Για τη σαλάτα:
300 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 καρότο, χοντροτριμμένο
1 κόκκινη πιπεριά, σε κυβάκια
Αλάτι
Για την σος γιαουρτιού:
300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (πλήρες)
4 αγγουράκια μέτρια σε άλμη
2 κ.σ. υγρό από το βάζο με το αγγουράκι
2 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
1 κ.γ. κάπαρη ανθός, ξαλμυρισμένη & ψιλοκομμένη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
Αλάτι & πιπέρι
Ρίχνουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα, περιχύνουμε με κρύο νερό και βάζουμε να βράσουν. Σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το νερό) και στη μέση περίπου του μαγειρέματος αλατίζουμε.
Ετοιμάζουμε τη σος: Σε μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τα αγγουράκια ψιλοκομμένα, το υγρό από το βάζο, τη μουστάρδα, την κάπαρη, το ελαιόλαδο, αλάτι (λίγο), φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον άνηθο μέχρι να ενωθούν σε πηχτό μείγμα. Φυλάμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Όταν βράσουν τα μαυρομάτικα τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με λίγο κρύο νερό και τα τινάζουμε πολύ καλά. Βάζουμε σε μπολ το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το καρότο, την πιπεριά και τα στραγγισμένα μαυρομάτικα.
Προσθέτουμε τη μισή σος γιαουρτιού και ανακατεύουμε απαλά να δέσουν τα υλικά. Σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως, αν θέλουμε μαζί με την υπόλοιπη σος ή φυλάμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Μπορούμε να τη σερβίρουμε όπως είναι ή μαζί με αραβικές πίτες (τυλιγμένες σαν wrap ή ψημένες σε τριγωνάκια).
Η σαλάτα και η σάλτσα φυλάσσονται καλυμμένες στο ψυγείο για 2-3 μέρες.