Μια διαφορετική έκθεση
Στον φιλόξενο χώρο του Λυκείου Ελληνίδων στην οδό Αγίου Γεωργίου 1 θα παρουσιαστεί μία έκθεση γλυπτικής του Δημήτρη Αβούρη. Τίτλος της έκθεσης «Ναυς ’24- Τα καράβια των ευχών».
Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 9 Δεκεμβρίου μέχρι 2 Φεβρουαρίου 2024.
Καθημερινά, ώρες 18.00-20.00, εκτός Τετάρτης και Σάββατο-Κυριακή από 10.00 έως 13.00 και απόγευμα από 18.00 έως 20.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ για ενδιαφέρον για σχολεία επικοινωνία με το τηλέφωνο 6983642825.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η έκθεση αποτελείται από έργα του Δημήτρη Αβούρη και αναπαριστούν καράβια φτιαγμένα από πέρα, γι’ αυτό και ο τίτλος «Τα καράβια των ευχών».
-Αξίζει να την επισκεφθείτε.
Γ.Δ.
Σιγά -σιγά έρχονται κοντά
Η επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και οι συζητήσεις που ακολούθησαν και οι οποίες διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, έχουν την επίδρασή τους στη Θράκη συνολικά.
Κατ’ αρχάς, το ήπιο, συναινετικό κλίμα επιδρά άμεσα στις σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων και τις βελτιώνει ακόμη περισσότερο.
Δεύτερο, συνεχίζονται οι καλές σχέσεις και η επικοινωνία για να υπάρχει ηρεμία και καλό κλίμα. Εξάλλου, γνωστό είναι ότι οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν μεταξύ τους τίποτε. Η καλή γειτονία λειτουργεί πάντα υπέρ και των δύο πλευρών.
Κι αυτό, Μητσοτάκης και Ερντογάν θέλουν και το οικοδομούν σιγά-σιγά.
Γ.Δ.
Τα τυχαία γεγονότα
Ζούμε μέσα στην κοινωνία, στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής. Βιώνουμε όμορφες στιγμές, αρνητικές επίσης. Τα γεγονότα έρχονται, φεύγουν, ακολουθούν άλλα. Πολλά τυχαία, ανέλπιστα και σημαντικά, άλλα γεγονότα εξαιτίας λαθών, ελλείψεων, ανθρώπινης ευθύνης.
Για να επιβεβαιώσω ότι τα γεγονότα, συνήθως τυχαία, δεν έχουν παρά δικό τους χρόνο, αναφέρω: Δυστύχημα στα Τέμπη, πυρκαγιές στην Ρόδο, την Αττική, στον Έβρο, ναυάγιο στην Πύλο, θάνατος επιβάτη στο λιμάνι Πειραιά, πλημμύρες και καταστροφές στη Θεσσαλία.
Καμία κυβέρνηση ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι το αύριο θα είναι ήρεμο χωρίς άσχημες εκπλήξεις. Είναι όντως απρόοπτα ως γεγονότα τα τυχαία γεγονότα που ανατρέπουν τα πάντα.
Γ.Δ.
Τα καρντάσια…
Η γλώσσα της διπλωματίας λαλίστατη κατά την χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Πολλά χαμόγελα, εγκάρδιες φιλοφρονήσεις και αβρότητες… «Φίλε Κυριάκο» … «φίλε Ταγίπ». Αυτά μπροστά στις κάμερες. Πολύ θετικό το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών βλέπει ο ξένος τύπος. Έχουμε κάθε λόγο να χαιρετίζουμε αν αυτό το θετικό κλίμα αποτυπωθεί και σε κάποια πρόοδο στα εκκρεμή θέματα. Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ κ.λ.π. Να μπούμε επιτέλους σε μια περίοδο ηρεμίας, συνεργασίας, διαλόγου. Να σταματήσουν οι εντάσεις. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε απ’ αυτό και οι δυο.
Μ.Ξ.
