Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Το Μυστικό Ρόδο» του Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέητς

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Το Μυστικό Ρόδο» του Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέητς

0

«Το Μυστικό Ρόδο» είναι μια συλλογή διηγημάτων ρομαντικής φανταστικής λογοτεχνίας, που ξεκινά με ένα ποίημα


Το «Ε» προτείνει τη συλλογή διηγημάτων του Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέητς με τίτλο «Το Μυστικό Ρόδο» από τις εκδόσεις Κλέος.

Ο Ιρλανδός νομπελίστας Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέητς συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους λογοτέχνες του 20 ου αιώνα. Έγραψε ποιητικές συλλογές, διηγήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια. Παράλληλα, υπήρξε ενεργός στα πολιτικά ζητήματα της πατρίδας του με αποτέλεσμα να γίνει γερουσιαστής του ελεύθερου ιρλανδικού κράτους το 1922.

«Το Μυστικό Ρόδο» είναι μια συλλογή διηγημάτων ρομαντικής φανταστικής λογοτεχνίας, που ξεκινά με ένα ποίημα. Κυκλοφόρησε το 1897 όταν ο Γέητς βρισκόταν στην ωρίμανση της πρώτης λογοτεχνικής του εποχής. Ήταν τότε που οι ρομαντικές του καταβολές είχαν αρχίσει να μπολιάζονται με επιρροές του Συμβολισμού ενώ και τα υπόλοιπα κεντρικά γνωρίσματα της πνευματικής του συγκρότησης, όπως το ενδιαφέρον για τον αποκρυφισμό και για την πολιτική τάση της ιρλανδικής παραδοσιοκρατίας, αναδύονταν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ουίλλιαμ Μπάτλερ Γέιτς (αγγλ. William Butler Yeats) (13 Ιουνίου 1865, Δουβλίνο – 28 Ιανουαρίου 1939, Γαλλία), γιος του Ιρλανδού ζωγράφου Τζον Μπάτλερ Γέιτς, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αγγλόφωνους ποιητές του 20ού αιώνα. Ασχολήθηκε με την ποίηση, την πεζογραφία, το θέατρο, το δοκίμιο και τη μελέτη. Επηρεάστηκε από το γαλλικό συμβολισμό, κατόρθωσε να συγκεράσει το ρομαντισμό με το ρεαλισμό, ενώ στο έργο του διαφαίνεται η αγάπη του για τους μύθους και τις παραδόσεις για την πατρίδα του, Ιρλανδία, καθιερώνοντας το κελτικό “στυλ”, με θέματα από την κελτική μυθολογία, τη μελαγχολία και το μυστικισμό.

Το 1923 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΦΑ Ξάνθης: Εγκαινιάζεται η έκθεση «BioMuse. Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 20:00 Ταξίδευε στο Αιγαίο ο τροφοσυλλέκτης από την Αστυπάλαια;…