Αρχαία χρόνια: Ο Ηρακλής έρχεται εδώ για να πιάσει τα ανθρωποφάγα άλογα του βασιλιά Διομήδη. Μόλις έπιναν νερό απ’ το ποτάμι του Κόσυνθου τρελαίνονταν…
Βυζαντινά χρόνια: Ο Κόσυνθος πλημμυρίζει συνεχώς την πεδιάδα της Ξάνθης. Το ποτάμι τελειώνει στην περιοχή της Λαφρούδας, περνώντας απ’ το χωριό Ποταμιά.
1833: Το δέλτα Κόσυνθου περιγράφεται ως “πυκνή ζούγκλα”. Η ροή νερού είναι άστατη, γιατί δεν υπάρχουν αναχώματα. Οι καταστροφές είναι μεγάλες.
1913: Η νησίδα Καναρά που σχημάτιζε ο Κόσυνθος στο “Παζάρι” της Ξάνθης παύει, καθώς επιχωματώνεται. Χάνονται τα παλιά βυρσοδεψία και σχηματίζεται η πλατεία Ζωαγοράς.
1950: Γίνονται σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, ιδιαίτερα στην πεδιάδα, ώστε να μην πλημμυρίζει ο κάμπος και τα χωράφια, περιορίζοντας τις καταστροφές.
1996: Μετά από καταρρακτώδης βροχές το νερό στον Κόσυνθο φτάνει στο ίδιο ύψος με τις γέφυρες σε Σμίνθη και Ξάνθη. Η πόλη κινδυνεύει, τα χωράφια σε Πετεινό, Γενισέα και τον κάμπο πλημμυρίζουν.
2022: Ο Κόσυνθος παραμένει επικίνδυνος χείμαρρος, παρασύροντας τα πάντα όταν θυμώνει. Το γεγονός καθιστά δύσκολη την δημιουργία έργων και διακοσμήσεων (μονοπάτι Ζωής)