Η Ξάνθη πρωταγωνιστεί στο Akis’ Food Tour
Το Σάββατο στις 8 το απόγευμα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην τηλεόραση τις ομορφιές και τις νοστιμιές της πόλης μας. Ο δημοφιλής σεφ Άκης Πετρετζίκης ταξιδεύει στην Ξάνθη, μέσω της εκπομπής του Akis’ Food Tour που προβάλλεται από τη συχνότητα του ALPHA TV. Πρόκειται για 5ο επεισόδιο της γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής. Να θυμίσουμε ότι το επεισόδιο γυρίστηκε τον Σεπτέμβριο τότε που γράφαμε για την επίσκεψη του Άκη Πετρετζίκη και προβάλλεται τώρα. Ο σεφ επισκέφτηκε την Π. Πόλη , την δημοτική αγορά, δοκιμάζει και παρουσιάζει τοπικά προϊόντα όπως καβουρμά, διάφορα πιάτα από εστιατόρια της πόλης και ζαχαροπλαστεία όπως τις καριόκες του Παπαπαρασκευά, σιροπιαστά και καζάν ντιπί από την «Νέα Ελλάς» και άλλα. Μιλά με κατοίκους και γενικά προβάλει τηn πόλη μας, την γαστρονομία της και την πολιτισμική της παράδοση.
Μ.Ξ.
Στις ελληνικές καλένδες
Να ξεκινήσω με την αιτιολογία της λέξη «καλένδες» (οι) ουσ. (λατιν. Calendae) στους Ρωμαίους, η πρώτη μέρα κάθε μήνα (παραμ. Φράση, εις τας ελληνικάς καλένδας), για ζήτημα που η λύση του αναβάλλεται σε ημερομηνία ανύπαρκτη, αφού οι Έλληνες δεν είχαν καλένδες.
Γιατί αναφέρω και επικαλούμαι τα παραπάνω; Διότι όπως αναφέρουμε στο ρεπορτάζ στο χθεσινό φύλλο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απένταξης από το ΕΣΠΑ το β΄τμήμα του κάθετου άξονα Ξάνθη-Βουλγαρία.
Αιτία η δικαστική κόντρα δύο εταιρειών που διεκδικούν το έργο. Βέβαια, για να’ μαστε δίκαιοι, η άλλη δεύτερη αιτία είναι η μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης της σχετικής απόφασης από το Δικαστήριο. Εάν η δικαστική απόφαση είχε εγκαίρως βγει, όλα θα είχαν προχωρήσει και κανένα πρόβλημα δεν θα είχε το έργο. Θα προχωρούσε και θα ολοκληρωνόταν κανονικά.
-Τα συμπεράσματα δικά σας.
Γ.Δ.
Μιλούν και φλυαρούν
Ακούσαμε και διαβάσαμε εδώ και μέρες πάρα πολλά σχόλια, αναλύσεις και εκτιμήσεις για την σημερινή (χθεσινή) επίσκεψη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Αλήθεια και τί δεν ακούσαμε. Κατατέθηκαν όλες οι απόψεις, όλες οι πλευρές αναλύθηκαν, αλλού τα θετικά, κάποια λιγότερα αρνητικά. Κανονικός βομβαρδισμός απόψεων και εκτιμήσεων. Και γιατί αλήθεια όλα αυτά;
Για μια επίσκεψη λίγων ωρών και μιας συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Μιας συνάντησης που μας ήταν γνωστό προς τα που θα πήγαιναν οι συζητήσεις διότι και οι δύο πλευρές έχουν τις θέσεις και απόψεις τους.
Γ.Δ.
Ρεαλιστική προσέγγιση
Αλήθεια, αναφέρομαι στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, υπάρχει άλλη επιλογή από τον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου;
Η επίλυση των προβλημάτων στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μόνον μέσω διαλόγου μπορούν σιγά-σιγά να βελτιωθούν. Αυτό και υλοποιήθηκε για άλλη μια φορά, αυτό επιδιώκουν οι δύο χώρες εδώ και λίγο χρόνο. Μόνο θιασώτες της θεωρίας περί αιωνίων εχθρών απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αυτό.
