Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Μια πρωτότυπη πρόταση

Μια πρωτότυπη πρόταση

0

Απεικόνιση Μνημείου Αγίας Σοφίας στα κέρματα ενός ή δύο ευρώ

ΣΤΗΛΗ 52 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Αξιότιμε Κύριε

Ι.          Η Παρασκευή 10η Ιουλίου 2020 δεν θα είναι πιά μία απλή ημεροχρονολογία για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό. Στο εξής για την ανθρωπότητα θα είναι η ημέρα της απώλειας της Αγίας του Θεού και Ακτιστης Σοφίας ως Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας. Οσες ενέργειες και αν ακολουθήσουν, ακόμα και εάν επανέλθει μόνη η ιδιότητα του Μουσείου, η πολιτισμική ζημία έχει γίνει.

ΙΙ.         Νομίζω ότι προς μερική μόνο αποκατάσταση της ανυπολόγιστης ιδίως και προεχόντως για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό αξίας του Μνημείου η Ελληνική Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος μπορούν βασίμως και τεκμηριωμένως και οφείλουν κατά την κείμενη κοινοτική και εσωτερική Νομοθεσία να εισηγηθούν και να επιτύχουν στην αμέσως επόμενη έκδοση νέων κερμάτων / νομισμάτων του ενός ή δύο ΕΥΡΩ την αναμνηστική απεικόνιση της εικόνας της Αγίας Σοφίας στην μία όψη αυτών. 

            Με τον απλό και ανέξοδο, πολιτικά και ταμειακά, τρόπο αυτό – μεταξύ και πολλών άλλων ενεργειών, μέσων και μέτρων, βεβαίως – καθημερινώς και διαρκώς, επί 24ώρου βάσεως (!), στην Ευρωπαϊκή και στην Παγκόσμια Κοινή Γνώμη και στην ευρωπαϊκή, αλλά ακόμα και στην τουρκική, καθημερινότητα, θα  γίνεται υπενθύμιση της εικόνας, άρα και του εγκλήματος κατά της 1.500ετούς ιστορίας του Μνημείου, καθώς  και του ευρωπαϊκού  πολιτισμού, αλλά και της ακτινοβολίας της γεωγραφικώς επί ευρωπαϊκού εδάφους Κωνσταντινούπολης ως δείγματος συγκρητισμού πολιτισμών και θρησκειών στην λεγόμενη «καθ’ημάς Ανατολή».

ΙΙΙ.        Η συγκυρία, τόσο του εθνικού Εορτασμού της 200ετηρίδας, όσο και η ανάγκη να τονισθεί προς όλους διεθνώς η χαώδης διαφορά της Ευρώπης των λαών και του Φωτός στην ανάδειξη και την προστασία των Πολιτιστικών Μνημείων σε σύγκριση με την πολιτική εκμετάλλευση σε βαθμό βεβήλωσης του προορισμού άλλων Μνημείων, λχ της μεταβολής της χρήσης Μνημείων σε Τζαμί, επιβάλλουν την επίσπευση της υλοποίησης της πρότασης.

Είμαι στην διάθεσή σας για διευκρινίσεις.


Χαρτονόμισμα με την Αγία Σοφία του 1921 που δεν κυκλοφόρησε

Ελληνικό χαρτονόμισμα 500 δραχμών με την Αγία Σοφία χωρίς μιναρέδες και με σταυρό στον τρούλο ! Τυπώθηκε στις ΗΠΑ το 1921. Θα κυκλοφορούσε το 1923. Οι Έλληνες ζητούσαν την Κωνσταντινούπολη από τους Άγγλους, αλλά επειδή έχασαν τον πόλεμο, δεν μπόρεσαν να το θέσουν σε κυκλοφορία.


Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Δικηγόρος ΔΣΑ παρ’Αρείω Πάγω
Δικηγόρος ΝΥ ΟΑΕΔ / τ. Νομικός Σύμβουλος τ. Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί Μονταζιέρας

Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …