-6-8 κομμάτια μπούτι κοτόπουλο
-20-30 κρεμμύδια εσαλότ, ξεφλουδισμένα
-3+1 κ.σ. ελαιόλαδο
-5 σκ. Σκόρδο
-4-5 φλ. (1 λ.) ζεστός ζωμός κοτόπουλου ή ζεστό νερό
-2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο ή κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι
-2 λεμόνια, το χυμό τους
-1 φύλλο δάφνης
-½ φλ. Κριθαράκι
-Αλάτι και πιπέρι
Αλατοπιπερώστε σε όλες τις πλευρές τα μπούτια κοτόπουλο. Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι ή ταψί σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και περιμένετε να σιγοβράσει.
Σοτάρετε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει ελαφρά το δέρμα, για 5 περίπου λεπτά την κάθε πλευρά. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από το τηγάνι και μεταφέρετέ το σε ένα πιάτο.
Προσθέστε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει.
Προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μυρίσουν ωραία, περίπου 5-10 λεπτά (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθός τους). Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και προσθέστε το σκόρδο για 1 λεπτό και το θυμάρι. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και σοτάρετε για 2 ακόμη λεπτά.
Ρίξτε μέσα 2 φλιτζάνια ζεστό ζωμό κοτόπουλο (ή ζεστό νερό) και προσθέστε το κριθαράκι. Χαμηλώστε τη φωτιά σε χαμηλή, αλατοπιπερώστε και μαγειρέψτε για ακόμη 10 λεπτά.
Προσθέστε λίγο παραπάνω ζεστό ζωμό ή ζεστό νερό εάν είναι πολύ στεγνό. Αφαιρέστε από τη φωτιά κι αφήστε να ξεκουραστεί για πέντε λεπτά. Σερβίρετε γαρνίροντας με φρέσκο θυμάρι και τυρί φέτα, εάν επιθυμείτε.