Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Κοινή απεργία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με αίτημα: «Ποτέ ξανά!»

Κοινή απεργία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με αίτημα: «Ποτέ ξανά!»

0

Απεργιακή συγκέντρωση στο ΕΚΞ με τη συμμετοχή και των δικηγόρων. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σωματείων και φοιτητών και στην κεντρική πλατεία

Κοινή διεκδίκηση και αξίωση των συμμετεχόντων ήταν να μην μείνει κανείς ατιμώρητος, να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους, να στηριχθούν ουσιαστικά οι τραυματίες!

Εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από την Ξάνθη συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ την Πέμπτη 16/03. Κάτω από την σκιά της τραγωδίας των Τεμπών ένωσαν τις φωνές τους και ζήτησαν να αποκαλυφθούν οι πραγματικά ένοχοι κι έπειτα να έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες των πράξεών τους, ώστε το ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ να μη μείνει μόνο στα λόγια, αλλά να γίνει ΠΡΑΞΗ.

Την ημέρα της απεργίας και σε ένδειξη διαμαρτυρίας συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης κι ακολούθως πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. «Δυναμικό» παρών έδωσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης ζητώντας την άμεση ηθική και ψυχική αποκατάσταση τραυματιών και οικογενειών.

Συμμετείχαν και οι δικηγόροι που απείχαν την ημέρα της απεργίας

Απεργιακή συγκέντρωση σωματείων και φορέων πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Κουρέων-Κομμωτών “η Καλλιτεχνική”, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΔΠΘ,  ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος  Οικότροφων Φοιτητών που ξεκίνησε από τα ΠΡΟΚΑΤ ενώ και  η ΕΛΜΕ Ξάνθης, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης και το Σωματείο Καζίνο μετά από πορεία από το Εργατικό Κέντρο ήρθαν στην Κεντρική Πλατεία.

Πραγματοποιήθηκε πορεία των συγκεντρωμένων στους δρόμους της πόλης, που κατέληξε στο χώρο του Πολυτεχνείου, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη τις τελευταίες δύο μέρες μετά από απόφαση Γενικής Συνέλευσης.

Αθ. Σισαμπέρης: «Τα αιτήματα που προβάλλουμε για τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό στις μεταφορές είναι άμεσα»

Ο Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αθανάσιος Σισαμπέρης, ανέφερε στο «Ε»: «Η απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ είναι για το τραγικό δυστύχημα που συνέβη στην κοιλάδα των Τεμπών. Τα αιτήματα που προβάλλουμε για τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό στις μεταφορές είναι άμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών. Επιπλέον, διεκδικούμε σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές, μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας, συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών. Επίσης, ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου, αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές και άμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, όλους τους πολίτες του νομού με σκοπό να βρεθούν μαζί μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε όλοι μαζί να δείξουμε στην Κυβέρνηση  ότι οι ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από όλα».

Χ.Ευστρατίου: «Ζητάμε δικαίωση για τα θύματα των Τεμπών, να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι-Οι πολιτικοί να μην αναμασούν την φράση ‘’οι ιδιωτικοποιήσεις’’»

Συμπληρωματικά, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης, Χαράλαμπος Ευστρατίου, τόνισε: «Η σημερινή κινητοποίηση-απεργία είναι ξεκάθαρα μία κινητοποίηση, η οποία είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Θυμίζουμε και ζητάμε παράλληλα τα θύματα από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών να βρουν δικαίωση. Δηλαδή, να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι, τόσο πολιτικά, όσο και διοικητικά. Λεπτομερέστερα, το γεγονός ότι υπήρχε ένα ανθρώπινο λάθος είναι το μόνο σίγουρο. Αυτό, όμως θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν είχαν εγκατασταθεί από το 2000 και μετά όλα αυτά τα μηχανήματα που βλέπουμε καθημερινά να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Αυτό το μοιραίο δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί, με λίγα λόγια, αν υπήρχε μία ενδοεπικοινωνία. ’’Κατηγορούμε’’, επισημαίνουμε πως ευθύνη φέρει τόσο ο κρατικός ΟΣΕ, όσο και η ιδιωτική εταιρία που ανέλαβε την εξυγίανση και δεν έχει μία ενδοεπικοινωνία για να μπορέσουν τα δύο τρένα να επικοινωνήσουν (…) Είμαστε εδώ για να αιτηθούμε από εδώ και πέρα το ελληνικό κράτος και οι πολιτικοί να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την καθημερινότητα του πολίτη, δηλαδή να μην αναμασούν συνέχεια την φράση ‘’οι ιδιωτικοποιήσεις’’!»

Δ. Χατζηφωτιάδου: «Είμαστε εδώ σε ό,τι χρειαστεί η κοινωνία με σκοπό να βοηθήσουμε και να προστρέξουμε με όποιον τρόπο μας ζητηθεί!»

Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, επεσήμανε: «Οι Πρόεδροι της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων θα δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στη Λάρισα. Αυτό, αναμφισβήτητα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον δικηγορικό κόσμο, διότι νομιμοποιούμαστε με βάση το άρθρο 80 του Κώδικα περί δικηγόρων να παρασταθούμε σε αυτή τη δίκη και να αναζητήσουμε μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές της δίκης ποιοι ευθύνονται για αυτό το τραγικό ατύχημα. Σε όλη την χώρα οι Δικηγορικοί Σύλλογοι συμμετέχουν σήμερα στην πορεία διαμαρτυρίας. Για πρώτη φορά θεωρούμε πως όλη αυτή η διαδικασία είναι πολύ ταχεία και ξεκίνησε το προανακριτικό έργο. Ζητούμε την αποκατάσταση των τραυματιών για την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί και των οικογενειών για την ψυχική οδύνη που έχουν υποστεί οι οικογένειες των θυμάτων. Εν συνεχεία, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Είμαστε εδώ σε ό,τι χρειαστεί η κοινωνία με σκοπό να βοηθήσουμε και να προστρέξουμε με όποιον τρόπο μας ζητηθεί».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία

Οι συμμετοχές στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

-ΑΔΕΔΥ Ξάνθης

-ΙΝΕ ΓΣΕΕ ΑΜΘ

-Σωματείο Χειριστών ΑΜΘ

-Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Ξάνθης

-Σωματείο εργ/λλων Βιομηχανίας Γάλακτος Ξάνθης

-Σωματείο Εργαζομένων Πλαστικών Θράκης

-Σωματείο Εργαζομένων e-value Ξάνθης

-Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Ξάνθης

-ΔΠΜ-Θ Τ40 Ξάνθης- Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ξάνθη

-Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΚΑΠ

-Σωματείο Εργαζομένων GMC

Οι εκπαιδευτικοί στη διαμαρτυρία της κεντρικής πλατείας

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…