Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

0

Δικαίωση ως προς τους εμπρησμούς
Χρόνια πολλά τώρα έγραφα κι έλεγα πως σοβαρές ευθύνες για τη συνέχιση των πυρκαγιών ανά την Ελλάδα είναι η μη τιμωρία των δραστών που συλλαμβάνονται ως εμπρηστές. Θεωρώ δικαίωση όλων όσων υποστήριζα χρόνια τώρα, τα σχόλια του εξαιρετικού δημοσιογράφου των ΝΕΩΝ Γιώργου Παπαχρήστου στο φύλλο της Πέμπτης.
Τα δημοσιεύω διότι τα θεωρώ ιδιαίτερα επίκαιρα αλλά και αποκαλυπτικά.
Τα σχόλια Γ.Παπαχρήστου: «…εκατομμύρια στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων έχουν αποτεφρωθεί τα τελευταία 40-45 χρόνια, και τι κάνει η πολιτεία; Τρέχει πίσω από τη φωτιά να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί, με τρομερό οικονομικό, κοινωνικό, ψυχολογικό και βεβαίως πολιτικό κόστος για την εκάστοτε κυβέρνηση. Το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές και πολλές φορές, έχει πάντα το ίδιο τέλος, αλλά δεν έχει αυτό που θα έπρεπε: την αυστηρή, την αυστηρότατη τιμωρία των υπευθύνων!»
Γ.Δ.


Δεύτερο σχόλιο Γ.Παπαχρήστου
Γιατί δεν έχουμε την αυστηρή, αυστηρότατη τιμωρία εκείνων που ευθύνονται για τους εμπρησμούς; Διότι πολύ απλά η πολιτεία εμφανίζεται ιδιαιτέρως επιεικής απέναντί τους. Έτοιμη να αποδεχθεί τις δικαιολογίες τους για ένα κατά συρροήν έγκλημα, το οποίο έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις και ακόμη πιο ορατά αποτελέσματα ως επιπτώσεις για το σύνολο της κοινωνίας. Συλλαμβάνεται ο υπεύθυνος για μια φωτιά, οδηγείται στον εισαγγελέα, ο εισαγγελέας συνήθως ακούει δικαιολογίες του τύπου «έκανα λάθος, συγγνώμη, είχα βάλει φωτιά να κάψω κάτι ξερόχορτα», τις δέχεται και το πολύ πολύ να τον στείλει τον άλλο σε δίκη με την κατηγορία του εμπρησμού εξ αμελείας. Κι ας έχουν χαθεί δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, και μαζί τους άνθρωποι και ζωικό κεφάλαιο. Όχι, πλέον, όχι. Τέλος σε αυτή την ιστορία. Να θεσπιστεί αμέσως τώρα, τώρα, τις επόμενες ημέρες, ΙΔΙΩΝΥΜΟ για τον εμπρησμό κάθε μορφής. Εκ λάθους, εξ αμελείας ή εκ προθέσεως. Τώρα. Να ξέρει ο άλλος ότι, αν πιαστεί, θα πάει με τη μία δέκα χρόνια φυλακή. Δέκα. Ούτε ένα λιγότερο. Ούτε οι συγγνώμες να πιάνουν τόπο, ούτε τα παρακαλετά, ούτε οι παραδοχές «αφήστε με τον υπερήλικο, δεν το κατάλαβα, μου ξέφυγε η φωτιά», τίποτε. Μέσα. Όλοι. Κάντε λοιπόν τώρα ΙΔΙΩΝΥΜΟ τον εμπρησμό και σας το υπογράφω εγώ, οι πυρκαγιές θα μειωθούν στο 1/10.
Αλλιώς κάθε καλοκαίρι θα έχουμε τα ίδια. Μπορεί και χειρότερα. Αλλά θα τα έχουμε. Κι αυτό μπορεί να το υπογράψω.


Ανήλικη παραβατικότητα
Η ανήλικη βία δεν έχει σημερινή μόνον εμφάνιση. Υπήρχε κατά το παρελθόν, αλλά ήταν ήπιας μορφής και μόνον σε υποβαθμισμένες περιοχές.
Σήμερα, κάθε ημέρα σύμφωνα με τα στοιχεία, συλλαμβάνονται 15 παιδιά για διάφορα αδικήματα.
Το φαινόμενο επιθέσεων συμμοριών κατά συνομήλικων τους είναι σε έξαρση, ενώ στην Ξάνθη δεν το βιώνουμε παρά μόνον περιστασιακά από τις ομάδες των παιδιών του γνωστού οικισμού.
Εκείνο που έχει σημασία είναι πως το φαινόμενο της ανήλικης βίας πως υπάρχει. Πως οι συμμορίες το ίδιο και συχνά υπάρχουν συμπλοκές και με τη χρήση μαχαιριών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η έξαρση της παραβατικότητας των νέων είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο που για να μειωθεί και αντιμετωπιστεί σωστά και αποδοτικά, θα πρέπει να συνεργαστούν το σπίτι, το σχολείο και βέβαια η πολιτεία, χωρίς να εξαιρείται η τοπική αυτοδιοίκηση με τις ανάλογες παρεμβάσεις της. Διαφορετικά, χρόνο το χρόνο θα υπάρχει αύξηση της παραβατικότητας.
Γ.Δ.


