Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Πως να ενισχύσουμε την βλεμματική επαφή του παιδιού;

Πως να ενισχύσουμε την βλεμματική επαφή του παιδιού;

1

Η βλεμματική επαφή είναι από τις πρώτες ικανότητες που αποκτά το παιδί και είναι αρκετά σημαντική για την πορεία του! Επιδιώκεται να ξεκινήσει από την βρεφική ηλικία έτσι ώστε το παιδί να ξεκινήσει ορθά την διαδικασία της αλληλεπίδρασης! Μέσω της βλεμματικής επαφής το παιδί ανταποδίδει χαμόγελο στους γύρω του, μιμείται κινήσεις προσώπου και τους ήχους ομιλίας! Είναι αναγκαία για την γλωσσική ανάπτυξη, για την κοινωνική συμπεριφορά-επικοινωνία και μετέπειτα για την εκπαίδευση του παιδιού!

Ψάχνετε τρόπους για να αναπτύξετε και να ενισχύσετε την βλεμματική επαφή του παιδιού σας ; παρακάτω θα βρείτε 8 εύκολους τρόπους που μπορείτε να δοκιμάσετε :

1.Παιχνίδι κρυφτού ‘’ΚΟΥΚΟΥ-ΤΣΑ’’ : Κρύψτε το πρόσωπο σας λέγοντας ‘’ΚΟΥΚΟΥ’’ και όταν το παιδί σας κοιτάξει ανοίξτε το πρόσωπο σας λέγοντας ‘’ΤΣΑ’’, μετά από αρκετές επαναλήψεις το παιδί θα αρχίσει να μιμείται το παιχνίδι και να το επαναλαμβάνει.

2.Αξεσουάρ μαλλιών : Φορέστε μια ‘’τρελή’’ στέκα ή καπέλο έτσι ώστε το παιδί να κινήσει την προσοχή του προς το πρόσωπο σας κατά την διάρκεια της συζήτησης.

3.Κοίτα την μυτούλα μου : Κατά την διάρκεια της συζήτησης δείξτε την μύτη σας ώστε να σας κοιτάξει το παιδί, κάντε την ίδια διαδικασία κάθε φορά που συζητάτε με το παιδί σας.

4.Παιχνίδι : Πειραματιστείτε με την βλεμματική επαφή κατά την διάρκεια του παιχνιδιού π.χ. πριν του πετάξετε την μπάλα ή του δώσετε το τουβλάκι βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιτάει αν όχι κρύψτε την μπάλα ή το τουβλάκι αντίστοιχα μέχρι να αναζητήσει το βλέμμα σας.

5.Παραμύθια : Ακουμπήστε τις σελίδες με τις εικόνες ενός παραμυθιού δίπλα στο πρόσωπο σας και συζητήστε με το παιδί.

6.Μίμηση κινήσεων του προσώπου : Παίξτε το παιχνίδι της μίμησης κινήσεων, αρχικά ζητήστε να σας μιμείται το παιδί και μετά μιμηθείτε εσείς το παιδί σας.

7.Τραγουδάκια και ποιηματάκια : Κατά την διάρκεια του τραγουδιού εκφραστείτε με έντονες γκριμάτσες έτσι ώστε να σας προσέχει και να σας μιμείται.

8.Παύσεις : Κατά την διάρκεια της συζήτησης κάντε συχνές παύσεις έτσι ώστε το παιδί να σας κοιτάει. Όταν σας κοιτάξει συνεχίστε την συζήτηση!

Βιβλιογραφικά η έλλειψη της βλεμματικής επαφής είναι ένα από τα αναγνωρίσιμα στοιχεία των παιδιών με αυτισμό! Η έλλειψη της πρέπει να προκαλεί ανησυχία στους γονείς!

 Κόντε -Χασάν Μπουσρά
Λογοθεραπεύτρια (Πτυχιούχος Α ΤΕΙ Πατρών)

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μπουσρά Κόντε Χασάν
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χωρίς δεκάρα, πώς θα παντρευτούμε Μανωλιό μου…

Η πρόσφατη ομιλία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στο συνέδριο της ΕΝΠΕ…