375 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα (3/4 από το σακουλάκι)
1 κουταλιά της σούπας σόδα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φύλλα δάφνης
ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα σε σκόνη
Αλάτι, πιπέρι
νερό ή ζωμό λαχανικά
1 φλιτζανάκι του καφέ μανέστρα
χυμός από ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό από βραδύς και μισή ώρα πριν τα βράσουμε ρίχνουμε μέσα στο νερό 1 κουταλιά της σούπας σόδα.
Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε ελαφρώς.
Στο μεταξύ σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα ρεβίθια, αλάτι, πιπέρι, φύλλα δάφνης, μουστάρδα σε σκόνη και νερό ή ζωμό (ή και τα δύο) έτσι ώστε να τα σκεπάζει με το παραπάνω.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστή την κατσαρόλα και προς το τέλος ρίχνουμε τη μανέστρα.
Προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 10 λεπτά ακόμη και τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού στον οποίο έχουμε διαλύσει το ταχίνι.
Έτσι έχουμε μία αρκετά πηχτή, νόστιμη και θρεπτική σούπα.