Αποχαιρέτα τις Τράπεζες που γνώρισες
Ναι. Πρόκειται για έναν αναγκαίο αποχαιρετισμό που τον δημιούργησε η νέα ηλεκτρονική και ψηφιακή εποχή. Πλέον, σε λίγα χρόνια, θ’ αποτελεί παρελθόν η εξυπηρέτηση των πελατών από τα γκισέ με τους υπαλλήλους.
Στόχος των τραπεζών είναι οι συναλλασσόμενοι να κατευθύνονται στα γνωστά ΑΤΜ, στο να χρησιμοποιούν το e-banking και mobile banking μέσω των οποίων μπορεί να πραγματοποιηθεί σήμερα και πραγματοποιείται από πάρα πολλούς, το σύνολο των συναλλαγών.
Έτσι, εκτός από τα ΑΤΜ εντός των καταστημάτων, θα υπάρχουν σχετικά μηχανήματα για τις καθημερινές συναλλαγές όπως καταθέσεις, αναλήψεις, μεταφορές και πληρωμές.
-Ηλεκτρονικά πλέον όλα.
Γ.Δ.


Τολμηρή πρόταση δημάρχου
Αυτή κι αν είναι προωθημένη πρόταση, μια πρόταση που πάει πολλά μέτρα μπροστά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την έκανε πρόσφατα ο γνωστός δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
Πρότεινε λοιπόν, η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να περάσει στους δήμους.
Τολμηρό; Βεβαίως, αλλά οι ρήξεις απαιτούν τόλμη και μια διευκρίνηση για να μην δημιουργούνται ψεύτικες εντυπώσεις. Ο δήμαρχος μιλά για την πρωτοβάθμια φροντίδα και μόνον, όχι βεβαίως τη νοσοκομειακή.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης: «Το όραμά μας είναι επιτέλους η Αυτοδιοίκηση να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με μεγαλύτερες ευθύνες και περισσότερες αρμοδιότητες».
Σημειώστε παρακαλώ πως ο δήμαρχος Δανιηλίδης είναι στη θέση αυτή επί… 28 χρόνια!
Και θέλει να συνεχίσει διότι παράγει έργο που έχει ήδη αναγνωριστεί απ’ όλους.
Γ.Δ.


Επιβεβαίωση πληροφοριών
Τελικά η έγκυρη πηγή μας στην Αθήνα, ως προς την επικείμενη Νομοθετική ρύθμιση του θέματος των Μουφτήδων, επιβεβαιώθηκε απόλυτα και σε σύντομο χρόνο.
Δημοσιεύσαμε το σχόλιο στο φύλλο της Παρασκευής με τίτλο «Περί των Μουφτήδων» και την ίδια ημέρα το σχόλιο επιβεβαιώθηκε απόλυτα,  διότι το υπουργείο Παιδείας ετοίμασε και έδωσε στη δημοσιότητα το Νομοσχέδιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες που θα κατατεθεί άμεσα στη βουλή με όλες σχεδόν τις λεπτομέρειες.
Αυτό το Νομοσχέδιο δημοσιεύουμε, σήμερα στη σελίδα 16 της Εφημερίδας μας.
Γ.Δ.


Περί των Μουφτήδων
Δεν είναι πρόθεσή μας να ευλογήσουμε τα γένια μας αλλά να επισημάνουμε την εγκυρότητα των πληροφοριών της πηγή μας. Ιδού τι γράφαμε την Παρασκευή στην στήλη των σχολίων:
«Πληροφορίες από έγκυρη πηγή των Αθηνών μας ενημερώνει ότι επίκειται Νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των Μουφτήδων Θράκης.
Στη Νομοθετική αυτή ρύθμιση που δε θα αργήσει, ο νομοθέτης θα στηρίζεται στην φιλοσοφία του πνεύματος της Διακομματικής για την Θράκη και δεύτερο στη δημιουργία ενός εκλεκτορικού οργάνου με άτομα που γνωρίζουν και είναι σχετικά με το αναφερόμενο.
Το όργανο αυτό θα προτείνει 3-4 άτομα με αιτιολόγηση των προτάσεων. Από αυτά τα άτομα ο καθ’ ύλην υπουργός θα επιλέγει και θα διορίζει τον νέο Μουφτή.
Σημειώνουμε πως η διαδικασία της επιλογής και του διορισμού ισχύει και στην Τουρκία ως προς τους Μουφτήδες, οπότε παύει να έχει νομιμοποίηση  η όποια εκλογή στα τζαμιά δια της ανατάσεως των χεριών  ατόμων που δεν έχουν την έγκριση της Πολιτείας και δεν προέρχονται μέσω της διαδικασίας που ισχύει και εφαρμόζεται παντού».
Γ.Δ.


