Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Το θέατρο αναπνέει στην Ξάνθη

Το θέατρο αναπνέει στην Ξάνθη

0

Γράφει η Νατάσα Μακρή για την παράσταση «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» από το θέατρι Ανατολικά του Νέστου

 

Στις 25 και 26 Μαΐου, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, η θεατρική ομάδα “Ανατολικά του Νέστου” παρουσιάζει το έργο “Η ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ” του Μ.Μπρεχτ.

Μία επίκαιρη μουσική παράσταση με πολλά νοήματα και σύγχρονες αναφορές στην σαθρή πολιτική κατάσταση που επικρατεί.

Ένα κορυφαίο αντιπολεμικό αριστούργημα του Μπρεχτ, που ενώ μας μεταφέρει με ζωντάνια τα κακά του πολέμου, δείχνει ταυτόχρονα ότι πολλές φορές το συμφέρον οδηγεί στην επικράτησή του και στην τυφλή αποδοχή του.

Με όπλο τη σάτιρα, ο συγγραφέας σηκώνει το δικό του πόλεμο ενάντια στους εχθρούς της ανθρωπότητας: Τον πόλεμο, τη βία, την τυραννία, τη χρηματολαγνεία, τη φτώχεια, την αδικία, την ψευτιά, την εκμετάλλευση κι όλα τα άλλα εγκλήματα κατά του ανθρώπινου γένους κι όχι μόνο.

Ενώ γράφτηκε για να αποδομήσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι τόσο σύγχρονο που μιλάει στη ψυχή μας, όντας θεατές του πολέμου στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη.

Η χημεία των ηθοποιών επί σκηνής ήταν ολοφάνερη και η μεταφορά των συναισθημάτων αγόγγυστη.

Η συγκίνηση μετά το πέρας του έργου ήταν έκδηλη στα μάτια των θεατών.

Η πιο έντονη στιγμή, προσωπικά για μένα, ήταν όταν η κωφή κόρη για πρώτη φορά στη ζωή της, από το μεγάλο άγχος, φωνάζει “μάνα”. Εκεί έγκειται και η κορύφωση του δράματος.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Σκηνοθεσία: Αγγελίνα Λεοντή

Συντελεστές Παράστασης: Επιμέλεια Κίνησης: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου

Μουσική Σύνθεση Αναστάσης Αγακίδης

Ήχος/φωτισμός: Σπύρος Ρόιδος

Δημιουργικό: Δημήτρης Δεδεμάδης

Μελέτη & σχεδιασμός αραμπά: Κώστας Καλαϊτζίδης

Μακιγιάζ: Οράλ Καλεντζή

Παίζουν:

Δώρα Αντωνιάδου, Γιώργος Αποστολίδης, Αργυρώ Γιαπουτζή, Δημήτρης Δεδεμάδης, Πολυξένη Καρακατσάνη, Μάρθα Κουτίνη, Παναγιώτης Μπαρδάκης, Εμμανουέλα Μπαρτζοπούλου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Βασίλης Ταβουλτσίδης, Νίκος Τουρατζίδης, Σοφία Χατζηστεφάνου

 

Σύνοψη:

Η Άννα Φίρλινγκ, γνωστή ως Μάνα Κουράγιο, είναι η αντι-ηρωίδα του Μπρεχτ. Μάνα τριών παιδιών από διαφορετικούς πατέρες, είναι μια δαιμόνια εμπόρισσα που κατά τη διάρκεια του τριακονταετούς πολέμου (1618-1648) αγωνίζεται να επιβιώσει η ίδια και τα παιδιά της επιστρατεύοντας κάθε μέσο. Στη διάρκεια των δώδεκα χρόνων, κατά τα οποία διαδραματίζεται το έργο, η Μάνα Κουράγιο ακολουθεί σταθερά το στράτευμα με τον αραμπά της και ζει παρασιτικά από τον πόλεμο.

Με γνώμονα το αίσθημα αυτοσυντήρησης και την προσαρμοστικότητά της, η Μάνα Κουράγιο συνεχίζει. Συνεχίζει παρά τις δυσκολίες. Συνεχίζει παρά τα αίσχη του πολέμου. Συνεχίζει παρά τα λάθη της. Συνεχίζει να αντέχει όσα δεν αντέχει ο άνθρωπος. Και συνεχίζει να μην μαθαίνει.

 

Την παράσταση παρακολουθήσαμε, το βράδυ του Σαββάτου, μέλη της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης, Βασιλική Θεοδοσιάδου, Μαρία Ορούτζογλου και η υπογράφουσα το παρόν άρθρο, Νατάσα Μακρή, με τη συντροφιά της Δήμητρας Ορούτζογλου.

Συγχαρητήρια στους συντελεστές της θεατρικής ομάδας της πόλης μας, «Ανατολικά του Νεστου», κυρίως, όμως, λόγω αγάπης και προσωπικής σχέσης στην καλή μας φίλη, Αργυρώ Γιαπουτζή, “τον λοχία” του αντιπολεμικού αυτού έργου του Μπεχτ, «Μάνα κουράγιο»!

Θα κλείσω με μια φράση του Μπρεχτ από το έργο:

«Αν θέλεις από τον πόλεμο να ζήσεις, τον οβολό σου μην του τόνε στερήσεις»

 

Νατάσα Μακρή

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων

  Καλό Κουρμπάν Μπαϊράμ σε όλες κι όλους, φίλες και φίλους, μαθήτριες και μαθητές, γο…