Εντυπωσιακή αλληλεγγύη
Ομολογώ πως όχι δεν το περίμενα, αλλά η ανταπόκριση Σωματείων, Συλλόγων, Φορέων της Πολιτείας, της εκκλησίας, ιδιωτών και άλλων, υπήρξε εντυπωσιακή.
Χωρίς καθυστέρηση, με μια διάθεση μοναδική, προσέτρεξαν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στους δοκιμαζόμενους από το σεισμό. Ενήργησαν όλοι με μια διάθεση να προστρέξουν στο δοκιμαζόμενο γείτονα. Να του προσφέρουν την συμπάθειά τους για όσα τραγικά ζούσε αλλά να του στείλουν μαζί και την υλική για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες των επιζησάντων του σεισμού.
Στο θέμα αυτό, ξεπεράστηκαν διαφορές, θρησκείες και άλλα. Υπερίσχυσε ο ανθρωπισμός και το ανθρώπινο συναίσθημα και μόνον.
Γ.Δ.
Δύο οι λαοί που χτυπήθηκαν
Οφείλω μια μικρή υπενθύμιση, τυπική μεν αλλά απαραίτητη. Υπενθυμίζω λοιπόν πως δύο χώρες, δύο λαοί χτυπήθηκαν από το σεισμό προχθές, δύο χώρες που γειτονεύουν. Πρόκειται για την Τουρκία που έπαθε τη μεγαλύτερη ζημιά, αλλά δίπλα είναι χτυπημένο κι ένα μεγάλο τμήμα της Συρίας. Οφείλουμε να μην τον ξεχάσουμε τον Συριακό λαό διότι κι εκείνος βιώνει δύσκολες και τραγικές στιγμές. Και το πιο τραγικό, η περιοχή που χτυπήθηκε από το σεισμό, είναι αυτή την οποία είχε καταλάβει η Τουρκία και υπήρχε πολεμική αντιπαράθεση με τη Συρία.
-Η ζωή είναι ο πιο απίθανος σεναριογράφος από το πλέον ευφάνταστο σενάριο των ανθρώπων…
Γ.Δ.
Πώς τον χαρακτηρίζουμε;
Η σκηνή γύρω στο μεσημέρι στην οδό Κονδύλη. Σε αναμονή ν’ ανάψει πράσινο για να κινηθούν τα αυτοκίνητα. Μπροστά μου Ι.Χ. με πινακίδα από την Ορεστιάδα. Ο οδηγός ανοίγει το τζάμι και πετά έξω το τσιγάρο του χωρίς κανέναν προβληματισμό. Έξω φυσάει αρκετά, υπάρχουν ξερά φύλλα και χόρτα, μια φωτιά είναι πιθανή. Ο οδηγός προφανώς δεν το σκέφτηκε αυτό, προφανώς αυτή την κίνηση την κάνει συχνά, του είναι συνήθεια, αδιαφορεί. Ανάβει το πράσινο, φεύγει και το αποτσίγαρο κύλησε από τον αέρα σε κάποιο σημείο.
Ρωτώ. Πώς θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε τον άνθρωπο αυτόν;
Σίγουρα όχι σοβαρό και υπεύθυνο πολίτη.
Γ.Δ.
Έχουν επίγνωση;
Έωλο παραμένει αν τελικά θα γίνει η συναυλία του τράπερ FY όπως και αν τελικά δεν γίνει τι κυρώσεις θα πληρώσει το Κέντρο Πολιτισμού γιατί για να τον εντάξει στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει υπογράψει. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι τα κριτήρια επιλογής των καλλιτεχνών και κατά πόσο αυτοί αναβαθμίζουν ή υποβαθμίζουν τον θεσμό και αν ταιριάζουν με τον χαρακτήρα του ή όχι. Και βέβαια δεν είναι κριτήριο σωστής και επιτυχημένης επιλογής το πόσο κόσμο θα έχει στην πλατεία μια μέρα που όλος ο κόσμος της Ξάνθης είναι έξω και θα έχει και επισκέπτες. Σ’ ότι αφορά την αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν λίγο καθυστερημένη η δε εμπλοκή του Μητροπολίτη σ’ όλο αυτό άστοχη. Δεν αρκούν οι νουθεσίες, το θέμα είναι αυτοί που αποφασίζουν να έχουν επίγνωση των επιλογών τους.
Μ.Ξ.
Έχει χάσει την αξιοπιστία του
Γελάει, ξεκαρδίζεται στα γέλια παγκοσμίως ο ποδοσφαιρικός κόσμος με όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο της χώρας μας. Τελευταίο (;) καρφί στο φέρετρό του όσα απίθανα συνέβησαν με τα δοκάρια σε γήπεδο της Α΄Εθνικής μάλιστα.
