Δημόσιο Πανεπιστήμιο υπό κατεδάφιση; Η σημερινή εικόνα που παρουσιάζεται καθημερινά το επιβεβαιώνει. Λουκέτο στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας επί τρίμηνο, φοιτητές εναντίον φοιτητών, βία και καταστροφές, φοιτητές εναντίον καθηγητών, πανεπιστημιακές κοινότητες σε αντιμαχία. Εικόνες που προκαλούν λύπη και προβληματισμό, καθώς μαίνεται ένας εμφύλιος πανεπιστημιακός πόλεμος που απαξιώνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και παρέχει μια χρυσή ευκαιρία σ’ όσους τη χρειάζονται για ν’ ανοίξουν τις πύλες του Ιδιωτικού Πανεπιστημίου. Η Δημόσια Παιδεία αργοπεθαίνει και κάποιοι προσπαθούν να επωφεληθούν από το ψυχορράγημα της προσπορίζοντας κομματικά οφέλη. Μέσα σ’ αυτή την παρακμιακή κατάσταση το υπουργείο Παιδείας καταθέτει ένα νόμο – πλαίσιο στοχεύοντας στην αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου που όμως δεν χαιρετίστηκε από το σύνολο των καθηγητών και των φοιτητών. Μια κραυγή αγωνίας υψώνει ο Αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Καραμπίνης, στη συνέντευξη που ακολουθεί για την καταρράκωση της εικόνας του Δημόσιου πανεπιστημίου, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στο υπουργείο όσο και σ’ όλη την πανεπιστημιακή αλλά και στην εξωπανεπιστημιακή κοινότητα. Παράλληλα καταθέτει την άποψή του τόσο για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια όσο και για τον νόμο – πλαίσιο, για τον οποίο δηλώνει ότι είναι κατώτερος των προσδοκιών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Δημόσιο πανεπιστήμιο υπό κατεδάφιση;
Καραμπίνης : «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα είναι υπό κατεδάφιση. Το δίκιο δεν είναι σε καμιά πλευρά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα η οποία καθημερινά απαξιώνει ολοένα και περισσότερο το Πανεπιστήμιο, Αυτό που θα έπρεπε να είναι η επένδυση της χώρας μας μέρα – μέρα απαξιώνεται. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται αυτή η μεγάλη ζημιά στο Πανεπιστήμιο και από τις δύο πλευρές και από το υπουργείου Παιδείας και την πλευρά των φοιτητών και ορισμένων καθηγητών, εξ’ ονόματος δήθεν να το σώσουμε. Περνούν οι μέρες με κλειστό Πανεπιστήμιο μ’ ένα Πανεπιστήμιο που καταρρακώνει την εικόνα του το ίδιο. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να’ ανοίξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Είναι μια μεθοδευμένη προσπάθεια;
Καραμπίνης: «Είναι μια ανεξέλεγκτη κατάσταση ανεξαρτήτως αν ορισμένοι χώροι ωφελούνται ή ορισμένα πρόσωπα και μιλάω για πρόσωπα της ήσσονος προσπάθειας. Το αποτέλεσμα είναι η απαξία του Δημόσιου Πανεπιστημίου! Κανείς γονιός δεν θα θέλει να στείλει τα παιδιά του σ’ ένα πανεπιστήμιο που παρουσιάζει αυτή τη σημερινή εικόνα Με ποια εχέγγυα θα εμπιστευτεί την μόρφωση του παιδιού του, και ποια τα εχέγγυα του πτυχίου. Καταρρακώσαμε την εικόνα του Δημόσιου Πανεπιστημίου που πολλοί από μας αγωνιστήκαμε γι’ αυτό».
Που οδεύει αυτή η κατάσταση;
Καραμπίνης: «Έχει ξεφύγει από το χώρο της Παιδείας. Χρησιμοποιείται από άτομα, σχηματισμούς φορείς για να εκφράσει ο καθένας μέσα απ’ αυτή τη διαμάχη τις ιδεολογικές του διαφορές και να προσποριστεί προσωπικά ή κομματικά οφέλη και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Έχει πάρει άλλες διαστάσεις και εκτροπές. Νιώθω αμήχανα και ανησυχώ όταν βλέπω το μίσος και απ’ τις δυο πλευρές. Μίσος ανάμεσα σε φοιτητές, σε καθηγητές και φοιτητές , ανάμεσα σε πανεπιστημιακές κοινότητες και αυτό να μεταφέρεται στην κοινωνία».
Αξιολόγηση του νόμου – πλαίσιο – Ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν
Καραμπίνης: «Πολύ καυγάς για το τίποτε… Δεν βλέπω σημεία που να δίνει ουσιαστική αυτοδιοίκηση στα πανεπιστήμια ούτε την ώθηση που περιμέναμε όλοι. Περίμενα ένα νόμο – πλαίσιο διαχείρισης των πανεπιστημίων που θα βασίζεται σε τρεις άξονες: αυτονομία – αυτοδιοίκηση και οικονομική ενίσχυση Σ’ αυτόν που κατατέθηκε δεν είναι εμφανές αυτό. Κάποιες άλλες διατάξεις περισσότερο δημιουργούν σύγχυση παρά λύνουν προβλήματα».
Μείωση των εισακτέων
Καραμπίνης: «Η μείωση των εισακτέων ήταν αίτημα των πρυτάνεων καθώς με τις προϋποθέσεις που λειτουργούν σήμερα τα Πανεπιστήμια – υποδομές χρηματοδότηση – δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης που οφείλουμε να παρέχουμε. Εάν αυτό παραμείνει σίγουρα δεν το επιζητάμε . Εάν όμως παραμείνει το ύψος της χρηματοδότηση και μειωθούν οι φοιτητές είναι στη σωστή κατεύθυνση».
Άσυλο
Καραμπίνης: «Το γεγονός ότι πέρασε από την σύγκλητο στο πρυτανικό συμβούλιο, το πότε θα άρετε το άσυλο ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα στα πανεπιστήμια. Με την ίδια ευαισθησία που το χειρίζονται η σύγκλητος μπορεί να το διαχειρίζεται και το πρυτανικό συμβούλιο αλλά φοβάμαι ότι θα είναι εξίσου δύσκολο να άρει κανείς το άσυλο»
Αυτοδιοίκηση στα Πανεπιστήμια
Καραμπίνης: «Προβλέπεται ένας γενικός διευθυντής που δεν καταλαβαίνω σε τι αλλάζει την εικόνα από τον προϊστάμενο γραμματείας που υπάρχει τώρα. Πάλι με την ίδια διαδικασία εκλέγεται απλά τώρα ήταν υπάλληλος του πανεπιστημίου με ανώτατη θέση που τον επιλέγει η Σύγκλητος και διοριζόταν από το υπουργείο Παιδείας τώρα θα μπορεί να είναι εξωτερικός ο οποίος θα πληρώνεται φοβάμαι με παχυλούς μισθούς…»
Ο κ. Καραμπίνης στο πρόσφατο πρυτανικό συμβούλιο απηύθυνε πρόσκληση στους προέδρους των τμημάτων της Πολυτεχνικής Ξάνθης, η οποία έχει την μεγαλύτερη κατάληψη σε χρονική διάρκεια, προκειμένου να εξευρεθεί ο τρόπος να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να ρυθμιστεί η περαιτέρω λειτουργία της. Όλα όμως είναι αβέβαια αφού η κατάληψη συνεχίζεται…
Μαριάννα Ξανθοπούλου