Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η «Μπάμπω» της Θράκης τιμήθηκε και έλαμψε και φέτος με την συμμετοχή των γυναικών στην Ξυλαγανή Ροδόπης

Η «Μπάμπω» της Θράκης τιμήθηκε και έλαμψε και φέτος με την συμμετοχή των γυναικών στην Ξυλαγανή Ροδόπης

0

Με μεγάλη ανταπόκριση από τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής και με σύμμαχο τον καλό καιρό, αναβίωσε χθες το έθιμο της Μπάμπως, ένα έθιμο που χαρακτηρίζει τη Θράκη ολόκληρη-Δυτική, Ανατολική και Βόρεια-.

Το έθιμο αυτό, όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, η πρόεδρος, Λαμπρινή Παπαδοπούλου,  προέρχεται από την Ανατολική Ρωμυλία της Βόρειας Θράκης και αποδίδει τιμές στην γηραιότερη γυναίκα, που έπαιζε το ρόλο της Μαίας και βοηθούσε τις γυναίκες να γεννήσουν τα παιδιά τους.

Οι γυναίκες ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές, επισκέφθηκαν την Μπάμπω στο σπίτι της και η πιο νεαρή γυναίκα της πρόσφερε δώρα, αφού της έπλεναν τα χέρια με σαπούνι να είναι καθαρά, αλλά και να γλιστρούν, συμβολίζοντας έτσι οι γέννες να είναι εύκολες. Η Μπάμπω έραινε όλες τις νεαρές κοπέλες που δεν είχαν γεννήσει με βασιλικό ευχόμενη, του χρόνου να έχουν παιδιά.



Ακολούθως η πομπή εν χορώ και με την Μπάμπω στο στολισμένο κάρο, που το έσερνε γαϊδουράκι και υπό τους ήχους παραδοσιακών οργάνων-γκάιντα και νταούλι- κατευθύνθηκε στην πλατεία για το παραδοσιακό γλέντι, όπου συμμετείχαν και οι υπόλοιπες γυναίκες του χωριού.

Από το πρωί ξεκίνησε το τελετουργικό του εθίμου με τις γυναίκες της Ξυλαγανής με τα μέλη του συλλόγου γυναικών να …ραίνουν και να «φωτίζουν» τους άντρες, σηματοδοτώντας έτσι τις πολλές γεννήσεις παιδιών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οκτώ προσλήψεις στον ΣΔΑΝ Ξάνθης

Θέσεις εργασίας για απόφοιτους λυκείου και γυμνασίου Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων …