-4 κυδώνια
-600 γρ. κιμά, μοσχαρίσιο
-1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-100 ml λευκό κρασί
-50 γρ. κουκουνάρι
-50 γρ. σταφίδες, σουλτανίνα
-350 ml ζωμό λαχανικών
-¼ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
-½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
-½ κ.γ. σουμάκ
-Χυμό από 1 λεμόνι
-Αλάτι, Πιπέρι
-Ελαιόλαδο
-Μαϊντανό, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Κόβουμε τα κυδώνια στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους που έχουν και με ένα κουτάλι καθαρίζουμε προσεκτικά το εσωτερικό τους φροντίζοντας να αφήσουμε λίγη ψίχα στα κυδώνια. Την ψίχα που αφαιρέσαμε δεν την πετάμε, αλλά την ψιλοκόβουμε και την κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ. Έπειτα, μεταφέρουμε τα κυδώνια σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με νερό, μέχρι να τα καλύψει, και το χυμό λεμονιού.
Ύστερα, τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, την ψίχα από τα κυδώνια που κρατήσαμε στην άκρη και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα τον κιμά, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Αμέσως μετά, σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Αφού εξατμιστεί, αδειάζουμε μέσα το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το σουμάκ, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, το ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε εκ νέου και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φύγει όλη η υγρασία .
Κατόπιν, απλώνουμε τα κυδώνια σε ένα ταψί του φούρνου, τα γεμίζουμε με το περιεχόμενο της κατσαρόλας (όση γέμιση περισσέψει, την αδειάζουμε μέσα στο ταψί, στα κενά ανάμεσα από τα κυδώνια). Τέλος, ψήνουμε τα κυδώνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 30 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, σερβίρουμε τα κυδώνια ζεστά πασπαλίζοντας τα με φρέσκο μαϊντανό.