Υπενθυμίζω ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ήταν πάντα κακές. Προς μεγάλη έκπληξη πολλών το 1930 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ υπέγραψαν ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας, το οποίο συνοδεύτηκε από πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών μέχρι το 1955, όταν με αφορμή το Κυπριακό προέκυψαν τα τραγικά «Σεπτεμβριανά».
Ξανά το Κυπριακό, το 1974, όταν το χουντικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή πυροδότησαν μεγάλη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, που έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου. Έκτοτε σημειώθηκαν πολλές εντάσεις, με σοβαρότερη το 1996 στα Ίμια που συνοδεύτηκε από τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο εκ μέρους της Άγκυρας. Θεωρώ ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να βασιστούν στην ισορροπία συμφερόντων και όχι δυνάμεων, με δεδομένη τη διαφορά μεγέθους των δύο χωρών και υπαρκτά κοινά συμφέροντα.
Γ.Δ.
Μια συζήτηση
Παραβρέθηκα με παρέα σε μεγάλο χωριό του δήμου Αβδήρων. Εκεί λοιπόν, σε μια πολιτισμένη συζήτηση άκουσα αρκετά πράγματα.
Σας μεταφέρω όσα συζητήθηκαν σε σχέση με τις δηλώσεις του δημάρχου Γ.Τσιτιρίδη ότι στη νέα τετραετία θα δοθεί βαρύτητα στον τουρισμό.
Στην φιλική λοιπόν συζήτηση ακούστηκαν κάποια σοβαρά πράγματα που είμαι υποχρεωμένος να τα αναφέρω όπως μου ζητήθηκε, για να τεθούν υπόψιν του δημάρχου αλλά και των δημοτικών συμβούλων.
Η συζήτηση λοιπόν επεσήμανε ως στόχους τα εξής στοιχεία.
-Κάμπινγκ Μυρωδάτου
-Αξιοποίηση Λίμνης Βιστονίδας και παραλίμνιων περιοχών
-Λουτρά Ποταμιάς Νέας Κεσσάνης ανάπτυξης αυτών
-Αξιοποίηση του ονόματος και του χώρου των Αβδήρων και των ξεχωριστών τέκνων αυτού.
Τα μεταφέρω λοιπόν και ας τα λάβει υπ’ όψιν του ο δήμος Αβδήρων.
Γ.Δ.
Πώς πατάς μια σκανδάλη;
Προβληματίζομαι κάθε φορά που στην επικαιρότητα εμφανίζεται μια γυναικοκτονία. Απορώ πώς ένας άνθρωπος φτάνει στο σημείο, ν’ αφαιρεί τη ζωή ενός άλλου. Ψύχραιμος, αποφασισμένος ο δράστης για το τι θέλει να κάνει. Ν’ αφαιρέσει τη ζωή ενός άλλου. Την ζωή, το υπέρτατο αγαθό.
Χωρίς δικαιολογία και χωρίς αναστολές, παίρνει το όπλο, το οπλίζει και πυροβολεί. Μάλιστα δύο φορές για να είναι σίγουρος για την ολοκλήρωση της «τιμωρίας» που θα έπρεπε να εφαρμόσει τηρώντας τον δικό του κώδικα.
Άραγε, τι να σκέφτεται, τι να έχει στο μυαλό του ο άνθρωπος αυτός που σηκώνει το όπλο, σκοπεύει και πατά την σκανδάλη;
Νοιώθει ικανοποίηση;
Πιστεύει πως τιμώρησε;
Σκέφτηκε ότι η ζωή της άλλης ή του άλλου ότι δεν του ανήκει ούτε κατ’ ελάχιστο; Ή απλά, εκδικητικά, ήρεμα, πατάει τη σκανδάλη…
Γ.Δ.