Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Πώς επηρεάζει ο βραχύς χαλινός τα παιδιά;

Πώς επηρεάζει ο βραχύς χαλινός τα παιδιά;

0

Αρκετοί γονείς αναρωτιούνται αν ο χαλινός της γλώσσας του παιδιού τους είναι φυσιολογικός ή όχι. Αναρωτιούνται κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας, την διαδικασία της σίτησης και της κατάποσης των  παιδιών τους!

 Αρχικά ας ξεκινήσουμε με το ερώτημα : Τι είναι ο χαλινός ;

Ο χαλινός είναι ένας μικρός συνδετικός ιστός που βρίσκετε κάτω από την γλώσσα. Βοηθάει την γλώσσα να παραμένει στην βάση της στοματικής κοιλότητας και της επιτρέπει να κινείτε στο εσωτερικό και εξωτερικό της στοματικής κοιλότητας. Οι κινήσεις αυτές είναι σημαντικές για τον θηλασμό του μωρού, αργότερα στην σίτηση, την ανάπτυξη του λόγου και ομιλίας αλλά και της φυσιολογικής άρθρωσης του παιδιού! 4-10 % των μωρών γεννιούνται με βραχύ χαλινό !

Ο βραχύς χαλινός μπορεί να επηρεάσει αρκετούς τομείς όπως ο θηλασμός, η σίτηση, η κατάποση και η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας των παιδιών !

1.ΘΗΛΑΣΜΟΣ : Κατά την διάρκεια του θηλασμού είναι απαραίτητη η πλήρης κινητικότητα της γλώσσας για να πιέσει τους αδένες του στήθους, να παράγει γάλα, να το ρουφήξει αλλά και να το μετακινήσει προς το φάρυγγα για να πραγματοποιηθεί η κατάποση του. Οι δυσκολίες στην πίεση της γλώσσας και στην κινητικότητα της επηρεάζουν αρκετά την δυνατότητα παραγωγής του γάλατος

2.ΣΙΤΗΣΗ-ΚΑΤΑΠΟΣΗ : Οι δυσκολίες στην κινητικότητα της γλώσσας λόγο του βραχύ χαλινού δυσκολεύουν την μάσηση στερεάς τροφής, παρατηρούνται τάσεις για εμετό ή πνιγμό και προβλήματα στην αισθητικότητα της στοματικής κοιλότητας.

3.ΛΟΓΟΣ-ΟΜΙΛΙΑ : Ένας βραχύς χαλινός εμποδίζει την ανύψωση της γλώσσας προς τα πάνω έτσι δυσκολεύει ή αδυνατεί την άρθρωση κάποιον ήχων όπως :  λ, ρ, δ, θ, τ, ν, μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα της ομιλίας, την διαδοχοκίνηση της γλώσσας για την παραγωγή λέξεων και μπορεί να καθιστά τον λόγο μπερδεμένο και ασαφή.

Ο βραχύς χαλινός επηρεάζει όλα τα παιδιά ;

Ο βραχύς χαλινός είναι ένα σημαντικό ζήτημα, δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια αν θα επηρεάσει ένα παιδί ή όχι. Οι δυσκολίες επιβαρύνονται ή αντισταθμίζονται από την σοβαρότητα της κατάστασης του χαλινού, κατά πόσο επηρεάζει την κινητικότητα της γλώσσας, την ελαστικότητα της μεμβράνης και το μέγεθος της γλώσσας ή του στόματος. Αν ένα παιδί έχει βραχύ χαλινό όμως το μέγεθος της γλώσσας του είναι μεγάλο τότε υπάρχει πιθανότητα να αντισταθμιστεί το πρόβλημα ή και όχι, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το μέγεθος του στόματος του παιδιού!

Σε ποιους ειδικούς απευθυνόμαστε ;

Η παρέμβαση πραγματοποιείτε από τους ειδικούς ΩΡΛ, γναθοχειρουργούς, στοματολόγους κλπ. Ο Λογοθεραπευτής παρεμβαίνει μετά την αποκατάσταση του χαλινού και βοηθάει το παιδί να κατανοήσει και να μάθει να χειρίζεται σωστά την γλώσσα αλλά και να αποκαταστήσει πιθανά αρθρωτικά προβλήματα που δημιούργησε η συνεχής αγκύλωμένη στάση της!

Κόντε -Χασάν Μπουσρά
Λογοθεραπεύτρια (Πτυχιούχος Α ΤΕΙ Πατρών)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μπουσρά Κόντε Χασάν
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…