-1 κιλό φρέσκα κι ώριμα δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσια και κομμένα στην μέση)
-2 κ.σ. ζάχαρη ακατέργαστη
-1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
-ξύσμα από ½ λεμόνι
-1 κ.σ. αλεύρι (για να δέσει το ζουμί του φρούτου)
Για την τριφτή ζύμη:
-140 γρ. φρέσκο βούτυρο (αγελάδας)
-180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-85 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη
-60 γρ. νιφάδες βρώμης προαιρετικά,
-ζεστή κρέμα custard για το σερβίρισμα
Ετοιμάζω την τριφτή ζύμη τοποθετώντας το βούτυρο και το αλεύρι στο blender ωσότου σχηματισθεί μία νωπή ζύμη που θα θυμίζει βρεμένη άμμο. Μεταφέρω την ζύμη σε ένα μπολ, προσθέτω την ζάχαρη και τις νιφάδες βρώμης κι ανακατεύω με ένα πιρούνι να ενωθούν τα υλικά. Η ζύμη στο τέλος θα έχει ανομοιόμορφα κομμάτια ενώ αν θέλω μπορώ να την φυλάξω στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσω.
Στρώνω τα κομμένα δαμάσκηνα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνω την ζάχαρη, την βανίλια και κοσκινίζω από πάνω με ένα μικρό σουρωτήρι (π.χ. του τσαγιού) το αλεύρι. Το αλεύρι το προσθέτω για να απορροφήσει τα υγρά από τα δαμάσκηνα τα οποία έχουν αρκετή περιεκτικότητα σε νερό αλλά και σε πηκτίνη που σημαίνει ότι στο τέλος θα σχηματισθεί ένα παχύρευστο ζουμάκι με ωραίο δαμασκηνί χρώμα.
Κατόπιν θρυμματίζω με τα χέρια μου την ζύμη πάνω από τα δαμάσκηνα και τοποθετώ το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (πάνω-κάτω αντίσταση) για 50’. Σερβίρω την δαμασκηνόπιτα μετά από 30’ που θα έχει κρυώσει λίγο για να μην βράζει το φρούτο, ιδανικά με βραστή κρέμα custard!