Στριμωγμένα ασφυκτικά είναι τα παιδιά του 2ου και 3ου Γυμνασίου Ξάνθης, αφού πέραν του αυξημένου αριθμού μαθητών των δύο γυμνασίων – μέσος όρος 30 – 32 παιδιά σε κάθε τμήμα – στο ομώνυμο σχολικό συγκρότημα επί της οδού Βελισσαρίου, «φιλοξενούν» στην αυλή τους σε δύο αίθουσες προκάτ και τα 45 παιδιά (δυο τμήματα της Α’ τάξης) του 7ου Γυμνασίου, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν και να …δυσανασχετούν αμφότερα. Επίσης αυτό που προβληματίζει γονείς, παιδιά και καθηγητές είναι το πιθανό ενδεχόμενο να λειτουργήσουν απ’ την νέα χρονιά και με απογευματινό ωράριο αν συνεχίσει η συστέγαση και με την προσαύξηση της Β΄ τάξης του 7ου, γεγονός που δεν τους είναι διόλου ευχάριστο αφού ανατρέπει όλο τον εξωσχολικό προγραμματισμό τους.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του γραφείου της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης κ. Μόσχου το ενδεχόμενο να υπάρχει και απογευματινό πρόγραμμα από το Σεπτέμβριο του 2007 εξαρτάται άμεσα από το χρονοδιάγραμμα ανέγερσης του 7ου σχολείου στην περιοχή του Καπνικού Σταθμού, όπου έχει παραχωρήσει ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων ο Δήμος Ξάνθης στην Νομαρχία Ξάνθης για την ανέγερση του 7ου Γυμνασίου.
Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή θα ανεγερθούν και το 13ο και το 19ο Δημοτικό σχολείο.
Όπως πληροφορηθήκαμε από την αντινομάρχη κα Δώρα Συμπιλίδου, της οποίας αρμοδιότητα είναι τα σχολικά κτίρια και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη η δημοπράτηση έχει γίνει, έχει αναλάβει ανάδοχος (ΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.) και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης. Όμως το χρονοδιάγραμμα ανέγερσης δεν είναι μικρότερο των 18 μηνών γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως η νέα σχολική χρονιά να κρύβει τις εκπλήξεις που απεύχονται οι μαθητές και να γίνουν ακόμη πιο ασφυκτικά τα πράγματα…
Παρά τις εξαγγελίες για επανάσταση στην σχολική στέγη στο νομό μας φαίνεται ότι μένουν κι άλλα ακόμη να γίνουν όπως επισημαίνει ο κ. Μόσχου καθώς ακόμη υπάρχουν σχολεία 4ο, 6ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο που έχουν και απογευματινό πρόγραμμα. Βέβαια η πηγή του προβλήματος είναι η αθρόα εσωτερική «μετανάστευση» με αποτέλεσμα να αδειάζουν τα σχολεία των χωριών και να γεμίζουν ασφυκτικά της Ξάνθης και παρότι όντως έχουν γίνει πολλά για τη σχολική στέγη, να υπάρχουν ακόμη κάποιες στρεβλώσεις.
Μαριάννα Ξανθοπούλου