Ο άνθρωπος που γύρισε σελίδα στην ιστορία της Ξάνθης και σύνδεσε το όνομά του με την αναγέννηση και την ανάπλαση της πόλης, δεν είναι μαζί μας εδώ και 7 χρόνια στερώντας τους Ξανθιώτες από έναν οραματιστή εργάτη που λάτρευε τον τόπο του.
Εκείνη η Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 1999 που ξημέρωνε, ήταν μια μαύρη μέρα για την οικογένειά του αλλά και για όλη την Ξάνθη αφού έμελλε να μας αφήσει ο αγαπημένος Δήμαρχος, ο φίλος, ο άνθρωπος Φίλιππος Αμοιρίδης. Γεννημένος το 1943 στο Δαφνώνα Ξάνθης, πάλεψε πολύ για να στήσει και να συντηρήσει την οικογένειά του αλλά και για να προσφέρει στον τόπο του από διάφορες θέσεις που οι συμπολίτες του τον ψήφιζαν αναγνωρίζοντας τη διάθεσή του για προσφορά.
Δεκαοχτώ χρόνια διευθυντής στο τυπογραφείο της ΣΕΒΑΘ, δώδεκα Πρόεδρος Ερασιτεχνικών Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης, δύο χρόνια Γενικός Γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης και τελικά απ’ το 1991 ο λαός της Ξάνθης του εμπιστεύθηκε την τύχη της πόλης τρεις συνεχόμενες τετραετίες εκλέγοντάς τον Δήμαρχο με πολύ υψηλά ποσοστά. Ήταν μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διετέλεσε Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Ξάνθης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ.
Οραματιστής και ρεαλιστής, δεν έμενε στα λόγια. Είχε όνειρα για την πόλη και ακούραστα δούλευε επιλέγοντας προσεκτικά τους συνεργάτες του για να τα υλοποιήσει. Κατάφερε με το πολιτικό του ανάστημα να αναδείξει την πόλη που λάτρεψε τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φρόντισε να αποκτήσει ο Δήμος ένα σύγχρονο πρόσωπο και κατάφερε να διαφημιστεί με κάθε μέσο φέρνοντας άμεσα αποτελέσματα που στον απόηχό τους κινείται μέχρι και σήμερα η πόλη.
Με δική του πρωτοβουλία καθιερώθηκαν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, οι Γιορτές Νεολαίας και η αναβίωση του καρναβαλιού με υψηλά πρότυπα που έφεραν τη Ξάνθη στην πρώτη θέση διοργανώτριας πόλης αποκριάτικων εκδηλώσεων πρώτη στη Β. Ελλάδα αυξάνοντας ιλιγγιωδώς την επισκεψιμότητα. Συγχρόνως, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα που με ευλάβεια τήρησε, ολοκλήρωσε τα έργα υποδομής την πρώτη τετραετία και τα έργα ανάπλασης και καλλωπισμού τη δεύτερη με αποτέλεσμα να αλλάξει ουσιαστικά και αισθητικά η πόλη και να αποβάλλει τη μιζέρια. ΟΙ αδελφοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν επί των ημερών του με άλλους δήμους του εξωτερικού, βοήθησαν στη δημιουργία της εικόνας ενός δήμου πρότυπο για πολλούς άλλους που ακολουθούσαν τους δρόμους που ανακάλυπτε ο αείμνηστος Αμοιρίδης.
Το τελευταίο μεγάλο έργο, το Κλειστό Γυμναστήριο, ένα κόσμημα για την πόλη, δε πρόλαβε να το εγκαινιάσει και ο μεγάλος προβληματισμός του ήταν το όνομα που θα του έδινε. Δυστυχώς ο χαμός του έδωσε τη λύση στους συνεργάτες του που δικαίως το ονόμασαν ‘Φίλιππος Αμοιρίδης’.
Το κενό που άφησε πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο και η Ξάνθη, επτά χρόνια μετά ζει και κινείται στον απόηχο της χρυσής εποχής Αμοιρίδη ενώ το έργο του τον έχει καταστήσει στη συνείδηση όλων ως έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς άνδρες του τόπου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