Ακριβή μου…ΔΕΥΑΞ

0

Ψυχρολουσία …παθαίνουν οι  συμπολίτες μας κάθε φορά που τους έρχεται το …μπιλιετάκι με το λογαριασμό της ΔΕΥΑΞ. Η δε ανάλυση του λογαριασμού ένας γρίφος, αφού η αξία του νερού είναι η μόνη… ανάξια λόγου  και το τελικό ποσό πληρωμής, εμπεριέχει χίλια μύρια άλλα που πληρώνουν χωρίς να ξέρουν τι είναι και γιατί τα πληρώνουν. Ακριβό το πάγιο, ακριβό και το ειδικό τέλος 80% που πολλές φορές είναι όσο και η αξία του νερού. Έτσι οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες είναι συχνές καθώς και η δυσφορία των συμπολιτών μας για το …χαράτσι που επιβάλλει κάθε τρίμηνο η ΔΕΥΑΞ. Το θέμα ανέδειξε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κ. Άγγελος Πεχλιβάνης με τον συνδυασμό «Πολίτες για την Αλλαγή», ο οποίος έκανε και μια σύγκριση του λογαριασμού του με ένα λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ ((Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης).

Και ιδού τι προέκυψε από την σύγκριση

Ενώ στο λογαριασμό του κ. Πεχλιβάνη η κατανάλωση νερού είναι 33 m3, και το τελικό ποσό πληρωμής είναι 57 ευρώ, στο λογαριασμό του …πρωτευουσιάνου στην ΕΥΔΑΠ, η κατανάλωση είναι 43 m3, και το τελικό ποσό πληρωμής είναι 36 ευρώ κι αυτό γιατί η αξία του νερού δεν επιβαρύνεται ούτε από μεγάλο πάγιο ούτε από ειδικά τέλη παρά μόνο από την αποχέτευση και το ΦΠΑ!!

Τίθεται εύλογα λοιπόν το ερώτημα. Γιατί η ΔΕΥΑΞ μας «φορτώνει» με τόσα τέλη και γιατί είναι τόσο ακριβή; Να υποθέσουμε ότι υπερέχει στην παροχή υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ ή ότι η ποιότητα του νερού μας είναι …βελούδο;

Γιατί κ. Κωνσταντινίδη; 

Για το θέμα απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ κ. Χρήστο Κωνσταντινίδη γνωστοποιώντας τις καταγγελίες των συμπολιτών μας. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Κωνσταντινίδης μας άφησε με την αίσθηση ότι για όλα φταίει το διαφορετικό νομικό πλαίσιο που υπάγονται οι εταιρείες ύδρευσης της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας που τους επιτρέπει να παρέχουν φτηνότερο νερό, ενώ για τις  ΔΕΥΑ  ισχύει το νομικό πλαίσιο του 1980 και έχουν τριπλάσιο τιμολόγιο γιατί κατά τη σύστασή τους δανειοδοτήθηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και τράπεζες και στη συνέχεια πληρώνουν τα τοκοχρεολύσιά τους μέσα από το ειδικό φόρο 80%.

Αποδέχτηκε επίσης ότι οι υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΞ έχουν υψηλούς μισθούς  – που μετακυλίονται στο τιμολόγιο – με την αιτιολογία ότι δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο!

Αυτό που επίσης πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ναι μεν ο λογαριασμός της ΔΕΥΑΞ σε ετήσια βάση δεν αποτελεί μια πολύ μεγάλη αφαίμαξη της τσέπης του πολίτη σε σχέση με άλλες αλλά αυτό που ζητά ο κάθε πολίτης είναι αφ’ ενός να ξέρει τι και γιατί το πληρώνει και βέβαια απαιτεί καλή παροχή υπηρεσιών και καλή ποιότητα νερού. Συνεπώς πληρώνουμε που πληρώνουμε τριπλάσια απ’ ότι οι πρωτευουσιάνοι απαιτούμε να έχουμε καθαρά φρεάτια γιατί οι βροχές άρχισαν και οι γεωτρήσεις του Δροσερού μας επιφυλάσσουν οδυνηρές εκπλήξεις και επιτέλους να ολοκληρωθεί κάποτε το έργο της μεταφοράς των νερών από τη Γαλάνη ώστε να απαλλαχτούμε απ’ αυτές!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Θα ιδιωτικοποιήσετε και την ΔΕΗ»;

Μια κάιρια ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Παναγιώτης Σγουρίδης μαζί με τους βουλευτές Πιπεργ…