Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ένας σκόρος κι ένα παραμύθι

Ένας σκόρος κι ένα παραμύθι

0

«Κι α σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές

είναι γιατί τ’ ακούς γλυκότερα»

Γιώργος Σεφέρης

Νατάσα Μιχαηλίδου Αρχαιολόγος-μουσειολόγος-ξεναγός

Πώς μπήκε ένας σκόρος στο Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης;

Τι δουλειά έχει εκεί; Τι θα βρει, τι θα δει, τι θα φάει;

Το αρχοντικό Χασιρτζόγλου που στεγάζει σήμερα το Λύκειον των Ελληνίδων βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης.

Όλοι το βλέπουμε περπατώντας στους δρόμους της, για αυτό ίσως το θεωρούμε και δεδομένο πια. Πόσο καλά όμως το γνωρίζουμε;

Πόσο καλά το γνωρίζουμε και μάλιστα όχι μόνο με την αίσθηση της όρασης;

Οι παλιοί Ξανθιώτες έλεγαν για το κατάστημα υφασμάτων που λειτουργούσε αρχικά στο ισόγειο: «Το πήρα από του Χασιρτζόγλου», δημιουργώντας έτσι ένα ιδιότυπο διαφημιστικό σποτάκι.

Οι σύγχρονοι ξανθιώτες γνωρίζουν το κτίριο ως τον χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων. Τι είναι αυτό που συνδέει παιγνιωδώς την αρχική χρήση του κτιρίου με τη σημερινή; Ένας σκόρος!

Αν θέλετε να ανακαλύψετε πώς γίνεται αυτό, ελάτε στη δράση που αφορά σε παιδιά 8 έως 12 ετών την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα.

Στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2022 ένας σκόρος και ένα παραμύθι θα μας βοηθήσουν να παίξουμε, να εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε μόνοι μας παλιές ιστορίες και ανθρώπους που κρύβει το κτίριο του αρχοντικού Χασιρτζόγλου.

Στο πλαίσιο των δράσεων του Λυκείου που απευθύνονται σε παιδιά εντάσσεται και το πρόγραμμα «Ένας σκόρος στο Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης». Το πολιτιστικό αυτό πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τη γράφουσα, που υλοποιεί εδώ και 11 χρόνια τους «μικρούς αρχαιολόγους της Θράκης».

Το σύνολο αυτό εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ξεναγήσεων έχει στόχο να προσεγγίσουν μικροί και μεγάλοι μέσα από βιωματικές δράσεις τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής.

Χιλιάδες παιδιά της ευρύτερης ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα και τις ξεναγήσεις αυτές και έχουν εντάξει με αγάπη και προβληματισμό μνημεία της περιοχής στις παιδικές τους αναμνήσεις.

Στις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης, που επανέρχονται δριμύτερες, το αρχοντικό Χασιρτζόγλου, το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης και η γράφουσα σας περιμένουν επίσης με αγάπη. Μαζί τους κι ένας σκόρος…

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Νατάσα Μιχαηλίδου
  • Ένας «Ευρωπαϊκός» χώρος άθλησης….στην Ξάνθη μας

    Ανοίγεις την καγκελόπορτα και μπαίνεις στην αυλή. Ψάχνεις να βρεις, να δεις. Σου είπαν για…
  • Περί Μονταζιέρας

    Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …
  • Η φωνή σας

    Γράφει η Χρύσα Μπαΐρα Η φωνή σας… σαν γιασεμιού ευωδιά, μες στα πηχτά σκοτάδια γύρω&…
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας «Ευρωπαϊκός» χώρος άθλησης….στην Ξάνθη μας

Ανοίγεις την καγκελόπορτα και μπαίνεις στην αυλή. Ψάχνεις να βρεις, να δεις. Σου είπαν για…