Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Μελιτζανόπιτα σαν μουσακάς ρολό

Μελιτζανόπιτα σαν μουσακάς ρολό

0

-1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες

-έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για τα φύλλα

-3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριου μεγέθους, σε κυβάκια

-400γρ. κιμά μοσχαρίσιο

-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

-1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

-2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη

-1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε λίγο νερό (προαιρετικά)

-1 ξυλάκι κανέλας

-1 φύλλο δάφνης

-1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

-2 κουτ. σούπας μαντζουράνα ψιλοκομμένη

-1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

-αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

-3 κουτ. σούπας βούτυρο

-3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-400ml γάλα χλιαρό

-1 αβγό

-1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη

-αλάτι, πιπέρι

 

Αλατίζετε τις μελιτζάνες και μετά από 15 λεπτά τις ξεπλένετε με άφθονο νερό και τις στύβετε ελαφρά με το χέρι. Στρώνετε ένα ρηχό ταψάκι με χαρτί ψησίματος και τις αραδιάζετε μέσα. Τις ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Σοτάρετε στο μισό ελαιόλαδο το τριμμένο κρεμμύδι για 1 λεπτό. Προσθέτετε τον κιμά και σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το ξύλο της κανέλας και τη δάφνη, την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και τον διαλυμένο πελτέ. Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε σε ήπια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα του κιμά. Αφαιρείτε την κανέλα και τη δάφνη και προσθέτετε τον μαϊντανό και τη μαντζουράνα. Ανακατεύετε και αφήνετε τον κιμά να κρυώσει.

Για την μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο και ρίχνετε μέσα το αλεύρι. Ανακατεύετε με αβγοδάρτη να πάρετε μια ομοιογενή πάστα και την ψήνετε λίγο ακόμα. Προσθέτετε το γάλα τμηματικά και ανακατεύοντας διαρκώς με τον αβγοδάρτη. Όταν πήξει η κρέμα την κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη φέτα, το αβγό και ανάλογο αλατοπίπερο.

Στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο αλείφοντας το καθένα με ελαιόλαδο. Απλώνετε τις μισές ψημένες μελιτζάνες αφήνοντας τριγύρω μια απόσταση 4 δαχτύλων (στο πάνω μέρος του φύλλου αφήνετε μεγαλύτερο περιθώριο), από πάνω απλώνετε το μισό κιμά και τέλος τη μισή μπεσαμέλ. Διπλώνετε την πίτα σε ρολό φέρνοντας τα πλαϊνά φύλλα πάνω από τη γέμιση για να τη συγκρατήσει και τοποθετείτε το ρολό σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και με τη ραφή από κάτω.

Ετοιμάζετε και το δεύτερο ρολό και τα ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, στους 175οC μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αφήνετε να κρυώσει η πίτα, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέικ λεμονιού με φράουλες

-250 γρ. (1 1/4 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη -250 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) Φαρίνα -3 αυγά -75 γρ. …