Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η επέκταση του συστήματος κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτική ποινή ειδικώς σε Φορείς του Δημοσίου

Η επέκταση του συστήματος κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτική ποινή ειδικώς σε Φορείς του Δημοσίου

0
 
Α. Λόγω των πειστικών δημοσιονομικών συνθηκών και της αποχώρησης για όποιο λόγο εργαζομένων και απασχολουμένων στο Δημόσιο οι   ανάγκες κάλυψης σε προσωπικό πλέον έχουν μεγεθυνθεί. Λόγω των διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας κατά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η πρόσληψη προς απασχόληση στον δημόσιο τομέα απομακρύνεται πολύ ως προσδοκία καν. Την ίδια στιγμή οι φυλακές   ασφυκτιούν από κατάδικους της χαμηλής και ήπιας εγκληματικότητας αν και μία από τις ανέξοδες λύσεις, που συνδυάζουν την ορθή σωφρονιστική πολιτική με τις επιτρεπόμενες από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πειθαρχίας στην Χώρα μας ευχέρειες απασχόλησης στο Δημόσιο είναι η αξιοποίηση της ευχέρειας κατ’άρ. 82 παρ. 5 του Ποινικού Κώδικα περί παροχής κοινωφελούς εργασίας αντί για την έκτιση της ποινής.
Β. Η παροχή κοινωφελούς εργασίας πέραν του παιδαγωγικού και παραδειγματικού περιεχομένου της μπορεί να λύσει το ζήτημα και την εκκρεμότητα ειδικώς των φυγόποινων πέραν των άλλων προς απαλλαγή από μεγάλο διοικητικό και άλλο κόστος για το Δημόσιο.
Γ. Με νομοθετική διάταξη μπορεί να δοθεί η ευκαιρία ακόμα και σε ήδη κατάδικους για ελαφρά αδικήματα να επιλέξουν την παροχή κοινωφελούς εργασίας για την μετατροπή της ποινής τους και την ολοκλήρωση της έκτισης της ποινής τους προς αποσυμφόρηση των φυλακών [παράδειγμα : καταδικασθείς λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΤΕΒΕ να γίνει σχολικός τροχονόμος ή σχολικός φύλακας, καταδικασθείς για πολεοδομικές παραβάσεις να απαχοληθεί στο Γραφείο Πρωτοκόλλου Υπηρεσίας ή στην φύλαξη σε Ολοήερο Σχολείο κτλ].
Δ. Η αξιοποίηση   των κοινωφελώς εργαζομένων θα μπορέσει χωρίς κανένα κόστος για   το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (οι ασφαλιστικές εισφορές ήδη καταβάλλονται   από τον ΟΑΕΔ) να καλύψει άμεσα τις ανάγκες των Υπηρεσιών σε βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό για περίοδο τουλάχιστον ίση με την διάρκεια ισχύος της απαγόρευσης προσλήψεων στο Δημόσιο, ενώ θα μπορούσε να συμπληρωθεί σε ειδικές περιπτώσεις κοινωφελώς εργαζομένων με φοίτησή τους σε Σχολές Μαθητείας ή ΙΕΚ του ΟΑΕΔ προς απόκτηση εργασιακών εφοδίων και κατάρτισή τους, οι δε σχετικές δαπάνες ΟΑΕΔ θα συμψηφίζονται λογιστικώς από την οφειλή ΙΚΑ και Δημοσίου προς ΟΑΕΔ.
Ε. Κατά ημέτερους υπολογισμούς το προσδοκώμενο άμεσο ταμειακό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο από την μετατροπή   των ποινών σε κοινωφελή εργασία μπορεί και να ξεπερνά για την περίοδο μίας τριετίας το ποσό των επτά δισεκατομμυρίων (7.000.000. 000) [μισθολογικό κόστος, ασφαλιστική κάλυψη, εξοικονόμηση διοικητικών   δαπανών, αποφυγή λειτουργικού κόστους φυλακών], ενώ το όφελος φαντάζει μεγάλο και άμεσο.
 
Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής,
Δικηγόρος ΔΣΑ – Ν.Υ. ΟΑΕΔ
ioanniskymionis@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…