-1 μικρή μελιτζάνα φλάσκα, σε κυβάκια 3 εκ.
-3 κουτ σούπας ε.π. ελαιόλαδο
-½ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
-1 μεγάλη σελίδα σκόρδο, λιωμένη
-1 πρέζα μπούκοβο καυτερό
-400 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα κονκασέ ή ντομάτες ώριμες στην εποχή τους
-200 γρ. πέννες
-20 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη, για το σερβίρισμα
-1 χούφτα φύλλα βασιλικού
-αλάτι
Βάζουμε τη μελιτζάνα σε ένα μεγάλο μπολ και την αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη μελιτζάνα. Τη μαγειρεύουμε για 5΄ γυρίζοντάς την από όλες τις πλευρές τακτικά μέχρι να καεί η φλούδα της. Τη ρίχνουμε σε ένα μπολ και την ψιλοκόβουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με1-2 κουτ. σούπας νερό για 5΄ ή μέχρι να γίνει διάφανο, προσθέτοντας επιπλέον νερό αν αρχίσει να καίγεται. Κατόπιν, ρίχνουμε το σκόρδο, το μπούκοβο, και σοτάρουμε για 1΄. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και ½ φλιτζάνι νερό. Αλατίζουμε. Ρίχνουμε στη σάλτσα τη μελιτζάνα και τη σιγοβράζουμε για 20΄-30΄ ή μέχρι η σάλτσα να συμπυκνωθεί.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία ή λίγο λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο (αλ ντέντε). Τα σουρώνουμε κρατώντας 1/2 φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν. Τα ρίχνουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε, προσθέτοντας λίγο από το νερό αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή. Προσθέτουμε τα 3/4 του τυριού και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε σε δύο πιάτα, γαρνίρουμε με το υπόλοιπο τυρί και τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.