Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Ντοματόρυζο

Ντοματόρυζο

0

350 γραμ. ρύζι Καρολίνα

1/2 λεμόνι

250 γραμ. ντοματίνια μακρόστενα

500 γραμ. ντομάτες μακρόστενες (πομοντόρια)

60 γραμ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. κοφτή πελτέ ντομάτας

1 ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες

500 γραμ. φρέσκια τριμμένη ντομάτα

500 γραμ. νερό ζεστό

Αλάτι, πιπέρι

1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο

1 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό {Για το σερβίρισμα}

Γιαούρτι

Ελαιόλαδο

Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ με νερό και το αφήνουμε να σταθεί για 10’ και στη συνέχεια το ξεπλένουμε σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει όλο το άμυλο. Στύβουμε χυμό από 1/2 λεμόνι στο ρύζι και το αφήνουμε στο σουρωτήρι μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε τις μακρόστενες ντομάτες (πομοντόρια) στα 4 και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.  Τις ζουλάμε ελαφρά με τα χέρια να βγάλουν τον χυμό τους. Τις αφήνουμε στην άκρη. Τρίβουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σπάμε το σκόρδο. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και τα σοτάρουμε για 2’ σε δυνατή φωτιά να αρπάξουν λίγο χρώμα εξωτερικά. Προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες και όσα ζουμιά έχουν βγάλει και αφήνουμε τις ντομάτες να βράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να μείνουν στο λάδι τους για περίπου 7’ με 10’. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σπασμένο. Σοτάρουμε για 2-3’ να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πελτέ. Τρίβουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας να μοσχοβολήσει. Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τις τριμμένες ντομάτες στο ντοματόρυζο και το νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το ρύζι να βράσει περίπου 13-15’.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο ντοματόρυζο προς το τέλος του βρασμού. Πασπαλίζουμε με τα βότανα. Ανακατεύουμε. Σβήνουμε το ντοματορυζο όσο ακόμα είναι ζουμερό. Πρέπει να θυμίζει πηχτή σούπα με υγρασία.  Ρίχνουμε 2 παγάκια στο ντοματόρυζο, ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε με μία πετσέτα για 10 λεπτά να χυλώσει.

Σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο αγουρέλαιο, με λίγο φρέσκο πιπέρι και λίγο γιαούρτι ή ξινομυζήθρα. Γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου και βασιλικού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πικάντικο χοιρινό μαγειρεμένο σε μαύρη μπίρα

-Ένα κομμάτι χοιρινό λαιμό γύρο στα 3 κιλά -500 ml μαύρη μπύρα -3 μέτριες γλυκοπατάτες χον…