-4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
-1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
-250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-2 αβγά
-Για τη γέμιση
-4 μήλα μεγάλα ή 5 μέτρια
-1/2 – 1 φλιτζάνι ζάχαρη (όσο γλυκιά την προτιμάτε)
-1 κουτ. γλυκού κανέλα
-χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
-1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ δουλεύετε το βούτυρο με τη ζάχαρη με μία σπάτουλα.
Κάνετε στο μίγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μίγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Μην το παραζυμώσετε. Αφήνετε τη ζύμη στην κατάψυξη μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση. Καθαρίζετε και τρίβετε τα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα ανακατεύετε με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κονιάκ και όση ζάχαρη προτιμάτε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Βγάζετε τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζετε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο κι ένα μικρότερο. Βουτυρώνετε το ταψί σας και παίρνετε λίγη – λίγη ποσότητα από το μεγαλύτερο κομμάτι και την απλώνετε σιγά -σιγά στη βάση και λίγο στα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και την απλώνετε να πάει παντού.
Σκεπάζετε τη γέμιση με την υπόλοιπη γέμιση τρίβοντάς την με τα δάχτυλα έτσι ώστε να μισοσκεπαστεί με τα κομματάκια ζύμης. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Πασπαλίζετε αν θέλετε με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη και λίγη κανέλα και σερβίρετε. Συνοδεύετε προαιρετικά με παγωτό βανίλια και σάλτσα κανέλας.