Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Αρνάκι ψητό στη γάστρα με αγκινάρες και αρακά

Αρνάκι ψητό στη γάστρα με αγκινάρες και αρακά

0

-1½ κιλό αρνίσιο κρέας, κομμένο σε μερίδες, χωρίς κόκαλο

-1 μάτσο φρέσκα ανάμεικτα μυρωδικά (δυόσμος, μάραθος, μαϊντανός, ρίγανη) + επιπλέον για το σερβίρισμα

-10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

-4 σκελίδες σκόρδου

-2 πράσα

-1 κρεμμύδι ξερό

-6 μικρές αγκινάρες

-Χυμός από 2 λεμόνια

-100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το σερβίρισμα

-200 γρ. λευκό ξηρό κρασί ή ρετσίνα

-200 γρ. αρακάς

-Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καθαρίζουμε το κρέας από το περιττό λίπος και το κόβουμε σε μερίδες. Κάνουμε «μασάζ» στο κρέας με φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι και το αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη για 1 ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μεταξύ, πλένουμε και ξεχωρίζουμε τα φύλλα των μυρωδικών. Ψιλοκόβουμε τους μίσχους των μυρωδικών, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τα πράσα και το ξερό κρεμμύδι. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στη μέση και τις διατηρούμε σε κρύο νερό με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας. Βάζουμε μια γάστρα σε δυνατή φωτιά, να κάψει καλά. Ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και τα κομμάτια κρέατος. Όταν ροδίσουν από όλες τις πλευρές, τα βγάζουμε .

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Ρίχνουμε στη γάστρα, την οποία βάζουμε σε χαμηλή φωτιά (στην εστία), το πράσο, το φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, τους μίσχους, το σκόρδο και με μία πρέζα αλάτι, μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το κρέας, δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς, σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε νερό τόσο που να καλύπτεται το κρέας μέχρι τα 2/3. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και τη βάζουμε στον φούρνο για 2 ώρες, να μαλακώσει το κρέας. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο αν κόβεται εύκολα με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τον αρακά, τα φύλλα μυρωδικών και σκεπάζουμε ξανά τη γάστρα. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε στο αλάτι. Κρατάμε το φαγητό ζεστό μέχρι να το σερβίρουμε. Στο πιάτο βάζουμε πρώτα αγκινάρες, αρακά, από πάνω μία μερίδα κρέας, λίγα φύλλα φρέσκα μυρωδικά, μερικές σταγόνες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι.

Δεν παραμαγειρεύουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά για να κρατήσουν τη ζωντάνια, το άρωμα και το χρώμα τους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πικάντικο χοιρινό μαγειρεμένο σε μαύρη μπίρα

-Ένα κομμάτι χοιρινό λαιμό γύρο στα 3 κιλά -500 ml μαύρη μπύρα -3 μέτριες γλυκοπατάτες χον…