-1200 γρ. χταπόδι
-300 γρ. κριθαράκι μέτριο
-1 κρεμμύδι
-150 γρ. ντομάτες, τριμμένες
-1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
-3 κόκκους μπαχάρι
-2 κουταλάκια του γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
-150ml κόκκινο κρασί
-1 δαφνόφυλλο
-1 κουταλιά της σούπας ξύδι
-1200ml ζεστό νερό
-50ml ελαιόλαδο
-Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-Αλάτι
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, το ξύδι και το δαφνόφυλλο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Όταν το χταπόδι κοκκινίσει, βγάλει όλα του τα υγρά και να μαλακώσει, το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Στην ίδια κατσαρόλα που προετοιμάσαμε το χταπόδι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, τον τοματοπελτέ και το κρασί, ανακατεύουμε και «ξύνουμε» την κατσαρόλα με την κουτάλα. Μόλις μελώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχάρια, το κόκκινο πιπέρι, το χταπόδι, 500ml από το νερό, αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε για 20’ και προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερό σε δύο δόσεις. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά και μόλις χυλώσει το κριθαράκι, περίπου 20’ μετά, αποσύρουμε.
Σερβίρουμε το χταπόδι με το κριθαράκι με φρέσκο θυμάρι.