– 75 ml σησαμέλαιο
– 75 ml ηλιέλαιο (μαζί τα δύο λάδια γεμίζουν τα 3/4 μιας κούπας)
– 75 γρ. (λίγο λιγότερο από 2/3 κούπας) ζάχαρη άχνη
– 80 ml (4 κουτ. σούπας) μέλι, σχετικά ρευστό
– 150 ml (3/4 κούπας) φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
– 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
– ξύσμα από 1 πορτοκάλι
– 125 γρ. ταχίνι
– 450 γρ. (3 1⁄2 κούπες) περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
– 50 γρ. (περίπου 1/2 κούπα) πίτουρο βρώμης
– 50 γρ. (5 1⁄2 κουτ. σούπας) σουσάμι
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα δύο λάδια, την άχνη και το μέλι και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ενωθούν. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα (το κρατάμε πάνω από το μπολ με το μείγμα λαδιού-άχνης γιατί αφρίζει).
Το αδειάζουμε στο μπολ, προσθέτοντας επίσης το ξύσμα και το ταχίνι, και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σουσάμι και όλο το πίτουρο βρόμης και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο αλεύρι ή, αντίθετα, λίγο λιγότερο. Το βασικό είναι η ζύμη να γίνει εύπλαστη. Αφήνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και στρώνουμε με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου. Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης σαν καρύδια και τα πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε: σαλίγκαρο, κουλουράκι ή πλεξίδα.
Aραδιάζουμε τα κουλουράκια στο ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν με το ψήσιμο. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.