Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οι έξι βασικές εθνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν στην ημερίδα «Μικροεπιχειρηματικότητα» στο ΙΘΤΠ

Οι έξι βασικές εθνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν στην ημερίδα «Μικροεπιχειρηματικότητα» στο ΙΘΤΠ

0

Κ. Αρβανίτης και Ολ. Τελιγιορίδου ήταν οι ομιλητές της εκδήλωσης. Έδωσαν το παρών εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και πολίτες

«Το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 είναι κοστοβόρο και παραδίδει τις αγροτικές υποδομές της χώρας στα χέρια ιδιωτών» τόνισε η κ. Τελιγιορίδου

To Σάββατο στις 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Μικροεπιχειρηματικότητα – Γεωργία – Τουρισμός – Ανάπτυξη – Δικαιοσύνη παντού» στο ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης υπό τη διοργάνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης με κύριους ομιλητές την Ολυμπία Τελιγιορίδου, βουλεύτρια Καστοριάς και αναπληρώτρια Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Κώστα Αρβανίτη, Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως δήλωσε η κ. Τελιγιορίδου στο «Ε» σχετικά με το αντικείμενο της ημερίδας: «Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδείας με τον κ. Αρβανίτη με σκοπό την ανάλυση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν οι έξι βασικές εθνικές προτεραιότητες που αφορούν το ξεπέρασμα αυτής της κρίσης οι οποίες είναι α)η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, β)η ενίσχυση του εισοδήματος, γ) η στήριξη του κοινωνικού κράτους, δ)η παραγωγική ανασυγκρότηση, ε)ένα ισχυρό δημοκρατικό κράτος και στ)η δημογραφική πρόκληση. Το σημαντικό είναι αυτές οι έξι εθνικές πολιτικές να έχουν στον πυρήνα τους τη ”Δικαιοσύνη Παντού”, δικαιοσύνη στην εργασία, την υγεία και την παιδεία. Ανάμεσα σε αυτές τις προτεραιότητες υπάρχει και η παραγωγική ανασυγκρότηση και με αυτό εννοούμε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω τις στρεβλώσεις και τα μοντέλα του παρελθόντος που οδήγησαν και στην προηγούμενη οικονομική κρίση. Οι αποκλεισμένοι της πολιτικής της Ν.Δ. είναι κυρίως οι μικρομεσαίοι».

Η Αριστερά υπάρχει όχι για να αντέχουμε τη ζωή αλλά για να την απολαμβάνουμε
Τον λόγο πρώτος πήρε ο κ. Αρβανίτης τονίζοντας τις διαφορές της Αριστεράς από την Δεξιά και δηλώνοντας προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσο δύο διαφορετικές θεάσεις πάνω σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνική οργάνωση θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Η αριστερά, όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν υπάρχει για να αντέχει. Η αριστερά υπάρχει για να μπορεί ο καθένας να ζήσει την ζωή του όπως ιδανικά θα ήθελε και όχι για να έχει μια ζωή υποφερτή. Έθεσε ως προτεραιότητα την συνεργασία των εργατικών σωματείων και φορέων με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μπορέσουν τα προβλήματα τους να ακουστούν και εν συνεχεία να ξεπεραστούν καθώς ένας οργανισμός που δεν ακούει, στην ουσία είναι άχρηστος. Οι νέοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα, όπως υπογράμμισε, να ονειρεύονται την ζωή τους στην επαρχία κάτι το οποίο με τις παρούσες συνθήκες μοιάζει δυστοπία. Οι νέοι μεταναστεύουν είτε στο εσωτερικό σε μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο εξωτερικό με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής και σε αυτό το σημείο οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση διαφοροποιούνται παρασάγγας από τις πρακτικές φτωχοποίησης της τωρινής κυβέρνησης. Μιλώντας για θέματα της επικαιρότητας όπως οι επισυνδέσεις από την ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων αλλά και συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, μίλησε με σκληρή γλώσσα απέναντι στις τακτικές της κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί την συγκάλυψη και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα ως κύρια πολιτική ατζέντα. Έγινε μια σύντομη αναφορά στο πόλεμο της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε λογικός πολίτης, γνωρίζοντας ότι η ελληνική Κύπρος έχει κατεχόμενα εδάφη, δεν θα μπορούσε να υποστηρίζει κανέναν άλλο πέρα από τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και ποτέ τον ιμπεριαλιστή επιτιθέμενο. Τέλος, τόνισε ότι οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες πρέπει να χρησιμοποιούν τα εργαλεία που τους δίνονται ώστε οι άνθρωποι στην περιφέρεια να μπορούν να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον και τα εργαλεία αυτά δεν είναι άλλα από τους ευρωβουλευτές οποιασδήποτε παράταξης.

