Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ανθή Γκέρμαν : η μεγάλη επιστροφή στην Ξάνθη ;

Ανθή Γκέρμαν : η μεγάλη επιστροφή στην Ξάνθη ;

0
Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Καθηγητής

Η Ανθή έχει κρατήσει και φυλά με πολύ αγάπη το ντοσιέ με έργα από κάρβουνο, που είχε απ’ την Σχολή Παυλίδη, στην Ξάνθη. Το κοιτά με νοσταλγία και θυμάται τότε που συνέβαλλε στην δημιουργία της σχολής. Μαζί με τα θυμίσματα και τις ιστορίες απ’ τον παρελθόν, η Ανθή κάνει όνειρα για το μέλλον. Θέλει να «επιστρέψει» στην Ξάνθη και να βοηθήσει όπως παλιά την τέχνη και τον Πολιτισμό. Κατά καιρούς μιλά για τα σχέδια της στην Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης. Έναν καλλιτεχνικό χώρο που τον γνωρίζει καλά όσο λίγοι.

Με μεγάλη χαρά η Ανθή δηλώνει: «….θα ήθελα να έρχομαι στην Ξάνθη και να κάνω μαθήματα με κάρβουνο, σε κάποιο ζωγραφικό τμήμα που θα λειτουργεί στην Πινακοθήκη. Το ερχόμενο προσεχές διάστημα θα ήθελα να φέρω μια έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής. Έχω δίπλα μου πολλούς φίλους και άτομα που θα βοηθήσουν….»

Θυμάμαι που είχα διαβάσει την αναφορά του ζωγράφου Απόστολου Λάβδα, που είχε γράψει : «η Ανθή έχει έναν πολύ έντονο χαρακτήρα και δυναμισμό. Αγαπά την Τέχνη και αφοσιώνεται σε αυτήν. Οι πίνακες της έχουν στοιχεία ιμπρεσιονισμού και εξπρεσιονισμού με έντονους χρωματισμούς. Αγάπησε την πατρίδα της την Ξάνθη κι είχε δημιουργήσει σ’ αυτήν το «Κέντρο Τέχνης Γκέρμαν» στην παλιά Πόλη. Με πολύ αγάπη, συνέβαλε ουσιαστικά σ’ έναν πυρήνα Τέχνης, όπου μπορούσαν να εκφραστούν όλες οι καλλιτεχνικές ανησυχίες και προωθώντας τις Εικαστικές Τέχνες…».

Η αλήθεια είναι ότι η Ανθή Γκέρμαν εξακολουθεί να αποτελεί κεφάλαιο στον Πολιτισμό της Ξάνθης. Και μάλιστα «διαθέσιμο», όπως δηλώνει η ίδια. Θα ήταν κρίμα να μην μπορέσουμε να το εκμεταλλευτούμε. Τις όποιες φορές που μπορεί να έρχεται στην Ξάνθη, είναι σίγουρο ότι τελικά θα αποδειχτούν πολύτιμες. Όχι ότι έλειψε ποτέ στην πόλη η εικαστική πνοή. Ούτε οι άνθρωποι και τα επιτεύγματα τους. Πάντα όμως είναι ευπρόσδεκτη μια περαιτέρω βοήθεια και συμμετοχή. Αρκεί  και η Ξάνθη να τους καλοδέχεται. Έχοντας και φροντίζοντας τους πολιτιστικούς της χώρους, τους θεσμούς και τις εκδηλώσεις. Πάνω απ’ όλα μεριμνώντας για την εικαστική και πνευματική τροφή των πολιτών της. Γιατί κι αυτή είναι απαραίτητη απ’ τη μεριά της.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επτά λέξεις που προκαλούν «πονοκέφαλο»

1.Κλασικά Στα ελληνικά, γράφεται με ένα σ. Στην καθαρεύουσα γραφόταν όντως ως: κλασσικά. 2…