Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Χριστόψωμο με καρύδια

Χριστόψωμο με καρύδια

0

-600 γραμ. αλεύρι

-300 γραμ. αλεύρι τσουρεκιού

-200 γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης

-100 γραμ. πρόβειο γιαούρτι με πέτσα

-60 γραμ νωπή μαγιά

-2 κ.σ. μέλι

-1½ κ.σ. αλάτι

-100 γραμ. ψιλοκομμένα καρύδια

-1 πρέζα μπαχάρι

-1 πρέζα μοσχοκάρυδο

-2 πρέζες μαστίχα 1/2 κ.γ. μαχλέπι

-700ml νερό χλιαρό

Για το στόλισμα

-καρύδια ολόκληρα (με το κέλυφος)

-γαρίφαλα (καρφάκια)

-αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα)

-σταφίδες μαύρες

-σουσάμι

-διάλυμα αυγού (κρόκος + 2 κ. σ. γάλα)

Βάζουμε σε λεκάνη ζυμώματος όλα τα είδη αλευριού και τα ανακατεύουμε με το χέρι. Ενεργοποιούμε τη μαγιά διαλύοντάς τη σε κανάτα μαζί με το μέλι και το 1/2 ποτήρι νερό. φήνουμε για 8΄-10΄ σκεπασμένη τη μαγιά να ενεργοποιηθεί (να αφρίσει ελαφρά η επιφάνειά της). Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το γιαούρτι, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε το αλάτι στο υπόλοιπο χλιαρό νερό και τ’ ανακατεύουμε. Το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι όλα τα υλικά να μαζευτούν σε ζύμη. Όταν γίνει αυτό προσθέτουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 8΄-10΄ μέχρι να αφρατέψει. Τοποθετούμε τη ζύμη για το χριστόψωμο σε μεγάλο λαδωμένο βαθύ μπολ. Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα αν είναι σε χλιαρό σημείο ή γύρω στις 2 ώρες αν είναι στον πάγκο.Αφού κάνει η ζύμη το πρώτο φούσκωμα την ξαναβγάζουμε στον πάγκο. Την πιέζουμε να ξεφουσκώσει τελείως. Κόβουμε ένα κομμάτι όσο ένα μήλο και το κρατάμε στην άκρη για το στόλισμα του χριστόψωμου.

Δίνουμε σφαιρικό σχήμα στη ζύμη και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί Νο 30 ή 32. Την πιέζουμε ελαφρά  με τις παλάμες σε όλη την επιφάνεια ώστε να ισιώσει η επιφάνεια και να γίνει ισόπαχο το ψωμί. Πλάθουμε με το μικρό κομμάτι που κρατήσαμε δύο φιτίλια και τα τοποθετούμε σταυρωτά πάνω στο ψωμί. Βάζουμε στο κέντρο ένα καρύδι και γύρω γύρω τόσα καρύδια όσα είναι τα μέλη της οικογένειας.

Γαρνίρουμε κατά μήκος του σταυρού με αμύγδαλα και μπήγουμε γαρίφαλα. Σκεπάζουμε το χριστόψωμο και το αφήνουμε να ανέβει ξανά και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.  Το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί. Θα χρειαστούν 40΄ αν είναι σε ζεστό σημείο ή 1 ώρα περίπου αν είναι στον πάγκο.  Τότε, αλείφουμε προσεκτικά με πινέλο το ψωμί με το διάλυμα αυγού. Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για 50΄ με 1 ώρα να ροδίσει και να φουσκώσει.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μπιφτέκια σολομού

-500 gr. φιλέτο σολομού ψιλοκομμένο σαν κιμάς -2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα -1/2 χούφτα …