Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Με επιτυχία ολοκλήρωσε τον «1ο Φειδιππείδιο δρόμο» ο Γ. Πυργελής

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τον «1ο Φειδιππείδιο δρόμο» ο Γ. Πυργελής

0
pyrgelis fidipidio

Ο Ξανθιώτης δρομέας έτρεξε 245 χλμ. (Αθήνα – Σπάρτη) σε 31 ώρες

 

Τερμάτισε 2ος ανάμεσα στους μόλις 22 αθλητές που ολοκλήρωσαν τον επίπονο αγώνα!

 
 
Με επιτυχία ολοκλήρωσε τον… «άθλο» του «1ου Φειδιππίδειου δρόμου» ο Ξανθιώτης δρομέας, Γιάννης Πυργελής, ο οποίος έτρεξε τα 245 χιλιόμετρα της διαδρομής Αθήνα – Σπάρτη και μάλιστα τερματίζοντας 2ος με χρόνο 31 ώρες και 52 λεπτά.
Ο Ξανθιώτης δρομέας και πρόεδρος των «Xanthi Runners» κατάφερε σε έναν ιδιαίτερα επίπονο αγώνα με αφετηρία την Αθήνα και τερματισμό στην Σπάρτη, μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα, να τερματίσει στην δεύτερη θέση με χρόνο 31 ώρες και 52 λεπτά. Κατά τον τερματισμό του, με όσες δυνάμεις του είχαν μείνει, αγκάλιασε το επιβλητικό άγαλμα μέσα σε στιγμές συγκίνησης.
Ο αγώνας εξάλλου που ήταν συνεχής και χωρίς στάσεις (εκτός από μερικά μικρά διαλλείματα για ανεφοδιασμό) είχε διπλό σκοπό, καθώς πέρα από το προσωπικό του «στοίχημα», υπήρχε και ο «ιερός σκοπός» της προσπάθειας συγκέντρωσης χρημάτων για τον φίλο του, Γιώργο Καμαράκη, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρειάζεται ηθική και οικονομική βοήθεια.
Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο δρομέας, για κάθε χιλιόμετρο που θα «κατάπινε», θα κατέθετε 3 Ευρώ στο λογαριασμό του φίλου του, ενώ η κίνηση του αυτή ευαισθητοποίησε αρκετούς ακόμη Ξανθιώτες οι οποίοι βοήθησαν από την πλευρά τους με διάφορους τρόπους την αξιέπαινη ενέργεια του.
 
Έτρεξε 31 ώρες χωρίς στάση!
 Ο αγώνας του Γιάννη Πυργελή ήταν συγκλονιστικός, καθώς κάλυψε την απόσταση των 247 χιλιομέτρων σε 31 ώρες, 52 λεπτά, 59 δευτερόλεπτα και 9 δέκατα. Ξεκίνησε την προσπάθεια του το απόγευμα (17:00) της περασμένης Παρασκευής και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (προς Κυριακή), μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς και επευφημίες από τους θεατές.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 80 Έλληνες και ξένους αθλητές που είχαν δηλώσει συμμετοχή τερμάτισαν μόλις 22, ένδειξη της δυσκολίας του αγώνα, με τους τελευταίους να τερματίζουν το πρωί της Κυριακής.
Στο αγωνιστικό κομμάτι ο πρώτος δρομέας που τερμάτισε ήταν ο Αντώνης Γαμπάς από τα Χανιά φτάνοντας στην Σπάρτη στις 12 τα μεσάνυχτα σε χρόνο 30 ώρες και 55 λεπτά. Δεύτερος τερμάτισε ο Γιάννης Πυργελής από την Ξάνθη σε χρόνο 31 ώρες και 50 λεπτά ενώ 3ος τερμάτισε ο Πορτογάλος Buchions Eusebio σε χρόνο 32 ώρες και 40 λεπτά που ήταν και ο μοναδικός ξένος που έφτασε στο άγαλμα του Λεωνίδα.
Η Σπαρτιάτισσα Στέλλα Μαρκάκου τερμάτισε 9η λίγο πριν τις 6 το πρωί και ήταν η μοναδική γυναίκα που έφτασε μέχρι το τέλος ενώ ο τελευταίος δρομέας τερμάτισε στις 8:30 κλείνοντας έτσι τους τερματισμούς.
 
