Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Πλησίον Ανάσταση

Πλησίον Ανάσταση

0

Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος

να ‘ν’ ήμερος να ‘ναι άκακος

λίγο φαΐ λίγο κρασί

Χριστούγεννα κι Ανάσταση

Οδυσσέας Ελύτης

 

Όλα βρίσκονται πλησίον. Όπως και ο πλησίον. Πλησίον μας, βρίσκονται οι ποιητές, οι μελωδοί, οι ζητιάνοι των λέξεων και των ευγενειών φωτισμένοι από αγάπη.

Πλησίον οι φτωχοί και οι πένητες. Εκείνοι που απλώνουν το χέρι, για την ευλογημένη βοήθεια που σπανίως έρχεται. Μα κυρίως, πλησίον βρίσκονται όσοι δεν απλώνουν το χέρι για να γυρέψουν αλλά αναζητούν με τα μάτια τον Άνθρωπο.

Αυτούς τους πλησίον, που ποτέ δεν σκεφτήκαμε, που ποτέ δεν μας ζήτησαν, αυτούς, και είναι χιλιάδες, ας τους αναζητήσουμε εμείς, με όποια διακριτικότητα.

Αγάπα τον πλησίον ως εαυτόν. Η εντολή που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ας κατανοήσουμε τους μη έχοντες αργύρια και ας μοιραστούμε τη δική μας Ανάσταση, που έρχεται μόνον όταν δίνεις. Που σε πληρώνει ευθύς με αξιοπρέπεια, συγκίνηση, ήθος και πνευματική ολοκλήρωση.

Όποιος δίνει και από το υστέρημά του, αν χρειαστεί, είναι ο πλούσιος. Όποιος συμπάσχει εμπράκτως είναι ο τυχερός. Όποιος με ευγένεια, πραότητα, σεβασμό ανησυχεί για τον πλησίον, είναι ο ευλογημένος.

Σε καιρούς μάλιστα φθόνου, διχασμού, αρρωστημένων εγωισμών, μικροπρεπειών και ανθρώπινων μεταλλάξεων, νικώντας τα πάθη γίνεσαι Άνθρωπος.

Σε εποχές ψυχικά διαταραγμένες, όποιος μένει όρθιος με αρχές, με αξίες, με όραμα είναι αυτός, που προσδοκά πραγματικά Ανάσταση. Για να γεμίσει με χαρά από τα επιτεύγματα του πλησίον. Για να χαρεί με τη χαρά και να αγκαλιάσει με στοργή κάθε λύπη.

Η Ανάσταση είναι και αυτή προσωπική και εσωτερική υπόθεση, που σε οδηγεί με ασφάλεια στην πνευματική και ψυχική υγεία και εν τέλει στη δικαίωση. Ανάσταση είναι να σέβεσαι και να ακούς τους σοφότερους. Να υπακούς στις αιώνιες Γραφές.

Ανάσταση είναι η στιγμή που ξεπερνάς τα πάθη, παραδέχεσαι τα λάθη και νιώθεις πλησίον σε ό,τι μπορεί να σε κάνει Άνθρωπο.

Ανάσταση είναι μια ματιά που αλλάζει ζωές. Μια σπίθα από ένα κερί, που άσβεστο καίει μέσα μας, για να φωτίσει κάθε τι το καλό και αγαθό.

Ας αναζητήσουμε τον πλησίον. Υπάρχει, μας περιμένει και τον έχουμε ανάγκη.

Καλή Ανάσταση.

 

Δημήτρης Αβούρης

Συγγραφέας-Αφηγητής Παραμυθιών

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Κανένα σοκ!

    Με φωτιά και με τσεκούρι πάντα ο κόσμος προχωρεί Νίκος Γκάτσος Είμαστε μάρτυρες μιας καθημ…
  • Φλούδα ελπίδας

    Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία Παροιμιακή ρήση Τι φρούδα, τι φλούδα το ίδιο είναι, αφού είναι…
  • Φωτισμοί

    Φως το χέρι, φως το πόδι, κι όλα γύρω σου είναι φως Διονύσιος Σολωμός   Το φως είναι …
Περισσότερα άρθρα από Δημήτρης Αβούρης
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολίτες Επτώχευσαν… διέξοδος η Αριστερά

Πέρασαν οι  μέρες του Πάσχα με κατάνυξη και ταπεινότητα, ως είθισται, έχοντας πάντα στο μυ…