-200 γρ αλεύρι
-150 γρ τυρί κότατζ
-50 γρ ζάχαρη
-1 αυγό
-6 κ.σ. μεγάλο. φυτικό λάδι
-2 κουτ μπέικιν πάουντερ
-μια πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
-50 γρ σιμιγδάλι
-1 λεμόνι
-τυρί κότατζ 350 γρ
-125 γρ ζάχαρη
-300 γραμμάρια πράσινα σταφύλια
-2 αυγά
Χτυπάμε το τυρί cottage στο μπλέντερ και προσθέτουμε το αυγό, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το αλάτι. Αφού ενοποιηθούν τα υλικά τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ όπου προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Προετοιμάζουμε τη γέμιση. Χτυπάμε τα 75 γραμμάρια ζάχαρη με τους κρόκους να ασπρίσουν. Χτυπάμε στο μούλτι το τυρί cottage, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε όλα καλά, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ξανά. Ανακατεύουμε τη μάζα του τυροπήγματος με το μείγμα των κρόκων.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα σταφύλια. Παίρνουμε ένα αποσπώμενο ταψάκι 24 εκατοστών. Αλείφουμε τον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας με ένα μικρό κομμάτι μαργαρίνης. Παράλληλα ανάβουμε τον φούρνο και τον ρυθμίζουμε στους 180 βαθμούς για προθέρμανση.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί και καλύπτουμε τον πάτο και τις πλευρές. Χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (50 γραμμάρια) σε μαρέγκα και την προσθέτουμε σιγά σιγά με το υπόλοιπο μείγμα της γέμισης. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τη ζύμη, λεία και μετά απλώνουμε τα σταφύλια σε όλη την επιφάνεια, πιέζοντάς τα ελαφρά στη γέμιση.
Τοποθετούμε την πίτα στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.