Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εξετάσεις για δίπλωμα με κάμερες και κάρτα μνήμης

Εξετάσεις για δίπλωμα με κάμερες και κάρτα μνήμης

0
exetaseis-odigisi

Έξι μήνες περιθώριο έχουν οι περιφέρειες για να αποκτήσουν τον εξοπλισμό

 

Εξομαλύνθηκε η κατάσταση με τις εξετάσεις και τα διπλώματα στην Ξάνθη

 

 

Εξετάσεις με κάμερες και κάρτες μνήμης θα δίνουν οι υποψήφιοι οδηγοί προκειμένου να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Αυτό  προϋποθέτει την απόκτηση του κατάλληλου εξοπλισμού από τις περιφέρειες και τις Διευθύνσεις Μεταφορών που έχουν αυτή την αρμοδιότητα. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο έδωσε περιθώριο έξι μηνών στις Περιφέρειες ώστε να αποκτήσουν τον εξοπλισμό για τη διενέργεια των θεωρητικών εξετάσεων οδήγησης προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος που ορίζει μεταξύ άλλων τη φωτογράφιση των υποψηφίων κατά την είσοδό τους στο εξεταστικό κέντρο.

Ποιο εξοπλισμό πρέπει να αποκτήσουν οι περιφέρειες

Με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις Περιφέρειες ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος ορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές εξοπλισμού για τη διενέργεια των θεωρητικών εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών.

Με βάση το περιεχόμενό της, προβλέπεται η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία, εντός έξι μηνών, του εξής εξοπλισμού:

Φορητής συσκευής ανίχνευσης επικοινωνίας για τον εντοπισμό κρυμμένων συσκευών. Η φορητή συσκευή ανίχνευσης θα ανιχνεύει συνεχώς το χώρο της εξέτασης για οποιαδήποτε μορφή ασύρματης επικοινωνίας.(Radio, Wi-Fi, Bluetooth, GSM, LTE, 5G κλπ.).

Οθόνης αναπαραγωγής οπτικοακουστικού υλικού,

Φορητής κάμερας λήψης φωτογραφιών: Με την κάμερα η οποία θα αποθηκεύει τις φωτογραφίες σε αποσπώμενη κάρτα μνήμης, θα πραγματοποιείται στιγμιαία λήψη φωτογραφίας πορτρέτου κάθε υποψηφίου και του Δ.Ε.Ε. του εξεταζόμενου κατά την είσοδό του στο εξεταστικό κέντρο, πριν την έναρξη της διαδικασίας θεωρητικής εξέτασης. Μελλοντικά με την λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος «Τέθριππον» το Δ.Ε.Ε. του εξεταζόμενου θα υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή και δεν θα απαιτείται η φωτογράφισή του κατά την είσοδο του εξεταζόμενου στην αίθουσα παρά μόνο η φωτογραφία πορτραίτου του εξεταζόμενου.

Καρτών μνήμης: Η αποσπώμενη κάρτα μνήμης θα παρέχει αυτόματη κρυπτογράφηση και θα αποθηκεύει τα αρχεία των φωτογραφιών που λαμβάνει η κάμερα ώστε να αποτρέπεται η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Η αποσπώμενη κάρτα μνήμης δεν θα επιτρέπει την επεξεργασία, μετατροπή ή διαγραφή των φωτογραφιών των υποψήφιων της θεωρητικής εξέτασης μετά την αφαίρεσή της από την κάμερα. Στόχος είναι να αποτρέπεται αποτελεσματικά η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη, ο χειρισμός ή η διαγραφή εγγραφών φωτογραφιών που έχουν ληφθεί από την κάμερα από μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Για κάθε εξεταστική αίθουσα παραδίδεται στους υπεύθυνους επιτηρητές, κάθε εξεταστική ημέρα νέα κάρτα μνήμης. Μετά την ολοκλήρωση της θεωρητικής εξέτασης με μέριμνα των επιτηρητών η αποσπώμενη κάρτα μνήμης αποστέλλεται στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικίας Περιφερειακής Ενότητας.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νέου συστήματος αυστηροποιείται ο έλεγχος της διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων, προς αποκατάσταση των στρεβλώσεων και προβλημάτων με τον καθορισμό ελέγχου ταυτοπροσωπίας σε δύο στάδια. Επίσης προβλέπεται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων για εισαγωγή στο εξεταστικό σύστημα, δηλαδή η χρήση ψηφιακών διαπιστευτηρίων με δυνατότητα ταυτοποίησης δύο παραγόντων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού για τη διαδικασία εξέτασης, για την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων, ακουστικών ή οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής επικοινωνίας, οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής ή έξυπνης συσκευής, όπως ηλεκτρονικά ρολόγια κλπ., για την απαγόρευση απομάκρυνσης των υποψηφίων από τη θέση εξέτασης τους για οποιονδήποτε λόγο, πριν την ολοκλήρωση της θεωρητικής εξέτασης και του τελευταίου υποψηφίου, καθώς και τις επιβαλλόμενες κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης οποιασδήποτε παράβασης.

Εξομαλύνθηκε η κατάσταση με τις εξετάσεις και τα διπλώματα στην Ξάνθη

 

Ο κ. Πέτρος Ραφτόπουλος εκπαιδευτής με ιδιόκτητη Σχολή Οδηγών, μιλώντας στο «Ε» για το νέο σύστημα εξετάσεων σημείωσε πως αυτό ήταν πρόταση της Ομοσπονδίας εκπαιδευτών και πως το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση. Περιγράφοντας δεν τη σημερινή εικόνα τόνισε πως έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση και έχουν ξεπεραστεί προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια των 2 χρόνων της πανδημίας. Πρόσθεσε δε πως στην Ξάνθη έχουν βελτιωθεί αισθητά οι χρόνοι και αυτό προκαλεί  ικανοποίηση στους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους.

 

 

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…