4 μεγάλα αγγούρια (ή μικρά αγγουράκια), καθαρισμένα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
50 γρ. μαύρες σταφίδες
τα φύλλα από 1 ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένα
500 ml ζωμός λαχανικών (ή κοτόπουλου), ζεστός
50 γρ. κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς
μερικές σταγόνες πράσινο ταμπάσκο (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ξεφλουδίζουμε τα αγγούρια, τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τα σπόρια. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα του, τη ρίχνουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις μισές σταφίδες και το βασιλικό (αφήνουμε κατά μέρος 1 – 2 κουτ. σούπας, για το σερβίρισμα). Τα πολτοποιούμε καλά. Μεταφέρουμε τον πολτό σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι η σούπα να κρυώσει.
Βγάζουμε τη σούπα από το ψυγείο και τη μοιράζουμε σε μπολάκια ή σε βαθιά πιάτα. Στολίζουμε κάθε πιάτο με τα κουκουνάρια και τις υπόλοιπες σταφίδες και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό που έχουμε αφήσει κατά μέρος. Αν θέλουμε, ραντίζουμε κάθε μερίδα με μερικές σταγόνες πράσινο ταμπάσκο. Σερβίρουμε τη σούπα κρύα.