Περιληπτικά· ένας ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ πριν την έναρξη του παιγνιδιού, διαπίστωσε (τι μάτι διαθέτει το άτομο…) ότι η μία εστία του γηπέδου δεν έχει το προβλεπόμενο ύψος! Από κει και πέρα αρχίζει το γέλιο. Βγαίνουν φτυάρια, κασμάδες, μεζούρες για να διορθώσουν το ύψος και στο μεταξύ να βρέχει συνέχεια. Κωμωδία και τραγωδία μαζί.
Κι από πάνω, η ΑΕΚ να κάνει νομικές κινήσεις για να κερδίσει το παιγνίδι στα χαρτιά κι όχι στο γήπεδο. Η απόλυτη ξεφτίλα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν που ήταν απαξιωμένο, τώρα μ’ αυτά τα καραγκιοζιλίκια το τερμάτισε. Γι’ αυτά γελούν οι ξένοι, μέχρι και οι Αφρικανοί.
Το χειρότερο όλων θα είναι σήμερα που θα βγει η απόφαση αντί της επανάληψης του αγώνα να κατοχυρωθεί υπέρ της ΑΕΚ. Μίας ΑΕΚ που αδικεί τον εαυτό της διότι διαθέτει μια εξαιρετική ομάδα.
-Δυστυχώς, χαμένης της αξιοπιστίας, ο κάθε μεγαλοπαράγων κάνει τα πάντα για να διακριθεί η ομάδα του. Με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα.
Γ.Δ.
Έχουν ευθύνες τα κόμματα
Κάποτε, πότε άραγε, τα κόμματα της χώρας μας θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους. Σοβαρή και ν’ αποδεχτούν κι αυτά τις ευθύνες που έχουν, διαχρονικά για την πόλωση, την οξύτητα, την τοξικότητα μεταξύ τους.
Και βέβαια να τις αποδεχτούν και να δεσμευτούν πως θα τις σταματήσουν.
Η εμφάνιση ακραίων κομμάτων, η αυξημένη αποχή από την εκλογική διαδικασία, η απολιτικοποίηση των νέων, είναι αποτέλεσμα της δικής τους αρνητικής συμπεριφοράς.
Το τραγικό είναι πως στα κόμματα, τα μεγάλα κυρίως, τα γνωρίζουν όλα αυτά. Όμως πεισματικά, δεν κάνουν πίσω στο να σταματήσουν αυτήν την χωρίς λογική αντιπαράθεση που διώχνει πολίτες, τους δυσαρεστεί όλη αυτή η άρρωστη κατάσταση της αντιπαράθεσης για την αντιπαράθεση.
Γ.Δ.
Τι κάνουμε;
Αναφέρω τα παραπάνω με αφορμή πως σε λίγο χρόνο θα μπούμε και κανονικά στην επίσημη προεκλογική περίοδο. Η οποία μάλιστα αυτή περίοδος χαρακτηρίστηκε και κρίσιμη.
Τέλος πάντων, το αφήνω το τελευταία ασχολίαστο διότι πάντα κρίσιμες χαρακτηρίζονται στη χώρα μας οι εκλογές.
Δυστυχώς, το πανηγύρι της Δημοκρατίας, η εκλογική διαδικασία, ξεκίνησε ήδη ν’ αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης. Κάπου-κάπου ακούγονται φωνές λογικής, ενότητας, συναίνεσης. Δυστυχώς και άλλες φωνές ακούγονται, άλλα λόγια καθόλου ενωτικά, δημοκρατικά, πατριωτικά.
Με ιδιαίτερη λύπη διαπιστώνει κανείς ότι αντί βελτίωσης των πράξεων και δηλώσεων των κομμάτων υπάρχει μια επιστροφή σε άλλες εποχές όχι ιδιαίτερα ευχάριστες.
-Γυρίζουμε πίσω λοιπόν; Τότε γιατί διαμαρτυρόμαστε που εμφανίζονται τα ακραία αντιδημοκρατικά κόμματα; Τι κάνουμε; Ετοιμάζουμε την υπονόμευση της Δημοκρατίας;
Οι έχοντες την ευθύνη ας την αναλάβουν επιτέλους.
Γ.Δ.
Χουλιγκανισμός
Το φαινόμενο το έχουμε δει δεκάδες φορές στα γήπεδα. Αλλά και στα καφενεία, σε παρτίδες τάβλι. Ο ποδοσφαιριστής που αισθάνεται βαριά και ντροπιαστική την ήττα που έρχεται και βλέπει πρωτάθλημα και πριμ να απομακρύνονται ρίχνει κουτουλιά στο κεφάλι του αντιπάλου, προκαλώντας σύρραξη και επεισόδια στον αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες.