Θύματα και τα ζώα
Μαζί με τους ανθρώπους που πληρώνουν βαρύ τίμημα από τις διάφορες πυρκαγιές, υπάρχει και μια άλλη κατηγορία θυμάτων. Κι αυτή, όπως καταλάβατε, είναι τα ζώα. Ζώα άγρια και οικόσιτα. Τα οποία βρίσκονται κι αυτά μπλεγμένα στην τραγωδία της φωτιάς. Τα πρώτα τρέχοντας δεξιά-αριστερά να γλυτώσουν χωρίς να το καταφέρουν και τα δεύτερα μέσα σε στάνες με δυσκολία διαφυγής.
Βέβαια, χάνουν τη ζωή τους γάτες και σκυλιά, φτερωτά που στον πανικό της φωτιάς ξεχνιούνται από τα αφεντικά τους.
Τραγωδία κι αυτή γι’ αυτό θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να φροντίζουν να τα παίρνουν μαζί τους ή να τα λύνουν.
Γ.Δ.


Νέο νομοσχέδιο: Επιλογή μουφτή από 33μελή επιτροπή της μειονότητας!

Ένα νέο νομοσχέδιο για τις Μουφτείες με τίτλο «Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός Μουφτειών Θράκης» κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει πολύ σημαντικές αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας της Μουφτείας που αναβαθμίζεται σε σύγχρονη δημόσια υπηρεσία. Επίσης δεν αφαιρεί  καμιά δικαιοδοσία του μουφτή που παραμένει θρησκευτικός λειτουργός, ιεροδίκης και επικεφαλής δημόσιας υπηρεσίας. Μάλιστα αυτό συνιστά την ελληνική πρωτοπορία, η οποία μπορεί να έχει πολύ θετικές συνέπειες για την εικόνα της χώρας στον ισλαμικό κόσμο. Πολύ σημαντικό είναι η αλλαγή στη διαδικασία επιλογής του μουφτή. Καταργείται  ο διορισμός του όπως προέβλεπε ο νόμο 1920/1991 και γίνεται επιλογή του μέσα από μια 33μελή Συντονιστική επιτροπή με πρόεδρο τον Τοποτηρητή της Μουφτείας και η οποία απαρτίζεται μόνο από μουσουλμάνους. Σ’ αυτή θα συμμετέχουν θεολόγοι, διευθυντές και εκπαιδευτικοί ιεροσπουδαστηρίων ιεροδιδάσκαλοι και ιμάμηδες που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Θρησκευτικών Λειτουργών του υπουργείου Παιδείας. Άτομα δηλαδή εγνωσμένου θρησκευτικού κύρους, οι οποίοι θα αξιολογούν την επάρκεια των υποψηφίων και ο υπουργός με βάση αυτό τον κατάλογο θα ορίζει τον μουφτή.

Το μήνυμα είναι ότι η ελληνική πολιτεία προστατεύει και εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία των μουσουλμάνων αλλά αποδοκιμάζει την πολιτική χρήση του θεσμού του Μουφτή.

Είναι βασικό επίσης ότι ο υποψήφιος Μουφτής  θα πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ ή κάτοχος πτυχίου Ισλαμικών Σπουδών από αναγνωρισμένη Θεολογική Σχολή άλλης χώρας και να έχει ήδη διατελέσει επί 5 χρόνια ιμάμης εγγεγραμμένος στο Μητρώο Θρησκευτικών Λειτουργών ή ιεροδιδάσκαλος ή και τα δύο. Θα είναι άτομο κοινά αποδεκτά από την μειονότητα που δεν θα εμπλέκεται με κόμματα.

Μ.Ξ.


Επιφυλάσσονται οι βουλευτές της μειονότητας
Όπως είναι κατανοητό η είδηση για το νέο νομοσχέδιο έφερε κάποια κινητικότητα. Οι βουλευτές μας που προσεγγίσαμε για κάποια δήλωση ή ένα σχόλιο επιφυλάχθηκαν πριν διαβάσουν και κατανοήσουν καλά το νομοσχέδιο. Μην ξεχνάμε ότι χθες ήταν Παρασκευή η ιερή μέρα που οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας προσεύχονται στα τζαμιά και ακούνε το κήρυγμα (φετφά) του ιμάμη. Και φυσικά ένα τέτοιο θέμα δεν θα μείνει ασχολίαστο.
Περιμένουμε να δούμε τι «γραμμή» θα δοθεί…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…