Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Σπάστε τη Σιωπή» με την υπογραφή του Τρ. Βαΐτση προς όλες τις γυναίκες

«Σπάστε τη Σιωπή» με την υπογραφή του Τρ. Βαΐτση προς όλες τις γυναίκες

0

Ο γνωστός Ξανθιώτης καλλιτέχνης φιλοτέχνησε το έργο για να μιλήσει μέσω του «σπασίματος» αναφορικά με την μάστιγα της κακοποίησης


Τρ. Βαΐτσης στο «Ε»: «Θέλω να μιλώ για έννοιες διαχρονικές, δεν με αφορά η επικαιρότητα»


Ο γνωστός Ξανθιώτης καλλιτέχνης, Τριαντάφυλλος Βαΐτσης φιλοτέχνησε ένα νέο έργο το οποίο είναι αφιερωμένο κατά της έμφυλης βίας με τίτλο «Σπάστε τη Σιωπή» και βρίσκεται στο Σπίτι της Σκιάς στην καρδιά της Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη.


«Ως επί το πλείστον εγώ προσωπικά επιδιώκω να μεταδώσω μηνύματα μέσα από τα έργα μου» Τριαντάφυλλος Βαΐτσης Ξανθιώτης καλλιτέχνης

«Σπάσιμο»-Μάστιγα

«Πρόκειται στην ουσία για μία δική μου παρότρυνση να συμβάλω στην προσπάθεια να εξαλειφθεί το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών. Έτσι, η ιδέα προέκυψε αστραπιαία όταν είδα να σπάζει ένα τζάκι. Σκέφτηκα ευθύς αμέσως πως αυτό πρέπει να το επεξεργαστώ. Φιλοτέχνησα, λοιπόν ένα γλυπτό ορμώμενος από την έννοια ‘’σπάσιμο’’, δεδομένο πως πρόκειται για μάστιγα. Μέσω αυτού, συνεπώς επιχείρησα να μιλήσω. Αναντίρρητα, απευθύνεται σε όλες τις κακοποιημένες γυναίκες. “Σύστησα” το έργο στο πλαίσιο της βιβλιοπαρουσίασης ‘’Γράμματα της Αγάπης’’ του Νικόλαου Σμυρνάκη. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, του άρεσε», αναφέρει στο «Ε».

«Εγώ γενικότερα ξεκίνησα αυτή την τέχνη το 2010 κι από τότε ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτή. Ειδικότερα, σπούδασα Μηχανικός Περιβάλλοντος, αλλά από παιδί είχα στο νου μου πάντα την τέχνη. Όταν είδα, συνεπώς την τέχνη της σκιάς κι άρχισα να ασχολούμαι, ξεκίνησα να απορρίπτω οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα. Το 2013 πήρα την απόφαση να ‘’κλείσω’’ το επάγγελμα του Μηχανικού και στις αρχές του 2014 άνοιξα το Σπίτι της Σκιάς. Έκτοτε έχω κάνει 121 γλυπτά σκιάς», τονίζει σε μία απόπειρα να περιγράψει την πορεία του.



Το Σπίτι της Σκιάς σήμερα

«Ένας άνθρωπος που θέλει να μιλήσει μέσω της τέχνης ψάχνει αφορμές από οτιδήποτε. Ως επί το πλείστον προσωπικά επιδιώκω να μεταδώσω μηνύματα μέσα από τα έργα μου. Γενικά μου αρέσει η φιλοσοφία, μιας και τα περισσότερα έργα μου προέρχονται από αυτόν τον χώρο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω να μιλώ για έννοιες διαχρονικές, δεν με αφορά η επικαιρότητα», υπογραμμίζει καταληκτικά.


Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πυροπροστασία του περιαστικού άλσους με την σφραγίδα της JTI

Δωρεά συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και συναγερμού με κάμερες, δεξαμενές για τροφοδοσία ε…