Για τα καλαμάρια
-600 γρ. καλαμάρι, καθαρισμένο (6-8 καλαμάρια)
-γέμιση με πλιγούρι
-700 γρ. ντομάτες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
-20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
-80 γρ. ελιές καλαμών, κομμένες σε λεπτές φέτες
-50 γρ. κάππαρη
-80 γρ. ελαιόλαδο
-αλάτι
Για τη γέμιση
-600 γρ. πλιγούρι, βρασμένο
-100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
-100 γρ. πιπεριές κόκκινες ψητές, ψιλοκομμένες
-20 γρ. δυόσμο ψιλοκομμένο
-αλάτι
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε και τις πιπεριές και στο τέλος ρίχνουμε και το βρασμένο πλιγούρι ανακατεύοντας για να αναμειχθούν ομοιόμορφα τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο και αλατίζουμε.
Γεμίζουμε τα καλαμάρια με τη γέμιση του πλιγουριού και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες, ώστε να μη χυθεί.
Τοποθετούμε τα καλαμάρια σ’ ένα ταψί και προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, τις ελιές και την κάπαρη γύρω από τα καλαμάρια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C, μέχρι να ψηθούν τα καλαμάρια, για 15 λεπτά περίπου.