Όλοι οι γονείς μόλις γεννηθεί το μωρό τους είναι σε μια διαρκεί ανησυχία και ενθουσιασμό για να ζήσουν την κάθε στιγμή και το κάθε τι που θα κάνει το παιδί τους όπως το πρώτο του γελάκι, το πρώτο του βάβισμα, τις πρώτες του λέξεις, τα πρώτα του βήματα ….
Ένα από τα βασικά πράγματα για τα οποία ανησυχούν και ανυπομονούν οι γονείς είναι για το αν θα μιλήσει το παιδί τους και ποιες θα είναι οι πρώτες του λέξεις, έτσι λοιπόν το παιδί μεγαλώνει και οι ήχοι του βαβίσματος αρχίζουν να συνδυάζονται και εμφανίζονται οι πρώτες λέξεις. Η μαμά και ο μπαμπάς σε αυτή τι φάση μπαίνουν σε έναν ‘’ανταγωνισμό’’ για το ποιον θα αναζητήσει λεκτικά το παιδί τους ‘’ θα πει πρώτα μαμά ή μπαμπά ;’’. Τα παιδιά συνήθως λένε πρώτα την λέξη ΜΠΑΜΠΑ !
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό ; Μήπως βλέπουν πιο πολύ τον μπαμπά τους ; Μήπως αγαπούν πιο πολύ τον μπαμπά τους ; Η απάντηση είναι όχι ! Τα παιδιά δεν λένε πρώτα την λέξη μπαμπά για ψυχολογικούς ή συναισθηματικούς λόγους αλλά για λόγους …. ΕΥΚΟΛΙΑΣ! Τι σημαίνει αυτό ; Πάμε να το αναλύσουμε παρακάτω !
Για την παραγωγή της ομιλίας χρειάζεται να ενεργοποιηθούν και να συντονιστούν αρκετοί μύες του στόματος και του σώματος για αυτό το λόγο τα παιδιά ξεκινούν το βάβισμα περίπου στον 6ο μήνα ή λίγο πιο μετά και λένε της πρώτες τους λέξεις, συνδυάζουν δηλαδή τις συλλαβές του βαβίσματος περίπου στους 12 μήνες και λίγο πιο μετά. Για αυτό το λόγο κάποια παιδιά μιλάνε πιο εύκολα και κάποια άλλα λίγο πιο μετά από την φυσιολογική τους ηλικία!
Πάμε να δούμε όμως γιατί πρώτα ΜΠΑ-ΜΠΑ και όχι ΜΑ-ΜΑ ;
Η άρθρωση των συλλαβών ΜΠΑ και ΜΑ αντίστοιχα χρειάζονται την ενεργοποίηση, την κίνηση και την συνεργασία αρκετών αρθρωτών. Τα χείλη ενώνονται και ανοιγοκλείνουν, η γνάθος κινείται πάνω-κάτω, στην συνεργασία μπαίνει και η μαλθακή υπερώα. Όμως ο δίφθογγος ΜΠ είναι πολύ πιο εύκολος στην παραγωγή του, τα παιδιά το λένε αυθόρμητα χωρίς να χρειαστεί να προσπαθήσουν πολύ και συνδυάζεται πιο εύκολα με το φωνήεν Α. Για την παραγωγή όμως της συλλαβής ΜΑ από την λέξη ΜΑΜΑ χρειάζεται να ακινητοποιηθεί η μαλθακή υπερώα, όπου είναι μια δύσκολή διεργασία. Βέβαια τα παιδιά δεν αργούν να πουν μαμά διότι και το Μ μαζί με τους φθόγγους ΜΠ, ΝΤ, ΓΚ είναι από τους πρώτους ήχους που χρησιμοποιούν τα παιδιά !