Ομοίως, ο ταβλαδόρος, χωρίς καν αντίστοιχο σοβαρό κίνητρο, κλείνει με μανία το τάβλι, βρίζοντας τον συμπαίκτη, την τύχη του, το… πειραγμένο ζάρι, μέχρι και τους θαμώνες επειδή δεν τον υποστηρίζουν αρκετά.
-Τελευταία το βλέπουμε και στην πολιτική ζωή με ύβρεις, απειλές, τοξικότητα, ανένδοτους και κραυγές ότι η δημοκρατία κινδυνεύει. Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Η χώρα μας ανέβηκε 9 θέσεις από το 2019 στο λεγόμενο «δείκτη δημοκρατίας» καταλαμβάνοντας την 25η θέση διεθνώς.…
Κ.Γ.
Γιατί εμπλέκουν τον Μητροπολίτη;
Παγίως η εφημερίδα μας σαρανταπέντε χρόνια τώρα, θεωρούσε πως δεν είναι απαραίτητη η εμπλοκή των εκπροσώπων της εκκλησίας με τις κοσμικές υποθέσεις του τόπου.
Πιστεύουμε πως οι ρόλοι Κράτους και Εκκλησίας πως είναι διακριτοί και δεν είναι σωστή η εμπλοκή του ενός στα πεπραγμένα του άλλου.
Ως εκ τούτου σεβόμαστε απόλυτα το ρόλο και την αποστολή του Μητροπολίτη Ξάνθης στην επαρχία μας. Παράλληλα του αποδίδουμε τον προσήκοντα σεβασμό, τόσο στο πρόσωπό του όσο βεβαίως και στο αξίωμά του.
Αφορμή για τα παραπάνω, οι δηλώσεις και παροτρύνσεις κάποιων να επέμβει ο Μητροπολίτης και να ζητήσει την απαγόρευση της εμφάνισης ενός καλλιτέχνη στις γιορτές της πόλης.
Αλίμονο, είναι δυνατόν ένας πνευματικός Πατέρας ν’ ασχολείται με τέτοιες υποθέσεις;
Αποτελεί, κατά την ταπεινή μας γνώμη, μείωση του ρόλου και της αποστολής ενός ιεράρχη, που καλείται να εμπλακεί σε άσχετη υπόθεση την οποία άλλοι έχουν την ευθύνη ν’ αντιμετωπίσουν.
Αλίμονο εάν κάποιοι θεωρούν τους ιεράρχες διαιτητές, αστυνόμους ή οτιδήποτε άλλο για επίλυση διαφορών.
-Περισσότερος σεβασμός αγαπητοί.
Γ.Δ.
«Ευχαριστώ Ελλάδα» (Tesekkürler Yunanistan)
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν τις τελευταίες ώρες Τούρκοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστώντας την χώρα μας για τη συμβολή της στη διάσωση επιζώντων κάτω από τα ερείπια μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.
Έως αυτή την ώρα οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ είχε ως αποτέλεσμα να απεγκλωβιστούν από τα συντρίμμια ένας άνδρας 50 ετών, μια γυναίκα, ένα αγόρι 15 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.
Το βίντεο με τους διασώστες της ΕΜΑΚ να αγκαλιάζονται μετά την πετυχημένη διάσωση ενός μικρού κοριτσιού, έγινε viral και σχολιάστηκε θετικά στα κοινωνικά δίκτυα, με Τούρκους χρήστες να εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την Ελλάδα. Μερικές χαρακτηριστικές αναρτήσεις: «Κοιτάξτε αυτή είναι η ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Αυτοί οι άντρες είναι χαρούμενοι και κλαίνε γιατί έβγαλαν σώα την 6χρονη Τουρκάλα από τα χαλάσματα. Είναι χαρούμενοι που κατάφεραν να σώσουν το 6χρονο κορίτσι και δεν το άφησαν να πεθάνει. Χωρίς αυτούς, ίσως να μην είχε σωθεί. Χαίρομαι που ήρθαν».
«Θα σε θυμάμαι με αυτή τη φωτογραφία. Όχι με τον πόλεμο που έγινε πριν από δεκαετίες. Ευχαριστώ Ελλάδα».
«Όσοι έλεγαν πως θα μπουν στην Ελλάδα σε μια νύχτα, δεν πήγαν κάτω από τα ερείπια για να σώσουν έναν πολίτη. Οι Έλληνες ωστόσο που θεωρούσαν εχθρό, το έκαναν»!
Μ.Ξ.