400γρ. παπαρδέλες
150 γρ. μασκαρπόνε
160 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού, ψιλοτριμμένο
2 μέτριες γλυκοπατάτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. νιφάδες τσίλι
120 γρ. φουντούκια χοντροαλεσμένα
Θαλασσινό αλάτι και χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
Τοποθετείτε τις κομμένες γλυκοπατάτες σε ταψί φούρνου στο οποίο έχετε στρώσει χαρτί ψησίματος. Περιχύνετε με ελαιόλαδο, προσθέτετε θαλασσινό αλάτι και χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι. Πασπαλίζετε με τις νιφάδες τσίλι και ανακατεύετε τις γλυκοπατάτες.
Ψήνετε για 20 λεπτά στους 200 °C. Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και πασπαλίζετε με τα ψιλοκομμένα φουντούκια. Ξαναβάζετε το ταψί στον φούρνο και ψήνετε για 10 λεπτά ακόμη.
Βράζετε 400 γραμμάρια παπαρδέλες ώσπου να γίνουν αλντέντε. Κρατάτε 125 ml από το νερό του βρασίματος. Σουρώνετε τα ζυμαρικά.
Ξαναβάζετε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και προσθέτετε το μασκαρπόνε, το λεμόνι και το νερό του βρασίματος που είχατε κρατήσει.
Σερβίρετε αφού ανακατέψετε με τις γλυκοπατάτες και πασπαλίσετε με την τριμμένη παρμεζάνα.