Η κ. Τελιγιορίδου ανέβηκε στο βήμα με πρόθεση να αναλύσει τους βασικούς άξονες της ημερίδας. Όπως ανέφερε, οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν ως κύριο σκοπό να ανακουφίσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφορούν κατά πρώτον την αύξηση της ρευστότητας με βασικό πυλώνα την Εθνική Τράπεζα η οποία πρέπει να έχει τον δημόσιο χαρακτήρα. Το δεύτερο σημείο είναι η αξιοποίηση των πόρων της Αναπτυξιακής Τράπεζας όπως και των μικροπιστώσεων και εν συνεχεία η δυνατότητα του αναπροσανατολισμού των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην συνέχεια καταφέρθηκε ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης με τις οποίες χρηματοδοτεί επιλεκτικά επιχειρήσεις και αποκλείει το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αύξηση του αφορολογήτου στις 10 χιλιάδες ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η κ. Τελιγιορίδου για τους κτηνοτρόφους και το Αρδευτικό Έργο της Ξάνθης
Μιλώντας στο «Ε», η κ. Τελιγιορίδου ανέφερε ότι η πρωτογενής παραγωγή και ιδιαίτερα ο κτηνοτροφικός κλάδος βρίσκεται σε κατάσταση μη βιωσιμότητας. Το τεράστιο κόστος παραγωγής, η τεράστια αύξηση των ζωοτροφών και του ενεργειακού κόστους δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ημίμετρα. Δυστυχώς η ηγεσία του Υπουργείου ή δίνει μόνο υποσχέσεις ή δίνει πάρα πολύ λίγα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί το μεγάλο κενό και να κινδυνεύει η κτηνοτροφική παραγωγή. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπογραμμίζει, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει αναπλήρωση της αύξησης των ζωοτροφών τουλάχιστον για όσο διαρκεί η κρίση, όπως επίσης να υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Όσον αφορά στο Αρδευτικό της Ξάνθης, η κ. Τελιγιορίδου πρόσθεσε ότι γενικότερα το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι κοστοβόρο και παραδίδει τις αγροτικές υποδομές της χώρας στα χέρια ιδιωτών καθώς πρόκειται για ΣΔΙΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει τον Απρίλιο του 2019 31 αρδευτικά έργα στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με κόστος 435 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα δέκα λιγότερα έργα του ίδιου μεγέθους έχουν δεκαπλάσιο κόστος που αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό το κόστος θα καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι οι αγρότες πληρώνοντας την χρήση του νερού στους ιδιώτες. Το συγκεκριμένο έργο, υπογράμμισε, θα έπρεπε να είναι καθολικό χωρίς εξαιρέσεις, να καλύπτει τις ανάγκες όλης της περιοχής και άμεσα θα πρέπει να γίνει η ανάλογη κίνηση.

Παρευρέθηκαν θεσμικοί παράγοντες και εργατικοί φορείς
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μ. Τσέπελης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κ. Κουρτίδης, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας στην περιφέρεια ΑΜΘ Κ. Κατσιμίγας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, «Ξάνθη για Όλους»  Σάββας Μελισσόπουλος, ο εκπρόσωπος του επιμελητηρίου Ξάνθης, Χρήστος Παμπουκίδης και συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Χατζηθεοδώρου, Γενικός Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης. Στο τέλος της ημερίδας ακολούθησε συζήτηση με τους πολίτες πάνω στα θέματα που τέθηκαν ως οι προβληματικές της συνάντησης.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …