιονιστικό πριν λίγα χρόνια γιατί δεν είχε ενημερωθεί κανείς για την παρουσία του άλλου! Πόση αισιοδοξία μπορούμε να έχουμε τώρα δεν ξέρω… Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος λοιπόν, θα δοκιμαστούν στην πράξη όλα τα μεγαλόπνοα έργα που έγιναν και όλες οι εξαγγελίες περί ετοιμότητας.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ποιος βρωμίζει; Χρόνια τώρα παρακολουθώ όπως κι εσείς βέβαια τις φιλότιμες και αξιέπαινες …