Ξηρά συστατικά:
- 2 και ½ φλιτζάνια (380 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
- ½ φλιτζάνι αλεσμένα καρύδια
- ½ φλιτζάνι σταφίδες
- 2 κουταλάκια τσαγιού ξύσμα πορτοκαλιού
Υγρά Συστατικά:
- 1 φλιτζάνι ταχίνι
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Επικάλυψη:
- Ζάχαρη άχνη ή
- Σοκολάτα γκαναζ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C. Λιπάνετε ένα στρογγυλό ταψί ψησίματος 20 εκ περίπου με βούτυρο και στρώστε στο κάτω μέρος με χαρτί ψησίματος.
Συνδυάστε όλα τα ξηρά συστατικά σε ένα μεγάλο μπολ εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες. Τοποθετήστε τα σε μικρότερο μπολ.
Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλί στα ξηρά υλικά και χτυπήστε μαζί. Πάρτε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και προσθέστε το στα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατέψτε για να τα καλύψετε και βάλτε στην άκρη.
Προσθέστε το λάδι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας.
Ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα με το χυμό πορτοκαλιού σε ένα ποτήρι και προσθέστε το μείγμα στο μίξερ και χτυπήστε μαζί μέχρι να συνδυαστεί καλά.
Προσθέστε αργά το μείγμα αλευριού. Προσθέστε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν. Μεταφέρετε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί.
Ψήστε μέχρι από το κέντρο του κέικ να βγει μια καθαρή οδοντογλυφίδα .
Αν σας αρέσει υγρό το κέικ ψήστε το 35 λεπτά. Εάν προτιμάτε ένα καλά ψημένο κέικ, ψήστε για 45-55 λεπτά.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει και στη συνέχεια τοποθετήστε το κέικ σε μια πιατέλα. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε με τσάι ή καφέ.