- Υλικά
- 1 χταπόδι (2 κιλά περίπου)
- 2 κουταλιές ξίδι
- 1/2 κούπας λευκό ξηρό κρασί
- 200 γρ. φακές χοντρές
- 2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
- 1/2 κιλού διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες)
- 4 μέτριες ντομάτες σε κύβους
- 1 κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια
- 1/2 κούπας ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κουταλιά ρίγανη
- 2 σκελίδες σκόρδο σε δοντάκια
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κούπα λάδι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ατομα: 6
- Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
- Χρόνος ψησίματος: 45′
Πλύντε καλά το χταπόδι και βράστε το σε νερό που να το σκεπάζει με το ξίδι και το κρασί, 1 ώρα περίπου ή ώσπου να μαλακώσει. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράστε τις φακές μαζί με τα κρεμμύδια σε 2 κούπες νερό, 30′ περίπου. Στραγγίστε το χταπόδι, κόψτε το σε κομμάτια κι αραδιάστε τα σ’ ένα πήλινο σκεύος ή πυρέξ. Προσθέστε τις φακές μαζί με το ζουμί που έβρασαν, καθώς επίσης τα χόρτα, πλυμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατέψτε καλά. Καλύψτε το γκιουβέτσι με αλουμινόχαρτο και ψήστε το φαγητό στο φούρνο, σε θερμοκρασία 200 βαθμούς Κελσίου, για 45′ περίπου ή ώσπου να μείνει με το λάδι του. Σερβίρετέ το ζεστό.
Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλιαράκι “20+2 βραβευμένες παραδοσιακές συνταγές”.