-1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια
-1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
-200 γρ. μανιτάρια portobello, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
-250 γρ. κριθαράκι, μέτριο
-400 γρ. ντομάτα, κονκασέ
-200 ml ζωμό λαχανικών
-500 γρ. αρακά, κατεψυγμένο
-½ μάτσο βασιλικό, ψιλοκομμένο
-Αλάτι, Πιπέρι
-Ελαιόλαδο
Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το καρότο, τα μανιτάρια και σοτάρουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει το κριθαράκι.
Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το ζωμό λαχανικών, κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο και σιγομαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Τα τελευταία 5 λεπτά βρασίματος, προσθέτουμε τον αρακά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε εκ νέου.
Μόλις χυλώσει το φαγητό, προσθέτουμε το βασιλικό και σερβίρουμε το κριθαράκι ζεστό.