Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ΑΔΕΔΥ χωρίς ΓΣΕΕ απεργεί ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

ΑΔΕΔΥ χωρίς ΓΣΕΕ απεργεί ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

0

Κάλεσμα ΑΔΕΔΥ Ξάνθης για απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία

 

Ποιες αλλαγές φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο

 

Πανελλαδική απεργία προκήρυξε σήμερα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

«Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ. Έτσι ο δημόσιος τομέας απεργεί αλλά ο ιδιωτικός τομέας που εκπροσωπείται από την ΓΣΕΕ όχι καθώς η ΓΣΕΕ δεν συμμετέχει στην απεργία εκτός από κάποια μεμονωμένα εργατικά κέντρα στα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνεται το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης. Το παράδοξο είναι πως το εργασιακό σχέδιο αφορά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα καθώς φέρνει μια σειρά από αλλαγές στις συμβάσεις και στην δεύτερη απασχόληση.

Κάλεσμα ΑΔΕΔΥ Ξάνθης για απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Μπάμπης Ευστρατίου απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζομένους του δημόσιου τομέα για συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία: «Ως ΔΑΚΕ διαφωνούμε σε κάποια άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου όπως την ποινικοποίηση των καταλήψεων και εμπόδισή τους καθώς και την έλλειψη διασφάλισης στην δεύτερη εργασία καθώς και σε κάποια άλλα σημεία. Γι’ αυτό προτείναμε στάση  εργασίας. Ωστόσο στο Γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ επικράτησε η πρόταση του ΠΑΜΕ για άρση του νομοσχεδίου και πανελλαδική απεργία. Κατόπιν αυτού συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ

Η ΓΣΕΕ δεν απεργεί αλλά κατέθεσε τις ενστάσεις της

Η ΓΣΕΕ, που απέρριψε την πρόταση για κήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Πανελλαδικής απεργίας, κατέθεσε μαζί με τους άλλους κοινωνικούς φορείς τις ενστάσεις της για το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, που κυρίως αφορούν τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας, την εργασία σε διαδοχικούς εργοδότες και τις «συμβάσεις κατά παραγγελίαν».

Πιο αναλυτικά, η ΓΣΕΕ ζητεί να καταργηθούν οι διατάξεις για τη θέσπιση της 12μηνης δοκιμαστικής περιόδου και να καθοριστεί η διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου όπως προβλεπόταν αρχικά στους δύο μήνες και με ισχύ μόνο στις σχέσεις εργασίας αορίστου και όχι ορισμένου χρόνου.

Επίσης ζητεί να υπάρξει ρητή πρόβλεψη στον νόμο για την απαγόρευση παροχής εργασίας σε περισσότερους εργοδότες, που είναι, όπως και ο αρχικός εργοδότης, εταιρείες του ίδιου ομίλου. Ακόμα, θα πρέπει να διασφαλίζεται, μέσω εντατικών ελέγχων, ότι δεν παραβιάζεται το ανώτατο όριο όχι μόνο της ημερήσιας, αλλά και της εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των εργαζομένων, που δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ 4 μηνών τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών.

Τέλος, όσον αφορά τις συμβάσεις κατά παραγγελίαν, η ΓΣΕΕ ζητεί «οι συμβάσεις αυτές να μην υπερβαίνουν το 10% των απασχολουμένων της επιχείρησης».

Ποιες αλλαγές φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο

Αλλαγές στα εργασιακά φέρνει το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που έχει ως βασικό άξονα την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα επικαιροποιημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

1)Παράλληλη απασχόληση, με σύνολο ωρών τις 13.

2)Μεγαλύτερα πρόστιμα για την υποδηλωμένη εργασία, από 2.000€ αυξάνεται στα 10.500€.

Ενώ, για τους συνταξιούχους προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που είναι προς δημόσια διαβούλευση:

1)Κατάργηση πέναλτι 30% και παρακράτηση 10-15% του μισθού.

2)Συνταξιούχοι με οφειλές, θα υπάρξει αύξηση πλαφόν στο 30.000€ με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πυροπροστασία του περιαστικού άλσους με την σφραγίδα της JTI

Δωρεά συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και συναγερμού με κάμερες, δεξαμενές για τροφοδοσία ε…