Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Γαλακτομπακλαβάς

Γαλακτομπακλαβάς

0

Για σιρόπι:
3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη,
3 ½ φλιτζάνια νερό,
½ ένα λεμόνι ημι πρεσκέζ,
1 κ. σούπας χυμό λεμονιού,
2 ξυλάκια κανέλλας,
18 γαρίφαλα

Για γέμιση κρέμας
750 ml γάλα,
½ φλιτζάνι ζάχαρη,
750 γραμμάρια λεπτό σιμιγδάλι,
3 ή 4 αυγά αν είναι μικρά,
3 κ. σούπας κρύο βούτυρο,
2 φακελάκια σκόνη βανίλιας

Για το μείγμα γέμισης
400 γραμμάρια θρυμματισμένα καρύδια,
1 / ½ κσ σκόνη κανέλα,
1 κσ σκόνη γαρύφαλλου,
1 φακελάκι σκόνη βανίλιας,
3 κ.σ. σούπας ζάχαρη

Για τα φύλλα:
1 ½ πακέτο φύλλο κρουστας (θα χρειαστείτε περίπου. 20 φύλλα-7 για πάνω, 7 για κάτω και ενδιάμεσα για τον μπακλαβά.
200 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

 

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας, το γαρύφαλλο και το λεμόνι για 5 λεπτά. Κλείστε το  και αφήστε το στην άκρη όπως είναι να κρυώσει.

Φτιάχνουμε την κρέμα. Βράζουμε γάλα σε κατσαρόλα με ¼ φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να ζεσταθεί πολύ. Βάλτε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, τις σκόνες βανίλιας, τις υπόλοιπες 1/4 κούπες ζάχαρη και αυγά και χτυπήστε τα όλα μαζί μέχρι το μείγμα να πήξει σε μια κρέμα. Στη συνέχεια με μια κουτάλα προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα κρέμας στο ζεστό γάλα που το χτυπάτε. Ρίξτε περίπου 4 με 5 κουτάλες γεμάτες έτσι, χτυπώντας με το γάλα και μετά προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα κρέμας συνεχόμενα χτυπώντας το σε χαμηλή φωτιά. Σβήστε όταν δείτε ότι πήζει σε μια υφή κρέμας. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρύο βούτυρο μέσα και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.

Στρώνουμε την βάση ενός πυρέξ με 7 φύλλα και βουτυρώνουμε κάθε φύλλο ελαφριά καθώς το βάζουμε στο πυρεξ. Απλά ραντίζουμε βούτυρο με το πινέλο στα φύλλα ελαφρά αντί να βουρτσίζω. Ρίξτε την κρέμα και ισιώστε την. Πάνω από την κρέμα προσθέτουμε 2 στρώσεις φύλλο και βουρτσιζουμε με λιωμένο βούτυρο μεταξύ τους και μετά πασπαλίζουμε ξηρούς καρπούς. Επαναλάβετε όλη τη διαδικασία άλλες 2 φορές και προσθέτετε τέλος τα 7 φύλλα βουτυρώνοντας ανάμεσα στα φύλλα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε την πίτα σε τετράγωνα σχήματα ή ρόμβους αλλά μην κόβετε πολύ βαθιά. Βουρτσίστε την επιφάνεια με επιπλέον λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε σε φούρνο 180 c για 45 λεπτά. Ελέγξτε αν είστε έτοιμοι με την εισαγωγή μαχαιριού – αν βγει καθαρό – το μείγμα έχει ψηθεί. Απλώστε το κρύο μίγμα σιροπιού με μια κουτάλα πάνω από όλη την πίτα ομοιόμορφα μόλις βγει από το φούρνο και δεν το σκεπάζετε μέχρι να κρυώσει. Το καλύτερο είναι να το αφήσετε να κάτσει για ώρες πριν να σερβίρεις ή ακόμα καλύτερα μια νύχτα.

 

  • Kέικ μπακλαβά

    -100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα (Για τη γέμιση) -4 φύλλα κρούστας -2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο…
  • Μπισκότα Χριστουγεννιάτικα με τζίντζερ

    Για τη ζύμη -250 γρ. φυτική μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου -220 γρ. ζάχαρη -2 αυγά, κατ…
  • Ξεροτήγανα νηστίσιμα

    Για τα ξεροτήγανα -4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. -2 μικρά ακέρωτα πορτοκάλια (το χυμό και το ξύσμα τ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πικάντικο χοιρινό μαγειρεμένο σε μαύρη μπίρα

-Ένα κομμάτι χοιρινό λαιμό γύρο στα 3 κιλά -500 ml μαύρη μπύρα -3 μέτριες γλυκοπατάτες χον…