«Χαρούμενος που πέτυχα τους στόχους που είχα θέσει»
 Ο Γιάννης Πυργελής αφού πέρασε μία ημέρα (Κυριακή) ξεκούρασης και αποκατάστασης από την επίπονη προσπάθεια, επέστρεψε χθες στην Ξάνθη όπου τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό πολλοί συγγενείς και φίλοι του. Ο ίδιος, έχοντας ανακτήσει τις δυνάμεις του δήλωσε στο «Ε»:
Γ.Π.: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ολοκλήρωσα τον αγώνα και χαρούμενος που κατάφερα να πετύχω τους στόχους που είχα θέσει. Όλα πήγαν καλά. Ευχαριστώ όσους στήριξαν την προσπάθεια μου και κυρίως τους δύο φίλους που με συνόδευσαν και αποτέλεσαν την ομάδα υποστήριξης μου, τους Δημήτρη Μπαλτατζή και Λεωνίδα Ξανθόπουλο και την οικογένεια μου».
Όσο για το πόσο κουρασμένος νιώθει, ο Γ. Πυργελής είπε: «Μπορώ να πω ότι ήδη ξεκουράστηκα. Θα πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά μου (κρεοπωλείο) κι έπειτα να αρχίσω να ετοιμάζομαι για τον επόμενο υπερ-μαραθώνιο που θα πάρω μέρος!».
 
Δεκάδες συγχαρητήρια μηνύματα και επιστολές
 Δεκάδες είναι τα συγχαρητήρια μηνύματα που δέχεται από την Κυριακή ο Ξανθιώτης δρομέας, από φίλους, συναθλητές και συμπολίτες. Μεταξύ άλλων ο νέος Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε την διάκριση του συντοπίτη μας Γιάννη Πυργελή, ο οποίος συμμετείχε σε αγώνα δρόμου που τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων και που πραγματοποιήθηκε την 5η με 7η Σεπτεμβρίου 2014. Στον «1ο Φειδιππείδιο Δρόμο, απόστασης 245 χιλιομέτρων, ο Γιάννης κατέκτησε την δεύτερη θέση και μας έκανε να αισθανθούμε υπερήφανοι ως Ξανθιώτες, με το ήθος που επέδειξε και την αγωνιστική του δυναμική. Με την διάκριση αυτή ανταμείφθηκε η προσπάθεια του και το αθλητικό πνεύμα. Γιάννη συγχαρητήρια και σε ευχαριστούμε!».
Παράλληλα συγκινητική ήταν και η επιστολή του Ξανθιώτη εκδότη Μιχάλη Σπανίδη ο οποίος στο μήνυμα του έγραψε:
«25 Αιώνες μετά, ο Γιάννης Πυργελής ακούμπησε, ανάσανε και ιχνηλάτησε τα χνάρια και τις σιωπές του Αθηναίου Ημεροδρόμου Φειδιππίδη.
Πηγαίνοντας λοιπόν ξανά προς τα μέρη που δείχνει η καρδιά του, μέσα σε ατμόσφαιρα ανυπομονησίας και δυνατών συγκινήσεων, ο Γιάννης ξαναπέρασε από την προσωπική εμπειρία στον συλλογικό μύθο.
Δημοφιλής Πρέσβης ανθρωπιάς και προσδοκιών, ανεπηρέαστος από την καλπάζουσα φθορά του χρόνου. Με τον άνεμο της σκέψης του να συνυπάρχει γλυκύτατα σταθερά με την τραχύτητα και το υπερβατικό της προσπάθειάς του, πιστοποίησε ξανά ότι στην Πόλη-Αγορά της Ξάνθης εξακολουθούν κάποια από τα παιδιά της να πλένουν τα κουρασμένα πόδια των αγγέλων με κινήσεις απροσδόκητης καρποφορίας.
Γιάννη, να παραμείνεις καθαρός, για πάντα, τόσο καθαρός που να πονάει.
Ταπεινά υποκλινόμενος, Μιχάλης Σπανίδης».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προκρίθηκε στην επόμενη φάση των play offs ο Λεύκιππος

Αντιμετωπίζει αύριο τη ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη Με κορυφαίο τον Δημήτρη Καλαμπάκα που σημείωσε…